torsdag 9 april 2020

Allt jag önskar i samband med min egen begravning är att den inte verkställs medan jag är i livet.


I en intervju med SvD medger Stefan Löfven att man har misslyckats med att skydda de äldre i samhället.

Man” har misslyckats?

Det skulle ha varit bättre, helt klart, säger han till tidningen och fortsätter – Men vi vet däremot inte vad det beror på, är det främst anställda i äldreboenden som har bidragit, eller att man inte har upprätthållit besöksförbudet tillräckligt bra? Det kan vara en kombination av båda. Nej, det är naturligtvis inte bra eftersom de äldre är skörare, blir mer svårt sjuka, så det är inte bra.

Vi” vet inte vad det beror på??

Jag vet inte riktigt vilka ”vi” som varit ovetande om missförhållandena på äldreboenden och inom hemtjänsten eller vilka ”man” som anser sig ha misslyckats, men det verkar inte som att Stefan Löfven tycker att det har något med honom och hans regering att göra.

Har Stefan Löfven redan glömt vad han sa 2014 när han berättade om regeringens ”Framtidsplattform” som skulle lösa allt bara han fick sitta på styråran? Då kan jag friska upp minnet med vad han lovade ..

Framtidskontraktet” skulle ge oss jobb, utbildning och välfärd.

Framtidsplattformen” var  trygghetssystemet som skulle fungera så att ingen kastades ut ur sjukförsäkringen till arbetslöshet.

I Framtidsplattformen var äldreomsorgen en av de allra viktigaste frågorna eftersom .. ”Nu har vi en äldreomsorg som inte fungerar. Det innebär att över 100 000 människor minskar sin arbetstid eller slutar att arbeta för att äldreomsorgen inte fungerar. Barnomsorgen fungerar inte heller tillräckligt bra. Vilka är det som blir lidande av det? Jo, kvinnorna. Det är en väldigt tydlig jämställdhetsfråga”.

Ja, hur blev det med Framtidsplattformen?

Vad hände med äldreomsorgen som inte fungerade, mer än att den kunde användas för att få bort människor, som ingen annan vill anställa, från arbetslöshetsstatistiken? Så kallade Enkla Jobb där det inte var så noga med kompetens, kunnande eller språkkunskaper.

Men till samma kostnad för den enskilde brukaren?

Vad som hände med den icke-fungerande äldreomsorgen var tydligt innan valet 2018, men vem tyckte den frågan var värd att lyfta i valrörelsen?

Det finns nog ingen regering någonsin som så målinriktat gått in för att göra besparingar på de äldre. Det finns nog ingen tidigare regering som så ofta pekat ut de äldre som så kostsamma och tärande att de rent av är skadliga för landet. 

Man” har misslyckats med att skydda de äldre, säger Stefan Löfven. Sett ur hans regerings synvinkel tycker jag nog att det verkar som att de har lyckats över förväntan. I dag är det ju nästan ”bara” äldre som dör i corona-pandemin och finns det några olydiga åldringar som stretar emot så har vården satt en åldersgräns för när det är dags för medborgaren att checka ut.

Arbeta till du är 75 och dö på din 80-årsdag? Är det den nya svenska modellen?

4 kommentarer:

 1. I en saga kunde en kapten misslyckas med allt men ändå slippa all form av granskning, & ville han inte ha ansvaret så slapp han det med. Kaptenen hade fått någon form av medialt frikort (det kan ha berott på att han delade ut stora "mutstöd" till de usla sagotidningarna ur sin guldlada).

  SvaraRadera
 2. Det verkar dessutom som om svenskarna tycker det är helt ok. Arma djävla land!
  Helt spontant.
  Skall läsa igenom din text efter detta mitt utbrott av vämjelse...

  SvaraRadera
 3. Så väldigt många reser som de brukar till påsk? Och myndigheterna tittar på? Kommer regeringen kommentera detta efter påsken? Kommer man då att låta lite arg?

  SvaraRadera
 4. I en amsaga hade alla potentater ansvaret & därmed ingen. Ansvar hade där ingen mening. Att vara ansvarig var att garanterat slippa konsekvenser. Det tyckte även journalisterna (som mutats av de "ansvariga").

  SvaraRadera