måndag 11 september 2017

Hem ljuva hem?


Nu öppnas gottepåsen för alla som ingen varit intresserad av de senaste tre åren. Samma visa varje valår och ytterst få kommer ihåg vad som hände förra gången.

Av någon anledning verkar svenska folket tycka att det är ett tecken på gott ekonomiskt förstånd att först svika tidigare löften till stora utsatta grupper och sedan fördela pengarna mellan andra utsatta grupper, som är färre till antal, vilket genererar vinst  (usch!!) som kan användas till andra vallöften som ingen egentligen vill ha?

Och det kanske inte är så illa tänkt .. om man enbart har Partiets bästa för ögonen.

I år har regeringens hjärta öppnats för de hemlösa som under en längre tid har trängts undan av tiggare, flyktingar och ensamkommande barn.

Den senaste nationella kartläggning av hemlösheten gjordes av Socialstyrelsen år 2011. Då hittade man över 34 000 personer i olika situationer, bland andra:

4 500 personer var akut hemlösa. De bodde ute, på campingar, härbärgen eller kvinnojourer, till exempel.
5 600 personer bodde på institutioner eller kategoriboenden men skulle skrivas ut inom tre månader och hade ingen bostad ordnad.
13 900 personer hade mer långsiktiga lösningar genom socialtjänsten, till exempel träningslägenheter och sociala kontrakt, som personen fick behålla så länge man kan uppfylla särskilda villkor.
6 800 personer bodde ofrivilligt och tillfälligt hos släkt, vänner eller andra och hade sökt hjälp för att hitta annat boende.

Det pågår en ny kartläggning som ska offentliggöras någon gång under hösten, och jag vågar nog påstå att den kommer att komma fram till högre siffror.

regeringens hemsida kan vi läsa .. Hemlöshet är ett av de grövsta exemplen på när vårt gemensamma trygghetsnät inte håller måttet. Det är något vi måste bekämpa med full kraft. Jag tänker särskilt på äldre människor i hemlöshet. Personer som varit med och byggt upp det här landet, men som av någon anledning hamnat utanför systemet och som behöver hjälp att komma tillbaka igen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson tänker särskilt på alla fattigpensionärer som hamnat på gatan när bostaden renoverats till en hyra de inte kan betala eller de som saknar anhöriga och inte längre varken förmår sköta sin egen ekonomi eller sin egen tillvaro. Vackert, eller hur?

Hela 25 MILJONER ska årligen fördelas mellan landets kommuner i fyra år. Det låter väl varmhjärtat så det förslår?

Men 25 miljoner fördelat på de 4500 akut hemlösa år 2011 blir faktiskt bara drygt 5.500 kr per person och år. Lägger vi till dem som år 2011 tillfälligt fick bo hos bekanta eller familjemedlemmar eller var på väg ut från fängelser, behandlingshem eller andra institutioner utan hem att ta sig till .. då är vi uppe i 16900 personer som ska dela på 25.000000 kr under ett år.

Det blir hela 1.480 kr per person och år om vi räknar på antal hemlösa 2011 utan att ta hänsyn till de 13900 hemlösa som socialtjänsten redan skyfflade runt i systemet, men som saknade fast bostad.

Alltså, jag förstår att Magdalena Andersson måste signalera empati med en förhållandevis liten grupp utsatta i samhället nu när hon sparat så mycket på de stora behövande grupperna funktionshindrade och de offentliganställda kvinnorna med psykiskt ohälsa .. men 1.480 kr per person och år? Vem får ett nytt och  bättre liv för en dryg hundring i månaden?

Hur har hon tänkt att de ska användas av personerna som varit med och byggt upp det här landet, men som av någon anledning hamnat utanför systemet och behöver hjälp med att komma tillbaka?

Det är alldeles för många som inte har ett hem .. suckar Magdalena Andersson medlidsamt, men jag tror knappast att 25-miljonersatsningen kommer att resultera i ett enda tryggt hem för någon som i dag lever i akut hemlöshet.

För även om bara de mest utsatta fyratusenfemhundra akut hemlösa får dela på miljonerna, så har jag svårt att se hur någon enda hemlös ska kunna komma tillbaka igen  med hjälp av drygt 5.500 kr per person och år?

En satsning på 5.500 kr per person och år är ju bara drygt 460 kr per dag.  

Vad är det tänkt att räcka till? En tältsäng och en filt i en lokal som kommunen inte har någon annan användning för, frukost, en klapp på axeln och eskort till vallokalen den 9:e september 2018 ... inklusive administration? Kan det gå ihop sig om man utesluter pålägget på mackan?

Det skulle vara väldigt spännande att få veta hur det är tänkt? För någon tanke och någon underlag till att omtanken stannade vid 25 miljoner måste det väl ändå finnas?
4 kommentarer:

 1. Hej anybody! Det här med siffror är inte lätt! Många kan inte skilja på miljoner och miljarder efter att ha skolats i dagens Sverig!

  SvaraRadera
 2. När jag började min bana som socialsekreterare -85 räknade jag stadens bostadslösa, gick till och med på gatorna under natten Summa 97 varav den yngsta var 9 månader. Politikerna brydde sig inte. Då läckte jag uppgifterna till Länsstyrelsen och tänk sån fart det blev när tidningarna kom med siffrorna. Alla fick någon typ av boende, i slutändan egen lägenhet eller stödboende.
  Idag skulle de väl rycka på axlarna. Och ingen skulle hinna ens räkna alla.

  Jag fick förstås sluta men en annan avdelning gav mig bättre jobb och bättre lön. Jag städade upp socialbidragsregistret där men det är en annan historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag är så trött på alla vackra ord och öppna hjärtan som bara döljer det totala ointresse politikerna har för de röstsvagaste i samhället. Och jag vet inte varför .. men på något sätt känns det extra hemskt att det är en socialdemokratisk regering som försämrar villkoren för funktionshindrade, äldre och psykiskt sjuka i så hög grad som det sker i dag.

   Radera
  2. Samma här. Instämmer till fullo.

   Radera