torsdag 14 mars 2019

Bland Annie Lööfs 73 punkter för ett bättre Sverige


.. finns en brådskande och livsnödvändiga reform som svenska husägare så länge har saknat – rätten att slippa ansöka om bygglov för att bygga en ny altan.

Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att vissa typer av altaner från och med den 1 juli helt ska undantas från bygglovskravet. Som vi har längtat efter att bli befriade från detta tunga ok, eller hur?

Nu kan alla bygga sin egen altan, under förutsättning att alla har ett eget hus att bygga altanen till. Men det är ju inte så viktigt i sammanhanget antar jag, eller kanske det kan bli möjligt att bygga en helt fristående altan, om man kan lägga rabarber på en markplätt som kan härbärgera en altan som inte är högre än 1,8 meter och med ett avstånd på 4,5 meter till tomtgränserna?

Men Annie Lööfs reformiver handlar inte bara om altaner. För alla som har en egen gård väntar ett enastående erbjudande under 2020 - ett slopat krav på bygglov för den som har lite pengar över och vill bygga ett kafé, ett ridhus eller liknande i anslutning till sin gård!

Woow!! Jag är säker på att alla som har en egen gård ligger i startgroparna för att bygga ett lönande kafé, ett ridhus eller kanske till och med ett litet danspalats för att få lite trevlig extra sysselsättning efter den vanliga arbetsdagen.

Men för oss som saknar gård att bygga i anslutning till? Kan inte vi också få bygga ”något liknande” om vi har tillräckligt mycket mark i anslutning till bostaden? Eller på altanen? I stället för altanen?

Jag skulle kanske inte kunna bygga ett ridhus, men en liten kiosk, ett kafé med trädgårdsservering eller en secondhand-bod skulle ligga inom möjligheternas gräns.

Men nu handlar dessa reformer inte om mig utan om Annie Lööfs planer för Sverige, och då kan jag inte låta bli att tycka att det är våldsamt roligt att den första JÖK-reformen som sjösätts förmodligen kommer att döpas och gå till historien som …

BOLUND-ALTANEN!!

Sveriges villaägare tackar säkert Miljöpartiet för den nya altanförmånen som förhoppningsvis följs av att de också blir befriade från bygglov för glasverandan Strandhäll eller glashuset Annika.

.. och så ser vi fram emot Wallström-ridhusen, Löfven-kaféerna och Morgan Johansson-valserna på de nyrenoverade logarna.

10 kommentarer:

 1. Personligen väntar jag med spänning att Attefall huset skall ökas på till 30 kvm.
  Boverket var ju positiva till det. Sedan kom bildandet av en "regering" och blandade sig i turerna.
  Men altan förslaget var ju kul. Undrar om de själva förstår ironin .
  Troligen ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironi? Det är väl rasistnazistfacistiskt? Nu för tiden anses ironi vara en rejäl spottloska riktad åt höger.

   Radera
 2. Ser fram emot att få bygga en Minaret i anslutning till huset, utan bygglov.Kaplanminareten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dagens skratt...

   Radera
  2. Vi som hyllar Johnny Bode söker förstås tillstånd till att spela hans skivor från toppen av minareten i 110 dB.

   Radera
 3. Eller Kaplaneten? Naturligtvis, tänkte inte på det! :-)

  SvaraRadera
 4. Men allvarligt så förstår jag inte hur de där altanerna ska se ut - 1,8 m höga. Betyder det att golvytan kan ligga på den höjden eller ska ståhöjden vara 1,8 m? Jag undrar verkligen.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar också? Men frågan kanske är mer komplex än vad en vanlig människa förstår och kanske handlar om att det absolut inte får vara en takaltan som kan användas som Kaplanet? ;-)

  SvaraRadera
 6. I en amsaga strök en tanig, blek man runt & gjorde "ovanliga" saker, men man fick inte veta vad. Mannen halvskrek hest att han inte alls gjorde "ovanliga" saker, det var andra som jäklades! Och då berättades historien så, då var det så saker påstods ligga till. Den mannen måste ha haft en enorm dold makt där i den sagovärlden? Ja, han verkade onekligen "lite ovanlig", det var som om han kunde regissera nyhetsrapportering likt en filmproducent..

  SvaraRadera
 7. I en annan skröna hade man infört feodala tv-nyheter, där man kunde få veta att illasinnade rykten drabbat en Hertig, rykten som var så pass nedriga att de absolut inte behövde börja granskas, för sådant höll ju inte de feodala tv-nyheterna på med, sådant närgånget faktapresenterande gillades inte av de Markiser & Baroner som styrde.

  SvaraRadera