torsdag 14 december 2017

Tänk er för ..

.. ”och försök att hitta er inre kompass. Den som säger till er att er röst är för viktig för att slängas bort. Att er röst ska gå till något som ni verkligen tror på och som är det bästa för vårt land. Att vi har en hundraårig framgångssaga bakom oss, som fortfarande har massa potential att förbättras, utifrån den plats vi är på i dag och de människor som bor här i dag. Inte de som bodde här för hundra år sedan. Och att det kräver en politik som vill alla människor väl” .. skriver Nisha Besara i Expressen.

Hon beskriver också vad som händer om vi röstar fel .. ”Sakta förflyttas våra gränser för vad vi tycker går an och sakta börjar vi behandla andra och varandra på ett lite annorlunda sätt. Sakta höjer vi vår tolerans för det som tidigare var oacceptabelt och sakta blundar och andas vi igenom det som tidigare kändes outhärdligt” och att .. ”det finns en risk att vi inte kommer att förstå vad som har hänt förrän det är för sent. Det har nämligen hänt förr”.

Jag känner faktiskt igen mina egna tankar i det hon skriver, men jag ser det från en helt annan synvinkel.

Den ”risk” hon fruktar och de gränser som hon tror ska förflyttas om vi röstar ”fel”, det är något som jag tycker pågår just nu.

Det är förmodligen för sent att återställa det som skadats i förtroende, tolerans och öppenhet under den första .. och förhoppningsvis sista .. S-märkta mandatperioden. Under drygt tre år har maskorna i välfärdens skyddsnät successivt trasats sönder och kommer troligen aldrig att återställas i de skick de en gång var.

Det kanske har hänt förr .. men det är en klen tröst för dem som drabbas nu.

Luften redan är svårare att andas, umgänget mellan människor är försiktigare och vaksammare, det offentliga samtalet har blivit mer begränsat, vi mer eller mindre tvingas att behandla andra och varandra på ett annorlunda sätt. Det som tidigare verkade outhärdligt är för många i dag en verklighet de måste förhålla sig till för att överleva.

En transparent kampanj för en plats i säkerhetsrådet är så tveksam att den hemligstämplas. Hemlighetsmakeriet och lögnerna när det gäller landets it-säkerhet, den ökande kriminaliteten och den skenande våldtäktsstatistiken hanteras med största varsamhet av media och partiboken är viktigare än kompetensen när det gäller ledarskapet över till exempel polismyndigheten.

Det sparas på sjukförsäkringen och på stödet till de funktionshindrade, de dementa, äldre med hjälpbehov, hemlösa och missbrukare, psykiskt sjuka och köerna till livsviktig cancervård växer sig i vissa län så långa att patienten inte överlever .. samtidigt som vår generositet inte verkar ha några gränser när det gäller unga vuxna män utan asylskäl som inget hellre vill än att återförenas med sina familjer här, i stället för i det land som de lämnade i hopp om ett rikare liv.

Svenska kyrkan har blivit socialistisk med fler politiker än troende präster, det är både ord och verkstad när det gäller muslimer, men bara tomma ord när det handlar om judar så .. ja, det har hänt förr och .. ja, det känns redan svårt att andas och det är svårare att skratta .. för tänk om du skrattar åt fel saker!

Jag håller med Nisha Besara .. var du lägger din röst är viktigare det kommande valet än vad det någonsin varit tidigare under min livstid. försök att hitta er inre kompass. Den som säger till er att er röst är för viktig för att slängas bort. Att er röst ska gå till något som ni verkligen tror på och som är det bästa för vårt land.

Men vilka är de partier som vill alla människor väl .. som Nisha Besara skriver om? Vilka är de ”som försöker utifrån de idéer som de genuint tror på, att hitta ett sätt som fungerar för de flesta och som kommer att samtala och kompromissa och hitta lösningar som tjänar det här landet som är vårt”?

Jag för min del anser inte att de finns i den regering vi har i dag.6 kommentarer:

 1. Jag vill nog påstå att du har fel, långsamt men säkert, har sossarna blivit moderater. Det började när Göran Persson började jaga sjuka och arbetslösa, fortsatte såklart med Schweinpelz och hans "öppna era hjärtan" , och sossarna har fått ta över problem (eller "utmaningar") som alla visste skulle komma, och nu har vi plötsligt kommit till ändstationen. "Folket" är trötta på politiker, och inget går att återställa, och ingen politiker går att lita på. Apokalypsen.

  SvaraRadera
 2. Hej anybody! Instämmer i misstro mot etablerade politiker, som i många fall, endast är motiverade av egenintresse! Jag kommer att rösta på SD då det nu är absolut nödvändigt med politiker, med erfarenheter från arbetslivet och förhoppningsvis är de inte lika korrupta som de andra (än).

  SvaraRadera
 3. Delar din oro. Men är lika orolig för en Moderatregering. Det gick ju inte så bra förra gången, och jag har svårt att tro på att M är ett helt annat parti bara för att dom har en ny partiledare.
  Själv hoppas och tror jag på Landsbygdspartiet oberoende. Men det är ju att grabba efter halmstån att hoppas på att dom kommer in i riksdan.

  SvaraRadera
 4. Har (s) tänkt gå till val "viftandes" med höjd pensionsålder för byggnadsarbetare & nej till tiggeri-förbud? Undrar just vilken procent det slutar på, den där höstdagen i september?

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Min kompass pekar i ena änden mot de som mördat landet: politiker, media och kultur'arbetare', med majoritetens röster på sin sida.

  I andra änden pekar kompassen mot Norge. Planera för utvandring medan det går.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 6. God Jul och Bättre Nytt År!
  Alltid roligt eller sorgligt eller aha att läsa dig.

  SvaraRadera