fredag 1 september 2017

Nu blir det ledigt på Medborgarplatsen ..


.. när den pågående "sittstrejken" - vars demonstrationstillstånd förlängts med 17 dagar - flyttas till Norra Bantorget, eftersom det har blivit lite tråkigt på Medborgarplatsen för ungdomarna.

Vilken plats som kommer att ses som roligare efter 17 dagar på Norra Bantorget är ännu okänt, men personligen hoppas jag på Stureplan där det redan finns ett centralt beläget regnskydd och gott om nöjesliv för de "strejkande" ungdomarna.

Men eftersom trappan på Medborgarplatsen åter är tillgängliga för demonstranter hoppas jag att fler grupper tar chansen att försöka ändra svensk myndighetsutövning genom sittstrejkande för att få kontakt med ansvarig minister.

Åsa Regner till exempel. Hon är ju ytterst ansvarig för de besparingar och försämringar som handlar om samhällets stöd och hjälp till människor som är särskilt utsatta eller i svårigheter. Det vi allmänt kallar social omsorg - individ- och familjeomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättning och äldreomsorg.

Till och med en inbiten sosseförsvarare som Aftonbladets Anders Lindberg tycker att hon är en svag socialminister som enbart ser till kostnaderna.

"Den interna diskussionen i Socialdemokraterna måste hållas levande inför valet. Magdalena Andersson och Stefan Löfven säger nu att det finns pengar och då måste vi visa att här finns en skuld att betala. Jag hoppas att Socialdemokraterna vill ha en socialpolitisk linje inför valet som hänger ihop. Det blir svårt att möta väljarna med Åsa Regnérs retorik".

Men hundratals äldre sitter isolerade i sina hem, helt beroende av en vård och omsorg som inte längre är värd namnet.

Hundratals funktionshindrade förnekas sina lagliga rättigheter och hänvisas till kommuner som medvetet bryter mot lagen eftersom kommunens budget redan överskridit den gräns som för en privat aktör hade inneburit konkurs.

Svenskarna sparar varje år samhället 181 miljarder kronor genom att vårda sina närstående hemma och de ofrivilliga anhörigvårdarna blir fler och fler när "färdigbehandlade" skickas hem utan möjlighet att klara sig själva, när fler dementa saknar boenden eller vårdplatser, när assistansberättigade blir av med sina rättigheter utan att erbjudas andra fungerande alternativ och när ensamma äldre inte längre förmår klara sin vardag eftersom de mist förmågan att själva ta sig ur sin bostad.

 Så - grattis alla ni som kämpar med ångesten över att inte räcka till som anhörigvårdare, stödperson eller medmänniska .. nu står trappan vid Medborgarplatsen till ert förfogande. Om ni alla samlas där och kräver att Åsa Regner personligen ska komma och garantera lagändringar - som för er är livsavgörande - så har ni stora chanser att få igenom era krav ..

.. om regeringen samtidigt kastar in handduken och stoppar alla beslut om utvisningar till Afghanistan som Migrationsverket redan fattat.

Och om det blir trist, tråkigt och enahanda att sitta och vänta längre än fyra veckor så kan ni alltid kräva att bli förflyttade till ett "roligare" ställe.


6 kommentarer:

 1. Hej.

  För närvarande arbetar jag ideellt som brukarstöd via ett landsting/region eller vad det nu skall kallas, som ett slags mentor för barn och ungdomar med lättare utvecklingsstörning inom AST/Adhd-familjen (eftersom jag har lång erfarenhet av detta från skolan).

  Budget? Noll, annat än att vi får låna möteslokal för att träffa brukaren, förälder och kurator för avstämningar.

  Tvärs över gatan från lokalen har på någon månad bostäder byggts, avsedda för... ta-da! invandrare. Vuxna män från gud-vet-var. Då finns det pengar.

  Kom ihåg det vi valet, vilka partier som anser att en illegal invandrare är värd mer än dina anhöriga.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som upprör mig mest just nu är regeringens sätt att ställa svaga grupper mot önskade väljargrupper. Det är INTE socialdemokratisk politik utan samma populism som de anklagar SD för. En slags omvänd Robin Hood politik - ta från de fattiga och utsatta och ge till dem som kan tänkas rösta på PARTIET!

   Radera
 2. Finns det två lagböcker: en för etniska svenskar & en för andra? Har den andra lagboken (om den finns) en inledande text som vänligt förklarar att lagarna i den mest är att betrakta som "råd & tips på hur man bör göra/inte göra"? Undra lite kring sådant får man väl, än så länge..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog fler än du som undrar och det nuvarande, hänsynsfulla sättet att tolka lagtexten skadar nog mer än det hjälper är jag rädd.

   Radera
 3. Hej anybody! Arrangören för spektaklet på Medborgarplatsen har planer på politisk karriär. Kanske är det därför man flyttar mer centralt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är möjligt just nu verkar det som, så varför inte? Men hur länge kan detta fortgå och hur ska det sluta?

   Radera