onsdag 9 januari 2019

Osamarbetsavtal?


Det ryktas om att partiledarna i alliansen håller på att skapa ett ”grundläggande dokument” – som ska säkerställa att Sverigedemokraterna hålls utanför politiskt inflytande om det skulle bli en moderatledd regering.

Ett grundläggande dokument” – ett osamarbetsavtal mellan fyra riksdagspartier som lovar och svär att inte samarbeta med ett annat riksdagsparti?

Är det överhuvudtaget möjligt? Lagligt?

Samarbetsavtal vet jag vad det är – men ett Osamarbetsavtal? Det har jag aldrig hört talas om. Förmodligen ingen annan heller, eftersom ordet ”osamarbete” inte verkar finnas i SAOL.

Av någon anledning verkar de fyra före detta allianspartierna tro att de kan ”osamarbeta” med SD och ändå få deras röster vid en statsministeromröstning som ger makten till Ulf Kristersson?

Lika obegripligt verkar det vara att Sverigedemokraterna inte kommer att godkänna ett regeringsalternativ som undertecknat ett ”Osamarbetsavtal” som ”aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande”.

Om jag förstått det hela rätt måste en statsminister väljas med stöd av minst 175 röster/mandat.

Vänstern har 28, Sossarna 100, Miljöpartiet 16 = 144 mandat

Moderaterna har 70, Kristdemokraterna 22 = 92 mandat

Centern har 31, Liberalerna 20 = 51 mandat

Sverigedemokraterna har 62 mandat.

Om osamarbetspartierna ger sina 143 mandat till Ulf Kristersson, de rödgröna röstar ner Ulf Kristersson och SD lägger ner sina röster blir det väl inget samarbete alls för osamarbetspartierna? 

Om det sedan ska röstas om Stefan Löfven får han sitt gängs 144 mandat och måste få minst 31 mandat från Centern och Liberalerna för att bli statsminister.

Vilket får mig att undra om inte det sk Osamarbetsavtalet bara är ett nytt och genomtänkt sätt för de gamla allianspartierna att slippa regera utan att skriva under ett nytt DÖ-avtal?

Eller är det bara en ny fint från Annie Lööf och Jan Björklund som dels får SD att rösta MOT Ulf Kristersson och dels ”tvingas” rösta FÖR Stefan Löfven för att inte bryta osamarbetsavtalet som hindrar dem från att rösta som SD som då förutsätts rösta FÖR Ulf Kristersson?

Men om 8 Liberaler röstar mot Stefan Löfven och SD lägger ner sina röster – vad händer då?

Eller är ryktet om osamarbetsavtalet bara ett sk ”fulspinn” från Socialdemokraterna? Något som har som mål att reta upp och oroa SD så att de lägger ner sina röster eller ännu hellre – röstar mot Ulf Kristersson?  

Politik verkar vara väldigt krångligt och svårt? Inte undra på att de behöver mycket ledighet och stor ekonomisk trygghet för att orka fundera ut så avancerade planer, avtal och dokument för att ”rädda” Sverige och svenskarna från … från .. ja, vaddå?

Oönskat samarbete i riksdagen? Valresultatet? Sig själva?



(Den här regeringsbildningen är så rörig att jag inte kan hålla reda på någonting. Trots att jag har en fusklapp på bildskärmen med mandatfördelning och allt så blir det fel i alla fall – som Anonym 14.35 och Magnus så riktigt påpekade .. Vi har "negativ parlamentarism" i Sverige: RD kan alltså med noll rösters stöd välja X till statsminister om inte (minst) 175 ledamöter aktivt avvisar (röstar nej till) X.)

Jag får bara ont i huvudet av att försöka räkna ut alla omöjliga alternativ. Det känns lite som att det vore värt pengarna att få ett nyval och helst också lite nya politiker.

Men VARFÖR får vi kryssa in folk i riksdagen, men inte stryka dem som ingen vill ha eller litar på?)

7 kommentarer:

  1. Vi har andrahandsurval av politiker men jag vet inte var de riktiga gömmer sig. Det kanske finns bara andrahandsurval, lite sekunda sådan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om det var möjligt att stryka alla "sekunda" riksdagsledamöter från valsedlarna. Vilken kompetenshöjning det skulle blir .. ;-)

      Det är väl därför det bara är möjligt att kryssa in de som har råd att driva kampanjer men inte stryka dem som redan misslyckats i regeringsställning vid flera tillfällen?

      Radera
  2. Vi har "negativ parlamentarism" i Sverige: RD kan alltså med noll rösters stöd välja X till statsminister om inte (minst) 175 ledamöter aktivt avvisar (röstar nej till) X. Att L/C-partierna sedan ägnar sig åt samma trams de alltid ägnat sig åt är väl inte ägnat att förvåna. Nej, det enda förvånande med svensk politik är att ca 25% av väljarna röstar på uttalade trams-partier och att ytterligare ca 50% väljer att slå följe med dessa tramspettrar. Mvh/sts

    SvaraRadera
  3. Citerat från riksdagen.se: "Talmannens förslag till statsminister prövas av riksdagsledamöterna i kammaren i en omröstning. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom. Annars är det godkänt."
    Det behövs alltså inte en majoritet som röstar på en statsminister. Men det får inte vara 175 röster mot.

    SvaraRadera
  4. Anonym 14:35 och Magnus .. ni har helt rätt och jag trasslade till begreppen. Tack!

    SvaraRadera
  5. Om SD röstar ner Alliansen så får Löfveń en chans till. Då kan han ställa vilka krav som helst på Lööf och Björklund eftersom dom räds ett nyval. Det vore faktiskt kul om Annie Lööf fick krypa för Löfveń.
    Själv hoppas jag på nyval och att MP,C och L åker ur riksdan.

    SvaraRadera
  6. I en saga var media så liberalt infekterad att nästan alla ledarskribenter & tv-kommentatorer försökte övertyga läsarna & tittarna om att en groda som låg sist i ett maratonlopp i själva verket ledde loppet. Liberalismen var sanningen i sagan, sanningen var oönskad. I ordböckerna hade hade ordet bedragare betydelsen: "liberal-sociopat som bara ljuger & ljuger, milt leende galning som förargas av heder, sanning & rättvisa"

    SvaraRadera