fredag 25 januari 2019

Medan våra folkvalda ..


.. sitter i värmen och smider planer, smutskastar varandra och lägger ut dimridåer ägnar sig det okända folket utanför storstäderna åt snöskottning.

Det finns inte en enda muskel i min kropp som inte deltagit i denna folkhälsosamma sysselsättning. Inte mindre än TRE gånger i dag har jag skottat något som kan jämföras med ena halvan av en fotbollsplan, och just nu stånkar Maken med den fjärde skottningen.

Men jag är inte bitter. Inte ens avundsjuk.

Däremot blir jag nästan oförskämt uppiggad av Hexanmexans rapport om bidraget till Kulturens senaste bidrag till Kulturupplysningsbidrag bland de allra minsta bland oss .. fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar.

Det är ju rörande – tänk att ingen tidigare har uppmärksammat detta kulturella hålrum hos naturens mindre invånare?

Fyra konstnärer kommer att knytas till projektet och deras uppdrag blir att skapa konst som riktas direkt till naturens minsta livsformer.

Projektets säregna karaktär gör att det konstnärliga resultatet skulle kunna bli av en sort som inte kan uppfattas av en mänsklig publik.

Bidraget från skattebetalarna, som ska möjliggöra denna viktiga kultursatsning, är blygsamma 1 030 000 kronor.

Men? Om nu naturens minsta livsformer – de sk bytesdjuren - stannar upp och funderar över vad konst egentligen är och om den alls existerar – ökar då inte risken för att de i stället för att få ett kulturellt lyft i tillvaron, blir naturens större livsformers middag?

Och om denna kulturella gärning får genomslag hos naturens mest skyddslösa finns det ju också risk för utrotning och i förlängningen också skador i den naturliga mångfald som är så oändligt värdefull för vår miljö?

Utan humlor skulle vi stå oss slätt, skalbaggar och maskar är oerhört viktiga för jorden och om våra bin hellre ägnar sig åt kulturupplevelser och kulturupplysning än pollinering då är kan det här projektet landa i något ännu värre än den uppvärmning av planeten som ”alla” är engagerade i.

Här har vi verkligen ett område där miljöengagerade influensers kan både kan ge en röst åt utsatta grupper, uttala sig om demokratins betydelse bland naturens minsta livsformer OCH rädda miljön.

Samtidigt!

Men svampar?

Jag blir i alla fall liiiite nyfiken. Hur ser planerna på kulturupplysning bland svampar ut?
7 kommentarer:

 1. Och eftersom det heller inte kan uppfattas av en mänsklig publik så är det ju ännu en version av kejsarens nya kläder.

  SvaraRadera
 2. Vi har för höga skatter när de kan slösas bort på olika idiotprojekt.
  Helt otroligt.

  SvaraRadera
 3. I en saga hade en blå livsform med rött skal upptäckts: sosserius hycklerius. Forskarna ansåg arten obehaglig, "-Den tycks kunna bli vad som helst & låtsas som om den inte förvandlats, Skapar sig ett hov med liknande ordakrobatiska slemsniglar som även dessa förnekar att någon dramatisk förvandling skett" sa en orolig vetenskapsman..

  SvaraRadera
 4. hahaha,det här helt vansinnigt, hahaha,verkligheten överträffar dikten!
  hellre konst för maskar än invällning

  SvaraRadera
 5. Gode värld, var går gränsen för hittepå?

  SvaraRadera
 6. Härligt! Nu kan jag söka kulturbidrag för att vidga min retrievers intressen utanför grannskapets tikar och att sniffa sig själv i baken. Några hundratusen till en konstinstallation skulle sitta fint.

  SvaraRadera
 7. I en fabel ansåg en groda att vad denne än tyckte så gynnade det träsket där han bodde, även om han haft motsatt åsikt förra veckan & bytt åsikt som andra byter sockar. "-Det är mig träsket behöver, min personlighet" mumlade varelsen i fabeln.

  SvaraRadera