söndag 8 oktober 2017

Stefan Löfven och jag?


Med knappt ett år kvar till 2018 års riksdagsval har det offentliga samtalet spårat ur totalt .. skrev Alice Teodorescu i GP i går. Hon fortsatte .. I morgon söndag är det dags för SVT:s partiledardebatt i Agenda. Kanske blir det startskottet för en diskussion av ett nytt slag. Risken är dessvärre stor att prestigen tar över. Det vore synd, för sällan har behovet av fler vuxna i rummet varit större.

Ack ja, tänk om våra folkvalda kunde överraska oss med vuxen, saklig diskussion utan påhopp och anklagelser för en gångs skull.

Men även på flashback delar majoriteten Alice Teodorescus riskbedömning ..


Själv laddar jag med att läsa DN:s intervju med statsministern från i går och finner att det finns åtskilliga likheter mellan Stefan Löfven och mig.

Stefan Löfven säger att .. Det gäller att vara stenhård från början. Brottsligheten ska bort från gatorna .. och jag instämmer och håller med, även om det verkar som om han och jag har olika uppfattning om vad som ska räknas som "från början"?

Nyckelordet är trygghet .. säger Stefan Löfven. Det är för mycket skjutningar och våldtäktsanmälningar läggs på hög hos polisen. Det duger inte. Och .. tänka sig .. jag tycker precis som han!

Gängbrottsligheten kväver människors frihet ..  De ockuperar hela bostadsområden. Det är aldrig okej .. slår statsministern fast! Inte okej? .. det är väl kanske inte precis så jag brukar uttrycka mig, men .. okej då.

Det är beslutsamheten som gäller. Du måste vara tydlig mot brottsligheten. Den kommer inte att accepteras. Samhället är starkare än den organiserade brottsligheten. Den kommer aldrig att vinna .. svarar Stefan Löfven på frågan om vi ska förvänta oss hårdare tag mot den här typen av brottslighet. 

Här måste jag erkänna att jag, trots att jag instämmer i sak, tycker att det är rätt otydligt vems/vilkas beslutsamhet och tydlighet han talar om? Samhällets? Min? För handen på hjärtat .. beslutsamhet och tydlighet är inte statsministerns starkare grenar.

Stefan Löfven fick också mycket utrymme till att tala om stramare flyktingpolitik och en fungerande migrationspolitik och även där befinner vi oss på samma nivå, trots att han använde betydligt mer spaltutrymme för att säga samma sak .. ingen av oss verkar ha skuggan av en aning om hur det ska gå till eller vad som bör göras för att ha någon som helst gynnsam påverkan på dagens situation?

Och så var det arbetsmarknaden och arbetslösheten bland utrikesfödda och hur ska landet styras efter nästa val och skandalen i Transportstyrelsen och om Stefan Löfven kunde tänka sig att regera med passivt stöd från SD?

Och på den sista frågan kom det faktiskt ett svar .. Nej, jag tänker inte göra mig beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig i livet. Varför ska de ges makt över huvud taget? Och avslutningsvis svarar han själv på sin egen fråga, genom att säga att det är väljarna som avgör vem/vilka som ska regera landet.

Vi är nästan som tvillingar, Stefan Löfven och jag .. även om han naturligtvis har betydligt mer betalt. Båda ser vi problemen som tornar upp sig och båda tar vi avstånd från det samhälle som vuxit fram under de senaste åren. Båda vill vi ha trygghet och ordning .. men ingen av oss har den blekaste aning om hur det ska gå till?

Kanske kommer kvällens Agenda att handla om framtidens politiska utmaningar i stället för tidigare politiska misslyckanden? Kanske någon .. det vete sjutton vem?? .. kan presentera någon slags förslag på en lösning på problemen med väljarnas brist på förtroende, växande politikerförakt, otrygghet, rädsla och oro.

