torsdag 20 augusti 2020

Den Morganiserade kriminaliteten.Morgan Johansson är en svensk socialdemokratisk politiker, Sveriges justitieminister sedan 2014 och migrationsminister sedan 2019. Sedan den 10 september 2019 är han också ställföreträdande statsminister.

Morgan Johansson verkar älska sitt jobb, sitt parti och sitt twitterkonto. Han gör, eller avstår från att göra, precis vad som helst för att aldrig, aldrig frivilligt behöva ge upp varken det ena eller andra. När det gäller de uppgifter som han ansvarar för satsar han allt han förmår, det finns det nog ingen som tvivlar på.

Även om det verkar finnas en del som undrar vad det är han förmår egentligen?

År 2002 lovade han till exempel att Sverige skulle vara narkotikafritt inom 10 år, och det kan vi väl enas om att det inte har hänt än.

För tre år sedan förkunnade Morgan Johansson - ”Vi är på väg att knäcka den organiserade brottsligheten.” Det löftet föll lika platt som det narkotikafria Sverige, men vi kan nog enas om att vi i stället fick den oknäckta Morganiserade brottsligheten att förhålla oss till.

År 2014 utsågs Morgan Johansson till Årets Trygghetsambassadör av tidningen SecurityUser.com och tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS), med bl.a motiveringen att hans "pragmatiska och resultatinriktade förhållningssätt när det gäller kriminalpolitiska frågor gör honom till en stark röst för ett tryggare Sverige."

Jag vet inte om jag vill påstå att jag tycker att vi fått ett ”tryggare Sverige”, men kanske är det "pragmatiska och resultatinriktade förhållningssättet” en variant av samma strategi som Anders Tegnells hopp om flockimmunitet, eftersom vi verkar ha fått en märkbar ökning av grov kriminalitet under Morgan Johanssons ”starka röst”. Knivdåd, sprängningar, våldtäkter, äldre- och yngre-rån, bränder och gängmord mm ser tvärtom ut att växa och frodas som ogräs under den morganiserade brottsbekämpningen.

Men det kanske är möjligt att kriminaliteten äter upp sig själv om den sprids tillräckligt fritt och vi håller avstånd, ”stuvar undan de äldsta" och undviker att använda skyddsväst?

Under 12 dagar i juli blev elva personer skjutna i Malmö och i början av augusti blev en 12-årig flicka ”vådaskjuten” till döds, eftersom de kriminella gängen ”inte visar någon empati för att deras skjutningar drabbar andra”.

Ett avskyvärt illdåd”, sa Morgan Johansson och hoppades på vittnesmål från de inblandade. ”Ingen kan väl vara så rutten att man vill skydda en gärningsman som har dödat en 12-årig flicka?

Men i ett land där personer utan uppehållstillstånd kan få säkerhetsklassade tjänster inom Kriminalvården och poliserna kräver polisbevakning när de går till och från jobbet finns det nog en och annan som föredrar att bli kallad ”rutten” av justitieministern hellre än att vittna mot kriminella gäng som skjuter urskillningslöst omkring sig.

Morgan är ändå ingen mjukis. När en ung mamma sköts till döds med sin baby i famnen reagerade han, som alla andra, med avsky och visade socialdemokratisk handlingskraft genom att förkunna - ”Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.”

Eftersom jag inte tillhör den informerade och upplysta eliten så vet jag faktiskt inte var ”Världens ände” är beläget? Men eftersom allt fler blir allt oftare dömda till utvisning utan att behöva lämna landet så tar jag för givet att denna plats finns någonstans inom landets gränser. Min GPS ger ingen vägledning och vad jag förstår finns det personer som dömts till utvisning till denna plats 19 gånger utan att ens ha hittat dit?

Vid närmare eftertanke så kanske ”Världens ände” ligger i Danmark? Det är i alla fall där våra kriminella får de straff som de inte får här. Det skulle i så fall styrka min misstanke att strategin är densamma som för covid-19. Men det kan ju också bero på att de arma gärningspersonerna flytt från samma våld och övergrepp som de dömts för och därför ska skyddas från att drabbas av samma trauma som deras egna offer tvingas leva med?

Men NU ska Sverige samarbeta med Danmark! NU ska kampen mot gängkriminaliteten bli hårdare. NU ska ”straffen höjas brett”(?) och ”det ska vara svårt att vara kriminell i Sverige”. Morgan Johansson och Mikael Damberg ligger i startgroparna –Steg för steg levererar vi åtgärder som bekämpar kriminaliteten och vi är inte klara. Den organiserade brottsligheten kan och ska besegras. Med 34-punktsprogrammet presenterade vi det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige”.

Så om bara Danmark förbarmar sig över Sverige så hoppas Morgan Johansson på att få förnyat förtroende nästa val. För då kan eventuella misslyckanden inte bara skyllas på oppositionen utan också på Danmark!

Vem vet, Danmark kanske också kan övertalas att bistå med en lösning på det låsta läget inom regeringen när det gäller migrationen?6 kommentarer:

 1. I ett sagoland knäcktes gängkriminaliteten om & om igen, i cirkelrörelse. År efter år. Decennium efter decennium. Den slutade aldrig vara knäckt men fortsatte bara ändå. Just det sista "ändå" förbryllade dock filosofer.

  SvaraRadera
 2. en av dina bästa texter

  SvaraRadera
 3. missa inte Jens kärleksförklaring till mogge https://jensganman.wordpress.com/2020/08/24/jag-alskar-dig-morgan-johansson/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej minsann! Jag ÄLSKAR Jens Ganman! <3

   Radera
 4. Bästa Any! Tack för många trevliga och ofta vassa krönikor, med ett (litet) extra plus för den här. Själv kommer jag alltid (ja, faktiskt) att tänka på Per Lagerkvists kortroman Dvärgen när hr Mållgan är på tapeten (och det är hr Mållgan alltför ofta för sitt eget bästa). Varför knyter jag hr Mållgan till Lagerkvists lilla mästerverk, undrar Du kanske. Du får själv välja svar (a la Putte Kock) enligt följande; att romanen först och främst skildrar:
  (1) en fysiskt kortväxt man,
  (X) en svagsint person, eller
  (2) den rena ondskan.
  Har Du läst romanen, vet Du svaret. Har Du inte läst den, gör det - och Du får svaret, att maktens koryféer alltid finns i Puttes tipsruta nr ... men vi garderar väl på Puttevis med X. Mvh/sts

  SvaraRadera