tisdag 14 augusti 2012

Hur lång tid tar det att kissa?


Det finns forskning runt i princip allting, har jag märkt. Särskilt när det gäller våra levnadsvanor kan vi hitta de mest fantastiska forskarrön, som till exempel att vi lever längre om vi dricker mycket kaffe. Eller var det kortare, jag minns inte så noga?

Så när jag ger mig ut på nätet för att googla fram den normala tidsåtgången för en vanlig pinkning, utförd av en vanlig människa, så förväntade jag mig nästan att få fram det ganska lätt.

Men så var inte fallet .. det verkar inte finnas någon tillförlitlig forskning på det området? Möjligen togs den bristen upp under någon av de fester som Stiftelsen för strategiskt forskning har anordnat under de senaste åren? Jag hoppas det, för i Sverige är det livsavgörande att få riktlinjer inom detta område, för vissa utsatta grupper.

Jag sitter med ett avslag på personlig assistans för en 40-årig cp-skadad man med en utvecklingsstörning som lämnat honom på ett förskolebarns nivå.

Han kan inte röra sig utan sin rollator, benen är felvinklade både i höften och knäna vilket medfört svåra förslitningsskador och han lider dessutom av artros. För att kunna stå och gå behöver han specialtillverkade, ortopediska skor och ortoser för att fixera knäna.

Var och en som läser detta inser att ett toalettbesök inte är något som han klarar av själv. Släpper han rollatorn för att dra ner byxorna, faller han handlöst. Alltså behöver han hjälp .. det är det ingen som ifrågasätter.

Men hur lång tid får det ta? Hur mycket är samhället villigt att betala för att han ska kunna gå på toaletten?

FYRA minuter .. kommer Försäkringskassan fram till. Från det att toalettdörren öppnas till han stänger den bakom sig efter förrättat värv, beräknas det ta 4 minuter!

Alltså .. han behöver hjälp att ta sig in på toaletten, antingen stödd på rollatorn eller hängande över någon hjälpande person. (Mannen i fråga väger över 90 kg)

Sedan ska kläderna lösgöras, personen i fråga vändas i rätt riktning och placeras på toaletten och uträtta sina behov, få hjälp med avtorkning, vändas i rätt läge och få på sig kläderna .. hela tiden stödd mot någon eller något.

Nattetid måste mannen dessutom hjälpas ur sängen, få på sina ortopediska skor och ortoser innan han kan hjälpas till toaletten.

Fyra minuter? Var får man tag i någon som vill ha ett jobb som innebär att man är i tjänst/tillgänglig och får betalt 4 minuter varje gång en människa behöver gå på toaletten?

Jag undrar vad beräkningen grundar sig på och bestämmer mig för att klocka mig själv vid ett snabbt kissbesök på toaletten.

Jag bemödar mig om att uträtta mitt ärende så snabbt och effektivt som möjligt och går i mål på 3,5 minut.

Senare på dagen smyger jag efter Maken och tidsbestämmer honom också när han är helt ovetande om min tidtagning. Ha .. det var väl det jag visste, kvinnor är effektivare än män!

Fyra och halv minut tar det för en helt frisk, rörlig man i sina bästa år att slå en drill i lugn och ro.

Sedan kan man ju undra vem i all världen som hinner uträtta något tyngre behov på under fyra minuter?

TJUGO minuter ska det ta för den handikappade mannen att duscha, tvätta håret, raka sig och borsta tänderna?

Det är ungefär den tid det tar för mig att duscha från det jag kliver in i duschen till jag är torr igen.

Det är bra att Dagens Nyheter synar kvitton i myndigheternas representation. Det vore också intressant om de utökade sin gärning till kommuner och landsting också .. och varför inte ta sig en titt på Försäkringskassan när de ändå håller på?

Det finns också flytande pengar i form av tjänstemän som är anställda men av olika skäl inte fungerar på arbetsplatsen .. stat, kommun och landsting .. och därför går hemma utan arbetsuppgifter i väntan på pension. Tänk om DN kunde leta reda på dem och ge oss siffror på vad de kostar om året, för det är väl för mycket begärt att förvänta sig någon forskning i den riktningen?

Jag känner i alla fall personligen till två från mitt eget Landsting som har gjort/gör det sedan många år tillbaka och en från kommunen .. om det kan vara till någon hjälp.

Representation är bra i vissa fall. Människor behöver mötas, kontakter knytas och samtal påbörjas och det sker ofta vid representationsmiddagar/sammankomster. Vi ska därför inte uppröras över att den finns eller gå till personangrepp på dem som erbjuder den om det sker inom de regelverk som finns.

Men när den inte gör det då ska vi gå i taket och berätta vad pengarna kunde ha används till i stället när de själva inte verkar ha något vettigare att använda dem till.

När en handikappad man inte får tillbringa längre tid än fyra minuter på toaletten och därmed förnekas personlig assistans för annan tid, så är det lätt att förstå människors upprördhet över att en stiftelse för forskning (som inte ens kan komma fram med tillförlitliga forskarrön inom det området), lägger nästan två och en halv miljon på en galamiddag.

Hur lång tid tar det för dig att kissa? Att duscha? Att få på dig kläderna på morgonen?

Kanske vi tillsammans, och alldeles gratis, kan åstadkomma en vägledande statistik åt Försäkringskassan inom detta angelägna område?