För min del har jag kommit till den punkt då jag är tacksam för väldigt, väldigt lite i den vägen.
9 kommentarer:

 1. Hej anybody! Upplägget av debatten i kväll lämnar mycket att önska! Jimmie ska möta Ebba BT i frågor om vård och inget annat. Iofs kan dagens situation inom vården också kopplas till ny ohälsa, som prioriteras hårt, som TBC, HIV och behov av tandvård.

  SvaraRadera
 2. Tvillingar? Skojar du? Du är så mycket klarsyntare.
  Jag gav f.. i debatten idag. Hade folk på middag och vi pratade om helt andra saker.
  Har lagt dig på min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt!! Då behöver ingen av oss gå över Fnordspotting för att läsa varandras tankar. :-)

   Radera
 3. Svenska politiker verkar längta till andra tider då det fanns massor med typ lager-jobb åt arbetslösa. De tycks liksom vantrivas i samtiden med dess förutsättningar? Kan liksom inte anpassa retorik till nutid utan allt slutar med att LP-skivan (den knastriga) om jobben sätts på. Den har ju spelats "några" gånger. Verkar dock inte fungera? Men de vill spela den igen & igen ändå.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Man kan undra varför Löfven (eller hans föregångare tillbaks till Fälldin) inte intervjuas med konkreta frågor av slaget:

  "Du säger 'hårda tag mot brottslighet på en gång'. Vad betyder det rent straffrättsligt, avseende beviskrav, påföljder samt utvisningar av invandrade brottslingar?"

  Eller:

  "Varför anser du att människor utan rätt att vistas i landet skall ha rätt till svensk välfärd?"

  Eller:

  "Varför anser du att svenskar som fått för höga bidragsbelopp utbetalda, eller har erhållit beloppet på felaktiga grunder, skall vara återbetalningsskyldiga när den som invandrat på falska grunder inte drabbas av samma påföljder?"

  Eller:

  "Varför finansierar ditt parti terrorister som exempelvis Hamas, dessutom med svenska skattemedel?"

  Vet du, jag tror inte du och Stefan Löfven svarar lika på sådana frågor.

  Men jag tror jag vet en partiledare som svarar ungefär som jag tror du och de flesta svenskar gör.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. "Varför" .. är språkets viktigaste ord. Åtminstone enligt mig som använder det flitigt ;-).

  Likheten mellan mig och Löfven ska du inte ta bokstavligt .. särskilt inte utseendemässigt .. men när det gäller förmågan att fatta beslut och lösa samhällsproblem står vi på samma nivå och är lika handlingsförlamade och hjälplösa.

  Han kan inte och jag får inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Jag hoppas jag inte lät för hård i tonen, i så fall ber jag om ursäkt för avsikten var att belysa skillnaden och jag inser medan jag skriver att jag läser din text alldeles för bokstavligt.

   Dessutom tror jag att du, i Löfvens ställning, inte tvekat för sådana frågor som ovan - jag tror själv ställt dessa till respektive ansvarig minister eller GD, och krävt inte bara svar utan också lösningar.

   "Han kan inte och jag får inte."

   Ack! Så sant det är, att den som inte kan får, och den som kan får inte.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
  2. Äsch .. det ska mycket till om jag ska uppleva dig som hård i tonen. Vid det här laget har jag en rätt klar uppfattning om vem du är .. rätt så lik mig själv .. men mer förbannad där jag tenderar att bli uppgiven och ledsen. ;-)

   Ungefär som mannen jag är gift med. :-D

   Radera
 6. Om någrá affärsmän möttes regelbundet för att prata om en "hiss" de tänkte producera, de möttes & möttes & möttes för att prata om denna eviga "hiss", de höll på så i 25 år: samma möten, samma hiss-snack om & om igen. Skulle ingen av dem då till slut bara kallt konstatera att det inte blev någon hiss? Att hissarnas tid var förbi? Att "hiss-snackets" trovärdighet var så låg att fortsatta samtal om detta inte längre var meningsfulla..?

  SvaraRadera