söndag 18 juni 2017

Hyran är ingen oförutsedd utgift ..


.. och skaffar du dig skulder som du vet att du inte har råd att betala kan du hamna hos kronofogden, förlora din kreditvärdighet och kan få vänta i åratal på att kunna bli godkänd som hyresgäst eller kund. Gör rätt för dig, dina skulder är någon annans inkomst och ditt namn är det varumärke som du för med dig genom livet.

Ungefär så blev jag hjärntvättad när jag växte upp och precis likadant lät jag under de år som vi var familjehem till unga tonårskillar som var på väg in i vuxenlivet.

Jag inser nu att jag borde ha sett till att de gick med i SSU i stället .. då kanske de hade kunnat gjort en politisk karriär och blivit ministrar i stället.

Man gör sina misstag här i livet. Betalar hyra och räkningar även när det innebär att månaderna blir fattiga och långa mellan löneinbetalningarna. Låter bli att felparkera, visar hänsyn och gör rätt för sig .. alldeles i onödan.

Anders Ygeman hade en mer lättsinnig inställning till sina åtaganden och gjorde uppenbarligen ett bättre val. Han hade råd med bil, men inte med parkeringsböterna, i stället för att parkera lagligt och gå en längre sträcka lät han bli att betala. Han hyrde ett hus, hyrde ut det till fler, gav fanken i att betala hyran, kom inte till förhandlingarna i tingsrätten och struntade i att betala de 27.297 kr som han blev dömd att betala.

Och trots att han lyckats dra på sig ca 30 betalningsanmärkningar, så klättrade han på karriärstegen och blev välavlönad inrikesminister med ansvar för polisen och säkerheten i landet?

Han ursäktar sig med att han var arbetslös och fattig. Till och med när han fått sin riksdagsplats var han så fattig att han inte ens orkade betala en räkning på 600 kr.

Upplevd fattigdom ser tydligen olika ut beroende på vem man är? I dag blir äldre, som gett staten sina bästa år i ett lågavlönat liv utan betalningsanmärkningar, hemlösa och får sitt dagliga mål mat av Stadsmissionen om de hamnar på rätt plats i soppkön. Eller så kan ställa sig över systemet med att göra sin plikt och bli minister?

Jag önskar att jag hade insett värdet av ett SSU-medlemskap, då när min uppgift var att förbereda andra för livet som ansvarstagande vuxen.


Men å andra sidan kanske det hade fört med sig personliga nackdelar för vår egen familj? Medlemmarna i SSU verkar ha ett märkligt och obegripligt förhållande till avlopp och avföring vilket .. om det är en förutsättning för avancemang inom partiet .. nog hade blivit rätt svårhanterligt i längden.


5 kommentarer:

 1. Ja fy fan, inte är Ygeman en man av folket precis.
  Han uppträder drygt och har en von oben-attityd som gör att han med glans skulle passa som hand i handsken i tredje riket. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Ygeman är en äkta socialdemokrat.

  Vad annat behöver sägas?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. Trots allt en årgång efter 1968...

  Jungman Jansson

  SvaraRadera
 4. Det verkar onekligen som om Sossarna har dom värsta skitstövlarna inom politiken.
  Märkligt nog är dom poppulära också. Många vill ju se Ygeman som statsminister. Och hur var det med Mona ?

  SvaraRadera
 5. Plikt & ansvar kanske är "reserverade" för tandlösa & de med trasiga byxor i den nya mitten-socialdemokratin? Är det inte det som är en borgerlig syn på världen..?

  SvaraRadera