söndag 22 oktober 2017

#metoo, en mäktig, oväntad och märklig händelse.


Det har varit mäktigt att följa #metoo på sociala medier. Kvinnor över hela världen som röt till med en gemensam röst mot män med en föråldrad och förnedrande kvinnosyn .. DET ÄR NOG NU!!

Det berörde åtminstone mig väldigt starkt.

Det har också varit både fascinerande och märkligt att se en mediejätte som Aftonbladet stå naken i all sin ömklighet och ändå försöka dölja sin egen skam bakom ett regelverk som de tidigare ignorerat när det gäller andra. Att piska upp upprörda känslor till ett inkomstbringande "drev" har tidigare rutinmässigt använts för att driva upp upplagesiffrorna, oavsett vad pressetiken än har sagt .. men när samma upprördhet vändes mot en egen medarbetare, blev dubbelmoralen påtaglig och krishanteringen pinsam och patetisk.

Men precis som vanligt, i vårt politiskt korrekta land, kapades slutligen hela den spontana handlingen av vänsterrörelsen och dess feminister. Det är nästan skrämmande och på sätt och vis lika blottläggande som Aftonbladets reaktioner.

Ur rytandet som kom från världens alla kvinnor, i alla åldrar, från alla samhällsskikt, från alla länder .. skapades en manifestation där inte alla kvinnors berättelser var lika värda. Där kvinnor från "fel sida" inte hade rätt att framföra sin berättelse, men där kvinnor från "rätt sida" självklart ägde talartiden. Ett politiskt ställningstagande med jämställdhetsminister och feministisk partiledare och extra allt däremellan.Jag har ingen aning om hur #metoo har hanterats i andra länder. Kanske står vänsterkvinnorna sida vid sida på torgen i storstäderna där också? Men jag tvivlar .. det är något så typiskt svenskt över det som hänt i dag.

Något som var viktigt för alla tystades, för att inte överrösta några få som ansåg sig ha den självklara rätten att styra budskapet i rätt riktning.

Det vill säga bort från trista överfallsvåldtäkter, brutala gruppvåldtäkter, hedersrelaterat våld mot kvinnor eller andra sexuella övergrepp/trakasserier som inte passar in under den svenska varianten av #metoo.

Men om alla svenska män .. inklusive maktens män .. ska ställas till svars för "mansgrisbeteenden" och bära gemensamt ansvar för en föråldrad och kulturellt betingad kvinnosyn, så borde vi i rimlighetens namn också kunna tala om att det världen över finns män som växer upp med en, av sitt samhälle godkänd, medeltida kvinnosyn. Så länge vi inte kan/får ställa dem till svars för sina handlingar när de kommer i kontakt med kvinnor som vuxit upp i andra, mer moderna, kulturer har den svenska #metoo-manifestationen bara handlat om de män som står i vägen för kvinnor som vill göra karriär i mansdominerade yrken inom politik, media och kultur.

Så långt har vi alltså inte kommit än och frågan är om någon av arrangörerna eller talarna på dagens manifestation ens är intresserade av det heller.

Jag vet att jag borde ha vetat bättre, men jag måste erkänna att jag är fruktansvärt besviken.  

6 kommentarer:

 1. Att du aldrig blir förhärdad och slutar att tro på mänskligheten hedrar dig. Skönt att det finns såna positiva människor.

  SvaraRadera
 2. Åsa Regnér har för regeringens räkning också kapat metoo. Hon påstår att det här är en fråga för arbetsmarknadens parter, som hon skall kalla.
  Vad bra då kommer ju både Stefan och Kålle Petter. De torde ju vara experter eftersom båda har ställt upp på idolbilder med den verklige experten Aftonbladetmannen Fredrik Virtanen.
  I vanlig ordning lovar tidigare RFSU-lobbyisten Regnér mera lagar och mera miljarder. För tusan lagarna finns, men vad hjälper det när det bara blir skyddstillsyn och ingen utvisning! Polisen har dessutom inte resurserna (miljarderna) och lägger ner 13 av 17 anmälningar.
  I skolorna anmäls dessutom inte våldtäktsmän utan de får gå kvar!
  Det skall tydligen behöva gå så långt att kvinnorna skyler sig och håller sig hemma som i Bjerelds mönstersamhällen.

  SvaraRadera
 3. instämmer med både inläggsskribent och kommentatorer. det är beyond så jävla illa oh indignationen är stor, men jag hade nog förväntat mig det som skett. Svat bälte i slå knut på sig själva har de- slår vad om att det är samma människor som i #jagärhär och vars budskap är på tvärsen mot de man nu för fram- just mot bakgrund av hudfärg och som nån så riktigt skrev på twitter; det var bara en vecka sedan #jagärhär hetsade mot en 14 åring vars gm lyftes till skyarna trots att han är dömd!

  SvaraRadera
 4. Hej.

  #metoo är en häxprocess; den följer samma logik där anklagelse och passion är liktydigt med bevis.

  För kvinnor är det en draksådd utan dess like.

  På besök nere i Lund i helgen kunde jag igår bevittna demonstrationen där, utanför Stadshallen. Cirka fyrtio kvinnor, över 90% svenska eller vita hur man nu säger nuförtiden. En talare framförde åtminstone ett vettigt och viktigt budskap: att funktionshindrade och förståndshandikappade som utsätts för sexuella övergrepp (inte sällan av vårdare enligt henne) är helt rättslösa. Jag vet själv att deras vittnesmål i praktiken oftast är helt utan trovärdighet i rättsvårdande personers ögon, så det var i alla fall välkommet att höra även jag misstänker att omsorgen kommer sig av att man nu snabbt ko-opterar handikapporganisationerna för att få in dessa under genus/invandring/feminism-paraplyet.

  Damen som därpå följde däremot ägnade sin talartid åt att skuldbelägga Sverige och svenskar för att vi inte i tillräcklig utsträckning tar emot afghanska hazarer, inte ger tillräckligt stöd till dessa, och inte erbjuder tillräckligt god levnadsstandard. Hon uppehöll sig länge vid formuleringar som gick ut på att vi svenskar måste visa dessa afghaner respekt.

  Du vet utbytestricket, som du skrev om när det gällde Schyfferts utsöndringar om tiggare? Testa den på #metoo: byt ut 'kvinnor' mot 'svenska pensionärer' och 'män' mot 'åldringsrånare' - vad tror du media säger då?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. Skulle en mans-metoo tillåtas, där män kastade ur sig obevisade påståenden till höger & vänster om vad olika kvinnor gjort & ställt till med i deras liv? Skulle det inte kallas för "förtals-spyor" eller rent av "en skrämmande misogyn skitstorm"?

  SvaraRadera
 6. En klok debattartikel från, hör och häpna, SVT.
  https://www.svt.se/opinion/anna-e-nachman-om-metoo?cmpid=del%3Atw%3A20171021%3Aanna-e-nachman-om-metoo%3Anyh%3Alp

  SvaraRadera