torsdag 13 februari 2014

10 % av alla biltjuvar är vänsterhänta ...

... och alla isbjörnar är vänsterhänta. Så ifall din bil blir stulen, är det 10 % chans att den är stulen av en isbjörn.

Media översvämmas av statistik och opinionsundersökningar just nu och vi får nog räkna med att det kommer att fortsätta ända fram till valdagen i september. Bortsett från de vanliga rapporterna om vilka partier som leder, ligger utanför riksdagen, ökar eller rör sig nedåt, så får vi också veta partiledarnas popularitet i förhållande till varandra, till väljarna, till dagsaktuella händelser och diverse ministrars förtroendesiffror, väljarnas tro på vilka partier som har bäst förutsättningar att infria ofinansierade, orealistiska löften och nu senast .. vilka partier som väljarna skulle rösta på om de inte röstar på de partier som de verkligen vill rösta på??

Eftersom de flesta opinionsundersökningarna har en felmarginal på 2-3% så finns det också gott om möjligheter att tolka resultaten. En ökning på 1% för ett parti ställd mot en minskning på 1% för motståndaren blir .. "ÖKAR STORT!!" .. eller .. "FALLER I OPINIONSMÄTNINGARNA!!" .. trots att det egentligen inte händer någonting alls?

Socialdemokraterna till exempel har inte rört sig på ett statistiskt säkerställt sätt sedan valet 2006, då Mona Sahlin fick avgå efter ett "katastrofval". Trots det hyllas Stefan Löfven som partiets hjälte när Miljöpartiet och Vänstern rör sig uppåt i statistiken??

Men en statistisk mätning har jag ännu inte sett. Förhoppningsvis så dyker den upp framåt vårkanten?

Frågan .. Vilket/vilka partier skulle du absolut INTE rösta på? .. skulle vara fruktansvärt intressant att få svar på, nu när en fjärdedel av väljarna ännu inte bestämt sig.

Men fram till dess, och i stället för att följa debatterna om debatterna, så nöjer jag mig med att läsa om vad andra sagt om statistik och eftersom jag tyckte det var omåttligt roligt så delar jag generöst med mig ..

I varje ögonblick dör en människa. I varje ögonblick föds 1,07 människor.

En statistiker drar med matematisk noggrannhet en linje från ett obekräftat antagande till en förhastad slutsats.

En ny rapport hävdar att 9 av 10 doktorer anser att 10% av alla doktorer är idioter.

Statistik är den vetenskap som säger oss att om en människa står med ena foten på en värmeplatta och den andra i en frysbox så har hon det i genomsnitt ganska bra.

Han använder statistik som den berusade använder lyktstolpen, mer till stöd än till upplysning.

Statistikern drunknade. Han hade fått veta att genomsnittsdjupet i älven var 90 cm.

Och eftersom Stefan Löfven återigen kommit med ett förslag till ett löfte om en kompetensförsäkring som ska läggas till de andra förslagen till samhällskontrakt som så småningom beräknas bli kompromisser i överläggningar med andra partier som har egna förslag till kompromisser gällande sina egna förslag till löften om samhällskontrakt med väljaren .. så bjuder jag också på vad andra sagt om förslag, löften, kompetens och kompromisser, så att vi får alla fakta på bordet innan vi läser statistiken.

Goda råd är de förslag du ger andra i förhoppning att de skall verka till din förmån.

Ingen handling stiger ifrån ett tomt löfte.

Kompetens, precis som sanning, skönhet och kontaktlinser är i betraktarens öga.

En kompromiss är aldrig något annat än ett vapenstillestånd mellan en modig mans plikt och en feg mans rädsla.

Till slut ett litet uttalande om rätten att hata offentligt .. De som hatar vet inte ens om att de hatar! De tror sig bara säga sanningen.

1 kommentar:

  1. Hjälp !!!! Jag har ingen bil och är vänsterhänt - så akta er. Funderar på en BMW - vet ni någon som har en?

    SvaraRadera