onsdag 6 december 2017

32,6 % av 52,9 % av ett slumpmässigt urval på 8919 röstberättigade personer ..


 .. ger ett resultat med +/- 0,9 % felmarginal och 3,1% av samma slumpmässiga urval ger en felmarginal på +/- 0,3%, enligt SCB:s partisympatiundersökning?


Det är väldigt säkra .. statistiskt säkerställda förändringar (?) med tanke på att det beräknas på bara drygt hälften av urvalet/underlaget .. 4715 personer?

Jag märker att jag inte riktigt förstår mig på det här med partisympatiundersökningar. När Sifo gör motsvarande mätning .. visserligen under kortare tid .. är urvalet 10 672 personer och bortfallet bara 15,3% vilket trots det ger en betydligt högre felmarginal, för det största (+/-2,7 %) och det minsta partiet (+/- 1%), för att resultatet ska kunna ses som statistiskt säkerställt?

Nu handlar det ju om OLIKA mätningar som analyserats och bearbetats på en så hög nivå att en vanligt medelmänniska inte förstår finesserna i beräkningarna, så jag framstår förmodligen som en fullständig idiot när jag undrar ..

.. de där 47,1% som inte svarade, det sk individbortfallet på 4204 personer? Hur kan man vara så säker .. till 95 % .. på att de inte kunde ha haft en avgörande påverkan på resultatet om de inte avstått eller varit oanträffbara?
12 kommentarer:

 1. Svenska eliter verkar odla ett lite maniskt önsketänkade om att s.k. opinionsmätningar har stor påverkan på valresultatet. Undrar om inte de värsta "hitte-på" mätningarna kan ha rent motsatt effekt? Exempel: Om de flesta upplever sig ha en slö & dum regering (som felaktigt påstås vara jättepopulär) kan detta antagligen motivera fler att rösta på annat/avstå att rösta.

  SvaraRadera
 2. Fan!
  Lyssna då på vad jag skriver: Sentio hade nästan helt rätt 2014. Lita inte på svenska opinionsundersökningar.
  Sov ( hyggligt) lugnt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn .. jag hör dig! Sentio var visserligen det enda opinionsinstitutet som prickade in Sverigedemokraterna, men i övrigt var de inte bäst på banan.

   Jag tror att det nästan är omöjligt att göra den här sortens opinionsmätningar och hoppas på ett rättvisande resultat. Men som inkomstkälla för dem som sysslar med det verkar det fortfarande ge en hyfsad månadsinkomst .. ;-)

   https://maktochpolitik.wordpress.com/2014/09/19/vilket-opinionsinstitut-lyckades-bast-och-vilka-partier-var-svarast-att-mata/

   Radera
 3. Hej.

  Det där med bortfallet är inte så viktigt tänker man, för om man inte tänker så så kan man inte mäta alls.

  Så man gör en studie på tusen respondenter, får svar från hälften, funderar inte över hur hög graden av självselektion är. Tanken är att genom slumpvis urval undviker man att särskilt intresserade anmäler sig, och bekvämt nog glömmer man att det är dessa som inte underlåter att svara.

  Vill man verkligen ha svar från tusen personer får man ringa, skriva eller antasta på stan tills man får ihop tusen svar - dyrt och tidskrävande.

  Sen kan man ju för all del fråga om konkreta saker, men frågan om vem någon tänker rösta på? Bör inte den kombineras med kunskapsfrågor, för att bli relevant?

  Å andra sidan vill ju de som driver opinionsinstitut också tjäna pengar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Hej

  Finns bara ett ord som sammanfattar hela marknadstillställningen: "Spåkula".

  Denna har funnits sedan lång tid och finns än i olika sammanhang: börsen vimlar av "kristallkulor" och politiken likaså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Finns ett ord till beträffande samhällsutveckling: urspårning!

   Samhället har helt och hållet lämnat spåret, är fullständigt ute och famlar, inget rättesnöre ens från 7K utan "blind styre".
   Ändå så det gäller "full fart framfart".

   Vad som händer efter en urspårning med fortfarande full gas?
   Nej, säkerhetsbältet kommer inte att hålla, pisksnärtan som följer, som med berått "mod" har åstadkommits det svenska folket slår till nu med allt större kraft.

   Just nu har man hamnat i en förlamning...och det värsta som kan hända är att förlamningen övergår i koma...och det verkar som att patientens tillstånd gär dithän...

   Trevlig helg...så länge nu det är möjligt.

   Radera
 5. Det är svårt att göra ett urval som är representativt för hela populationen som ska uppskattas. Här finns förstås möjlighet att styra resultatet med liten risk att avslöjas. När sedan bortfallet blir stort så finns risken att det finns en korrelation mellan ett eller flers svarsalternativ och då blir undersökningens syfte, att estimera fördelningen i hela populationen, förstås värdelös./Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irriterande när man ändrar i texten och inte kollar hur det blev.

   Det är svårt att göra ett urval som är representativt för hela populationen som ska uppskattas. Här finns förstås möjlighet att styra resultatet med liten risk att avslöjas. När sedan bortfallet blir stort så finns risken att det finns en korrelation mellan ett eller flers svarsalternativ och då kan undersökningens resultar inte användas för sitt syfte, att estimera fördelningen i hela populationen.

   Radera
 6. Hej anybody! Allt går att bevisa med statistik...eller hur var det? Jag är övertygad om att många nu önskar ny politik och den enda oppositionen är SD!

  SvaraRadera
 7. Hej

  Sd´s valfilm nu över en halv miljon klicks...medan de andra partiernas alster inte ens kommer i närheten.

  Vad säger mig det?

  Att det finns ett stort intresse för deras idéer - varken mer, eller mindre.

  Sveriges väl och ve ligger i vägskälet kommande val.

  Så mycket borde vara klart för vem som helst!

  SvaraRadera
 8. Demoskop har Mp under spärren. Första gången sedan 2005.
  Kd även stabilt på 3%.
  S minskar.
  Dessutom har ju riksdagens talman fått nya damer att reagera.
  HD´s ordförande gör en häftig om än laglig abrovinkel. Scaniakillens ej i samma härad enligt mig.
  Trump rör om i mellanöstern.
  Det rörs om även i Saudi.
  Nog finnes hopp!
  God morgon, för övrigt!

  SvaraRadera