tisdag 23 februari 2016

Seg-regeringen.


Jag är för närvarande fast förankrad på steg fyra i rikspolischefen/framtidsfurstens förändringskurva .. "Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Det är precis som om jag går och väntar på något? Jag vet inte vad, bara att det inte är något bra. Varken för mig eller för någon annan.

Det som är kännetecknande för vår nuvarande regering och för svensk politik i största allmänhet är att det mesta händer för sent, är för lite och för ogenomtänkt. Redan 2010 var frågan om åldersbestämning av ensamkommande barn uppe för diskussion ..  i dag rasar statsministern och BEORDRAR Migrationsverket att göra något?

"Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Inrikesminister Anders Ygeman har LOVAT att sända tillbaka 80000 asylsökande till sina hemländer. Det första försöket har misslyckats fyra gånger till en kostnad av drygt 900 000 kr .. vilket betyder att det kan komma att kosta ca en miljon per asylsökande som kan skickas tillbaka. Men den stora gruppen som hemländerna vägrar ta emot .. eller som vägrar uppge ursprungsland .. dem lär vi nog få behålla, oavsett om de har asylskäl eller inte.

"Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Under lång, lång tid har visselblåsarna samlat ihop sig till en hel orkester med temat .. det finns inga lärare, det finns inga socialassistenter, barngrupperna på förskolorna är farligt stora i förhållande till personalen, hemtjänsten hinner inte med, de äldre försummas och det saknas vårdpersonal inom både vård och omsorg. I dag slår vänsterpartiets Ulla Andersson till med ett krav på permanenta anslag på 10 miljarder till kommunerna så att de kan anställa 7000 socialsekreterare, 8000 förskolelärare, 5000 personer i äldrevården och 8000 undersköterskor.

Som då inte finns?

För socialsekreterare, förskolelärare och undersköterskor är lika sällsynta som lärare och poliser och de som inte finns är trots allt förmodligen fler än de som söker sig till dessa utbildningar?

Men OM de fanns så kan kommunerna anställa dem OM Vänsterpartiet får igenom sitt budgetförslag.

Men kommunerna har alltid svarta hål att skyffla in öronmärkta pengar i. Pengar som är avsedda för äldrevården brukar till exempel vara det första som försvinner in det svarta hålet .. övrigt/oförutsedda utgifter.

"Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Omorganisationen inom polisen är något som jag nästan blivit sjukligt besatt av.  Inte förrän i år har jag fattat hur illa det är ställt. I dagens läge är det troligare att vi vinner på Postkodlotteriet utan lott än att det kommer en polis om vi rapporterar ett pågående bostadsinbrott. Och larmet gör det förmodligen bara möjligt för grannarna att plocka fram hagelgeväret?

Jag längtar efter den dag då det är möjligt att köpa den tjänsten privat .. men fram till dess? Eftersom polisbristen också innebär att ingen någonsin kommer att kontrollera vilka vapen man har eller hur de förvaras .. är det då helt ok att ha hagelgeväret under sängen, ställa älgstudsaren i paraplystället och hänga en bowiekniv bredvid skohornet?

"Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Bostäder har det saknats länge, länge. Just nu är det akut bostadsbrist i alla kommuner med undantag för 3-4 avfolkningskommuner där det saknas så gott som all samhällsservice .. så där kan bara de åldrande, kvarvarande kommuninvånarna bo i väntan på döden.

Jag lyssnade på bostadsministern för ett par dagar sedan. Jag begrep inte ett ord. Lyckligtvis verkade den som intervjuade honom inte heller kunna tolka hans budskap .. trots att han till slut, och desperat, begränsade sig till enkla JA eller NEJ frågor.

Någon jämförde nivån på bostadsministerns floskler med botox. En lysande jämförelse .. en slät, tom, utslätad och fullständigt meningslös yta som inte för ett ögonblick dolde förfallet och förvirringen bakom den innehållslösa ordmassan.

"Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

I vanliga fall skulle jag hoppat högt av glädje över att någon på fullt allvar föreslår entréavgift för dem som vill turista på Gotland. Kanske skulle jag skrivit något om att det var en lysande idé .. om det innebar dubbel avgift under Almedalsveckan, Medeltidsveckan och Stockholmsveckan och all inclusive samt rabatt på shopping för alla som kom "off season". Men .. "Apati - orkar inte engagera mig, kan ändå inte påverka".

Det enda som känns säkert just nu är att en seg regering är förutsättningen för en ickefungerande segregering. För när jag inte längre orkar engagera mig, inte tror mig kunna påverka och helt har tappat framtidstron .. så känner jag ju själv hur jag blir mer och mer främlingsförsiktig i takt med seg-regerandet.

För sent, för lite och för ogenomtänkt .. eller plötsliga nödbloss för att få oss att fokusera på något annat än det som ändå ingen förmår att förändra. Till exempel lagarna mot incest, månggifte,tidelag eller nekrofili .. som om de avskaffades kanske kunde få svenska folket att ta klivet över till steg sju i Dan Eliassons förändringskurva ... "What´s in it for me (and all of us?)".SvD,

2 kommentarer:

 1. Någon hagelbössa och älgstudsare kommer nog inte att bli aktuellt.EU vill ju mer eller mindre förbjuda civilpersoner att inneha skjutvapen. och vissa höga polistjänstemän här i Sverige dansar på borden av glädje över EU förslag på nya vapenlagar. Så i en nära framtid får du stå vapenlös och försvarslös när buset sparkar in dörren med en AK47 i handen

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Då kurvan syftar till acceptans är den ett instrument för passivisering.

  "Whether 'tis nobler in the mind to suffer
  The slings and arrows of outrageous fortune,
  Or to take arms against a sea of troubles,
  And by opposing end them?" Hamlet, akt tre.

  Om alternativen är apatisk passiv underkastelse, undergång, eller (hopplös?) kamp, är det alltid bäst (och svårast) att välja att kämpa; endast det alternativet erbjuder hopp om framgång och att slippa vånda och vanmakt.

  Jag är ledsen, men som all medicin är det bara beska droppar som båd' biter och botar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera