måndag 1 februari 2021

Socialdemokraterna "tappade" 15 000 medlemmar förra året ..

 .. från 90 000 till 75 000. Det motsvarar närmare 17 procent av medlemskåren.

Partisekreteraren Lena Rådström Båstaad lät sig intervjuas i P1 och förklarade att hon trodde det berodde på den pågående pandemin.

Vi är ett folkrörelseparti som är vana att vara ute och möta människor”, förklarade hon.

Jag tror att hon har både rätt och fel. Det där med det personliga mötet kan hon nog glömma. När socialdemokrater möter ”människor” är de lika noga med att möta ”rätt människor” som de är med att isolera och ignorera ”fel” människor.

Men när det gäller pandemin stämmer nog hennes analys. Det är nog inget parti som har så många sistagångs-väljare som Socialdemokraterna. De flesta gick med eller tvingades in i partiet genom fackföreningsrörelsen för mer än 50 år sedan och är förmodligen rätt besvikna vid det här laget. Den utlovade ”rejäla pensionen” lyser lika rejält med sin frånvaro som den ”trygga äldreomsorgen” för den hårt arbetande arbetarklass som trodde på löftet.

Samtidigt har en stor del av de 15000 ”tappade” medlemmarna förmodligen dött, antingen av naturliga orsaker eller som en betydande del av de nästan 12 000 döda i pandemin.

Socialdemokraternas Lena Rådström Båstaad är dock övertygad om att partiet kommer att vända trenden så fort de kan återgå till föreningslivet och de glada och trevliga aktiviteterna.

Hon är övertygad om att ”folk kommer att komma tillbaka”?

DET ska verkligen bli spännande att se, särskilt för oss som bor granne med kyrkan och kyrkogården där det skett ovanligt många begravningar det senaste åren.

Men skulle de 15000 tappade själarna återuppstå så skulle jag kanske kunna tänka mig att satsa på sossarna nästa val. Deras slogan skulle då kunna vara – Rösta på Socialdemokraterna– skyddar inte mot sjukdom men mot döden.


1 kommentar:

  1. Man gissar nästan att S är tacksamma att slippa medlemmar.

    SvaraRadera