söndag 3 februari 2019

”Ska vi godta att en statsminister ljuger?” ..


.. den frågan ställde Aron Modig och Tuve Skånberg från KD den 3:e februari 2015 i en debattartikel i DN. Den handlade om Stefan Löfvens löfte att avgå om han inte fick igenom de rödgrönas budget.

Exakt 4 år senare sitter han fortfarande kvar och regerar med ännu en sk alliansbudget. Så det kan bli?

Debattartikeln fick mig att skriva följande blogginlägg ..

Ska vi godta att det är en katt i diskmaskinen??
Det är en sk retorisk fråga, eftersom den på sätt och vis besvarar sig själv. Katten är bevisligen redan på plats i diskmaskinen - men kan det rent praktiskt och faktiskt fungera? Svaret är naturligtvis - nej - det är inte godtagbart att ha en katt i diskmaskinen.

Och trots att det är både dekorativt och vackert, så måste frågan; ska vi godta att det sitter en katt i blomkrukan? - besvaras på samma sätt. Katten finns där, inga tvivel om den saken, men varken vi eller krukväxten mår bra av det.
 En katt i papperskorgen är inte heller särskilt fungerande, så frågan; ska vi godta att det är en katt i papperskorgen? - måste också besvaras med ett bestämt nej.

Aron Modig och Tuve Skånberg från KD kommer med en helt annan fråga - Ska vi godta att en statsminister ljuger?

Det är också en retorisk fråga som de - trots att de vet det självklara svaret - begär att KU ska besvara. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till och hur de formulerar svaret.

Jag har i dag inget minne av att KU överhuvudtaget tog upp frågan, däremot så har jag en ny och dagsaktuell fråga – ska vi godta att våra folkvalda inte vet vad de gör?

2015, samma år som Stefan Löfven lovade att avgå, undertecknade justitieminister Morgan Johansson ett "undantag från kravet på svenskt medborgarskap för innehav av en säkerhetsklassad anställning vid Kriminalvården" som gav en uzbekisk invandrarkvinna en säkerhetsklassad tjänst hos Kriminalvården.

Vad han missade var att kvinnan varken hade arbets- eller uppehållstillstånd

Kriminalvården erkänner att man "inte kontrollerat med Migrationsverket om hen har tillstånd att arbeta i landet. Där har ett misstag begåtts. Vi kommer att förtydliga vår befintliga rekryteringsprocess" - samtidigt som Morgan Johansson som vanligt frånsäger sig allt ansvar eftersom allt är Kriminalvårdens fel och att han själv inte hade en aaaaning om vad han skrev på för fyra år sedan – eftersom han inte fick kännedom om det förrän nu.

Det känns lite osäkert tycker jag, som aldrig i livet skulle sätta mitt namn på något som jag inte noggrant granskat eller läst igenom. Dessutom kan jag inte låta bli att fundera över skälen till att just den här kvinnan behövde ett undantag från kravet på svenskt medborgarskap för innehav av en säkerhetsklassad anställning och över hur många sådan undantag som justitieministern hittills har undertecknat?

Kan vi godta att vi har ministrar som inte vet vad de gör, var de ska befinna sig för att kunna göra det eller varför de gör det när det gäller landets säkerhet? (vilket alltså är en retorisk fråga av samma tyngd som frågan om katten i diskmaskinen.)
4 kommentarer:

 1. Katter kan man ha överallt, de väljer och människan anpassar sig. Du måste inte diska i diskmaskin om nu katten har valt det som revir. Handdisk! Men ministrar borde ha stora begränsningar, kanske borde man ta pennorna bort från dem helt enkelt.

  SvaraRadera
 2. I en saga fick en ljugande & förnekande bondmora göra vad hon ville. Sagotidningarna beskrev det som om hon var en martyr vars storhet hade irriterat en korkad underklass (som inget begrep, som fattade noll)..

  SvaraRadera
 3. I en annan saga var en groda lätt förståndshandikappad & amoralisk (förstod inte vad moral var). Det gav honom ett intressant "frikort" i media. Han var fri att göra som han behagade.

  SvaraRadera
 4. Hej

  Nu begriper jag väl inte riktigt?
  Han kanske även ljög om att han ville bli statsminister?

  Enligt en interview i Expressen idag så säger Jonas Sjöstedt:

  "Dryga tre veckor efter att allt plötsligt handlade om Vänsterpartiet och frågan om de skulle släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister minns V-ledaren Jonas Sjöstedt ett ögonblick som etsat sig fast lite extra.
  Ett samtal en sen söndagskväll. Den 13 januari för att vara exakt.
  När jag ringer Stefan Löfven och säger att vi kommer att rösta rött och det kändes som att....det bara skar sig.

  Vad var det första han sa då?
  – Det tror jag att jag ska besparas läsarna.
  Svor han? 
  -Nja, men. Han var inte speciellt nöjd."

  ???
  Han hade i praktiken just blivit statsminister och var inte nöjd?

  Betyder det att V katapulterade in Löfven på statsministerposten fast Löfven ville egentligen inte?
  Trodde ”mästerförhandlaren” att uppgörelsen med L och C skulle vara för mycket för V så han skulle slippa och ändå har förstört Ali-jangsen?

  Ville han helt enkelt slippa när även han måste se att det barkar åt fanders med landet?

  ”Lurade” Sjöstedt honom eftersom V enbart med en S-regering får igenom sin politik?

  Inte bara Herrens vägar äro outgrundliga...

  https://www.expressen.se/nyheter/sjostedt-avslojar-sanningen-om-uppgorelsen-med-lofven/

  SvaraRadera