måndag 12 juni 2017

Politikervecka i Järva, är det en bra idé ..


 .. eller bara samma lögner på en annan plats?

Oavsett hur det blir så blir det kanske billigare när de flesta politiker och seminarieledare, enkelt och utan hotellkostnader, kan åka hem efter avslutat värv. Är det sedan möjligt att inte kopiera Almedalens variant av "månglarnas marknad", där alla som vill sälja tjänster eller kostsamma investeringar till roseglada politiker så finns det ytterligare möjligheter till besparingar för skattebetalarna.

Den första som premiärtalade på denna nya arena var Victoria Kawesa, en av F!:s två partiledare. Jag har inte hört talet i sin helhet, men enligt Expressen berättade hon om sina egna erfarenheter från den förort norr om Stockholm där hon själv bor och där hon kanske växte upp.
  
Jag vet hur det är att växa upp i fattigdom, att aldrig åka på semester, att inte ha någonstans att ta vägen på sommarlovet. Jag vet också hur det känns att vara rädd för att gå hungrig under helgerna, eftersom den enda måltiden jag fick var den i skolan

Som mamma till en vuxen dotter hängde jag upp mig lite på ovanstående citat. Att familjer inte har råd att åka på semester är ju inte bara ett förortsproblem. Många, många familjer runt om i vårt land kan inte det, även om de inte bor på orter som kallas utsatta eller räknas som fattiga. Att inte ha någonstans att ta vägen på sommarlovet handlar inte heller bara om fattigdom eller bostadsort utan kanske mer om förväntningar, ensamhet eller oengagerade föräldrar.

All sysselsättning behöver inte kosta pengar, det kan jag påstå eftersom jag själv levt under normen för försörjningsbidrag under några år. Det går att ge ett barn en minnesvärd, sommar utan pengar och utan att blanda in de sociala myndigheterna,  och det på ett sätt som upplevs som minnesvärt .. även av klasskamrater som fraktats mellan campingplatser, nöjesparker, lekland och diverse djurparker.

Men det jag verkligen reagerar på är påståendet - Jag vet också hur det känns att vara rädd för att gå hungrig under helgerna, eftersom den enda måltiden jag fick var den i skolan.

Hur känns det för Victoria Kawesas föräldrar att höra den meningen? De var ju, precis som jag var, ytterst ansvariga för att deras dotter skulle kunna äta sig mätt varje dag.

Alla som inte kan försörja sig själva har rätt till försörjningsstöd, bostadsbidrag och barnbidrag. I de fall där pengarna inte räcker till mat beror det för det mesta på psykisk sjukdom eller  missbruk av något slag. Inget barn ska behöva förlita sig på skolmaten som enda näringskälla under veckans och dygnets alla timmar.

I familjer där föräldrarna prioriterar sina egna behov före barnens behov av mat, är det dessutom väldigt ovanligt att barnen lyckats gå vidare till en akademisk utbildning.

Om det såg ut så i Victoria Kawesas familj är hon förtjänt av all beundran, men om påståendet, att hon fick svälta de dagar hon inte åt i skolan, är en politikerlögn som svärtar ner hennes föräldrar känner jag det motsatta.

Jag vet inget om Victora Kawesas familj mer än det hon själv berättat i en intervju ..

..  jag har alltid har varit intresserad av att utbilda mig. Det har alltid varit min tillflykt att läsa mycket och när man växer upp i en ugandisk familj så finns alltid inställningen att du måste utbilda dig.

Min mamma satsade hårt på det när vi bodde i Uganda och ville att vi skulle gå i de bästa skolorna. Det är en statusfråga i Uganda så min mamma betalade de dyra avgifterna för att jag skulle kunna gå i samma skolor som hennes vänners barn gick i.

Jag fick göra ett intagningsprov när jag skulle börja första klass, som alla hade varnat min mamma om att det var väldigt svårt. Men jag klarade provet och så började jag på Buganda Road Primary School. Min mamma blev jättestolt över detta och hyllade mig. Jag kommer ihåg att jag blev så tagen av all uppmärksamhet jag fick från henne och att det var första gången jag kände mig så pass viktig. Så när vi sedan kom till Sverige 1984, pga. kriget i Uganda, så var det första jag tänkte ”var är skolan någonstans”.

Det låter ju inte som en mamma som låter sin dotter svälta? Däremot kan jag tolka Victorias egen beskrivning av sin mamma som att hon inte följer partiledarens uttalanden i media .. ta min mor som exempel, hon har väldigt lite kontakt med det vita majoritetssamhället. Hon rör sig bara i ugandiska kretsar och ser sig som ugandier.

Så då går det kanske bra att slira lite på sanningen och familjesolidariteten för att ta politiska poäng?   

3 kommentarer:

 1. Victoria svalt nog inte när hon växte upp, men hon kanske "råkade" sno nån annans tal där på Järva. Det är ju inte första gången i så fall.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/0Ro7o/fi-ledaren-anklagas-stal-kvinnlig-forskares-verk

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Victoria 'Kapsejsa' slirar inte på sanningen; hon spinner loss däcken så hon 'burnar' ner till fälgarna!

  Ju mer hon exponeras i media desto bättre - om Fi kan samla de onämnbara från andra partier gör det inget om de tar plats i riksdagiset - för då kan Fi:s framgång ha medfört att flera andra partier med raspolitik (eller identitetspolitik som man säger nu) går under spärren.

  Varje svampmoln har en silverkant, eller hur man nu säger.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. Skulle inte (s) ordna jobb åt massarbetslös ungdom & nyanlända? Ska de berätta om detta i Järva nu då, hur det gick med den saken? FAS3 för långtidsarbetslösa skulle väl också ersättas med betalda jobb? Ska (s) "tala ut" i Järva om detta, riktigt berätta om dessa saker på det mest konkreta av alla sätt..?

  SvaraRadera