Helt oberoende av Micael Bindefelds tjänster eller flytande förtäring betald av skattebetalarna.  


DN, DN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDExpr., Expr., Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB,
HäxanMexan

(Gränsen för tidsåtgången för hjälp med de grundläggande behoven som Försäkringskassan kräver av en handikappad går vid 20 timmar i veckan. I detta fall beviljades mannen 19,65 timmar i veckan och blev därmed kommunens problem. Ett resultat Försäkringskassan uppnådde genom att trixa med minuter på ett absurt sätt vid toalettbesök och andra tillfällen där mannen krävde mycket hjälp och uppmärksamhet. Det är också en form av fusk, sett ur min synvinkel.) 

9 kommentarer:

  1. kommer de på att mannen kan sättas kateter på och skita varannan dag har samhället sparat stora pengar.

    Vem behöver duscha varje dag förresten?

    Sleva i folk medan de sittligger i sängen går ju åxå bra.

    Varför inte klä dem med kläder under pyjamas på kvällen så behöver man ju batra slita av ett "lager" så är personen liks klar i ett nafs!

    Då jag jobbade på sjukhem i södra sverige på 70 talet började vi lägga folk efter 2 fikat för att hinna göra alla iordning innan kvällen. Vi var två på en avdelning

    SvaraRadera
  2. Kusinen från landet14/8/12 12:55

    Jaa du, trots att jag klarar mig utan hjälp behöver jag oftast betydligt mer än fyra minuter på toan.

    Det är hemskt att ett så allvarligt ämne får mig att sitta och småskratta medan jag läser. Jag skyller på dig och din förmåga att skriva!:-)

    SvaraRadera
  3. Själv gråter jag mest när jag läser detta...

    SvaraRadera
  4. Jag undrar vad som menas med "vård" och jag undrar vad det ömma ordet "omsorg" betyder. Därtill kommer att jag undrar vad man lär sig i "skolan".

    Talar vi samma språk? Eller är det bara tomma ord? /G

    SvaraRadera
  5. Tina Häll14/8/12 18:21

    Klockrent, är inte det här nånting för kvällstidningar, Uppdrag granskning mm mm....

    SvaraRadera
  6. Min man äter en hel del värkmedicin. Det påverkar bl att kissa. Han behöver alltså sitta länge ibland innan det rinner till, så att säga.

    Jag gissar att denna CP-skadade man med artros och felställning också äter en hel del värktabletter. Innebär det då att om han inte fått till det på 4 minuter så dras byxorna på och han får göra på sig?

    På sjuttiotalet var det väldigt inne med tidsstudier för att se hur lång tid varje arbetsuppgift tog. Kan man inte göra en personlig tidsstudie hos just denna man?

    Jag vet, jag ställer dumma frågor. Det är så hemskt så det är inte sant att det ska behöva få vara så här.

    En ung vän som är funktionshindrad är elitidrottare på världsnivå. Hon behöver assistans dygnet runt. Hon får numera inte assistans när hon ska tävla för hon har redan tagit ut sitt antal assistanstimmar som gäller semester??? Man menar alltså att hennes idrott jämställs med semester nu när hon ska delta i paralympics. Här pratar vi om en elitidrottare i klass med Kajsa Bergkvist, Stefan Holm eller Zlatan. Undrar hur de gör/gjorde när deras semestertimmar tog slut? Gav de upp idrotten då?

    SvaraRadera
  7. Vissa personer som har viss typ av grundsjukdom, kan ju även ha andra åkommor/symtom.
    Vi säger att denna "CP-skadade" man skulle varit in inkontinent dessutom, jo finns "blöjor" för både män och kvinnor. Vissa av dem har väldigt lätt, andra svårt att tömma blåsan i sig. Men ska ju helst inte behöva använda "blöjan" bara för att någon inte har tid att hjälpa till med toalettbesök i sig.
    Ibland kanske en inom vården får kolla upp detta, hur lång tid det bör ta som MINST.
    Varför är det lätt för en "frisk" person tro att en "sjuk" ska klara det nästintill lika bra som dem?
    Kan lova att en person som är "frisk" INTE vill byta med honom.

    SvaraRadera
  8. Finns vissa som skulle kunna behöva duscha/tvätta av sig mer eller mindre varje dag.
    De som har lätt att svettas, kanske lätt att söla ner sig på mer markant sätt, eller om man skulle ha "avföringsinkontinens" skulle det kanske vara trevligare ha chans att duscha efteråt en olycka har hänt (kan inte schemaläggas). Vet inte om de med psoriasis borde duscha/bada varje dag. Finns säkert fler som skulle kunna behöva duscha varje dag. Finns nog någon därute som kan mer om detta ämne i sig, varför någon skulle behöva duscha varje dag tänkte jag.

    SvaraRadera
  9. Fundering gällande "MAJA".
    Skulle du vilja bli behandlad som denna cp-skadade man kanske?
    Funderar dessutom hur bra du varit inom vården egentligen. Känns lite som "Ris och ros" från dig.
    Tycker kommentar INNAN dit snack om sjukvård du jobbat inom, känns du en aning kall som person.
    Hoppas verkligen att du INTE är så känslokall som du verkar på den delen. Upplever det inte som ett skämt, även om du skulle vilja ta det själv som så.

    SvaraRadera