måndag 25 mars 2019

Extra (S)emesterdagar.


Ett rökfritt Sverige till 2030 och extra semesterdagar för den som motionerar och lite andra hälsofrämjande insatser föreslog den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden under helgens stora S-kongress. De där extra semesterdagarna kanske kan vara valvinnande, tänker jag och tittar in på tankesmedjans hemsida för att läsa på om hur sossarna tänker fostra svenska folket till bättre hälsa. Det är en både intressant och lite skrämmande läsning, där det bland annat beskrivs hur staten/arbetsgivaren(?) bör göra för att sätta fart på dem som nu använder sjukskrivning som bot för utbrändhet och stress.

För att nå de löntagare som i dag inte är intresserade av att motionera på fritiden av hälsoskäl, eller att använda friskvårdsbidraget av ekonomiska skäl,
krävs i stället andra incitament. Ett alternativ är att uppmuntra fysisk motion,
genom att belöna med mer semester. Detta är något som utförts av bland annat
det kommunala fastighetsbolaget Mimer i Västerås. De anställda för en träningsdagbok, där pulshöjande aktiviteter på fritiden registreras. För all tid som registreras får de tillbaka 20 procent i ökad semester, upp till ett tak på max en veckas extra semester per år”.

Det står inte ett ord om hur en eventuell extra vecka semester är tänkt att finansieras? I stället för friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren betalar både för den extra semestern och för extra personalen?

Men en sak är säker, de som till äventyrs lyckas motionera sig fram till denna avkopplande vecka är med 100% säkerhet inte anställd i hemtjänsten eller sjukvården.

Den energi som återstår när arbetsdagen är slut går förmodligen åt till både fysisk och psykisk återhämtning för att orka med nästa arbetsdag.

Men det finns ju andra jobb. Inte så fysiskt påfrestande arbeten där färre är sjukskrivna/utbrända och fler har råd med träning ”after work”. De som har de så beviljat ha säkert mycket glädje av att föra en ”träningsdagbok, där pulshöjande aktiviteter på fritiden registreras” och belönas med ”20 procent i ökad semester, upp till ett tak på max en veckas extra semester per år”.

Så, tack Annie Lööf för att du så envist såg till att Socialdemokraterna fick chansen att rädda de medborgare som är värda att räddas.

Vill du veta mer om framtiden för de företagare som förmodligen får betala för de förslag som tankesmedjan Tiden smider, så rekommenderar jag varmt följande läsning;
4 kommentarer:

 1. Pulshöjande aktiviteter?
  Stenkasting mot orningsmakten, bilbränning, rån och misshandel kanske?

  Stressande arbetsmiljö är också ganska pulshöjande har jag märkt.

  SvaraRadera
 2. I en saga fanns det demoniska kvinnor som förstörde mäns liv på löpande band. Männen saknade fri vilja & inledde oskuldsfulla förhållanden med dessa demoner & allt slutade illa. Och när det slutat illa så återvände oskulds-männen, gång på gång, till demonerna, vilket ansågs vara de sistnämndas fel. Det fanns en bäver som antydde att politisk extremism framkallat galenskap & verklighets-avsky, men denne landsförvisades prompt..

  SvaraRadera
 3. De företag som redan har "pulshöjande aktiviteter" och hälsoråd under arbetstid måste då sluta med detta om de ska betala extra semesterdagar. Eller skära ner lönen kanske? Jag hör illvrålen från en företagare som har satsat på hälsa och motion men ska nu betala extra semesterdagar också.
  Kasta i papperskorgen det förslaget.

  SvaraRadera
 4. I en skröna så var män som ville klia tigrar bortom ifrågasättande. "-Det är ju rent horribelt hur dessa tigrar håller på, vi blir förtvivlade!" ropade ett vänster-etablissemang. Plötsligt kom nyheten om att en man som ville bo ihop med krokodiler inte setts till på ett tag! Då ville man förbjuda bilder på krokodiler i biologiböckerna! "-Sådana djävulsdjur bör inte framställas som exotiska" kved kvinnor med kort hår & läderjackor..

  SvaraRadera