lördag 12 januari 2019

Stackars Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.


Så sent som den 19:e september satt Vänsterledaren hos Expressens ”Bara Politik” och berättade att han var villig att släppa fram en S-ledd regering där Annie Lööf och Jan Björklund ingår – även om det egna partiet stängs ute.

Men i hans värld, just då, var det en förhandlingsfråga, eftersom - Vi stöder aldrig en regering utan att få något i utbyte, att få politiskt inflytande. Det kan vara att vi gör budgeten ihop eller att vi gör andra saker. Vi är alltid beredda att sätta oss ned och förhandla för att få igenom vänsterpolitik – det är mitt besked nu också. Men det är möjligt att det kommer att behövas för att bilda den regeringen.

Mindre än fyra månader senare blir han placerad i samma politiska utanförskap som Jimmie Åkesson, utan förhandlingar och utan att ens ha blivit tillfrågad. Den "nya regeringen" är tydligen redan klar med vårbudgeten utan att Jonas Sjöstedt ens blivit tillfrågad.

Kan man bli mer förminskad?

Inte minst med tanke på att han, i samma intervju, ansåg att han borde bli vice statsminister om partiet fick en plats i den nya regeringen, därför att – Det är helt rimligt om vi är en del av regeringen och vi är näst största parti där, då bör jag vara det.

Det är ett fall från hög höjd och en rätt förnedrande landning vi ser just nu.


Han har allt att vinna. En väljarström från sossarna, ett nyval där Liberalerna förmodligen åker ur riksdagen och ett Centerparti som förlorat all trovärdighet. Stefan Löfven skulle förmodligen tigga och be Vänsterpartiet komma tillbaka på vilka villkor som helst.

Men tänk om Vänsterpartiet hjälper Sverigedemokraterna att hjälpa Ulf Kristersson till Makten?

Ja, tänk? 

Det är väl ändå inte Vänsterpartiets problem? Den sängen har väl sossarna bäddat tillsammans med centerpartisterna?

Och vad är det som säger att Sverigedemokraterna skulle stödja det sista alternativet före ett extraval. Ett alternativ som innebära en regering som regerar med stöd av Centern?

Hellre äter de väl en burk mask, för Sverigedemokraterna har lika mycket att vinna på ett extraval som Vänsterpartiet.

Att Jonas Sjöstedt kan bli förbannad kunde vi se när Stefan Löfven dissade hans parti inför öppen ridå vid förra regeringsbildningen, men har han tillräckligt med ryggrad för att rösta nej till en regering som är mot allt som Vänsterpartiet står för? Det får vi inte veta förrän i nästa vecka.

Det ska bli oliiiiidligt spännande att följa den här cirkusens finalnummer.

10 kommentarer:

 1. I en saga fanns ett land där klumpiga skenförhandlingar fördes av fräcka rävar med helt andra syften än de redovisade. Så kunde ske därför att sagomedia hade de mest politiskt korrupta journalister som någonsin skådats. Rävarna kunde konspirera, ljuga & vilseleda hur mycket som helst, det skrevs aldrig om bluffar & politiska charlataner i de tidningarna..

  SvaraRadera
 2. Det roligaste vore väl om SD och V nu gör gemensam sak mot nyval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt, sa Gunde Svan, och just nu är det en politisk sanning. Jag ser verkligen fram emot V:s ställningstagande - ja till S och dörrmatta till C eller Nej till S och ett extraval som väldigt, väldigt många vill ha.

   Ett jättesvårt val för Jonas Sjöstedt som antingen förnedras totalt eller visar upp lite röd ryggrad. ;-)

   Radera
 3. Hej anybody! Lyssnade på L:s ställningstaganden, och det blir alltmer tydligt att valet av statsminister handlar om marknadsliberalism, att gynna för multimiljardärerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att Jan Björklund kan bli minister. Det är värt många svikna löften och så blir barnen glada och hans gamla mammas minne hedrat. (om hon inte fortfarande är i livet, för då blir hon också lika lycklig som barnen)

   Vad hans fru önskar sig vet vi ännu inte men det är kanske något enkelt som att Jan ska få behålla jobbet, bli minister eller något liknande?

   Radera
 4. Hej Jonas...Steffe här.

  Allt enligt plan...Rödtossan här svalt kroken med hull och hår och sitter fast.
  På onsdag röster du nej, så som vi kom överens, och därmed blir vi inte bara av me "högersvängen" utan alliansen är kaputt för lång tid framöver.
  Sedan tar vi nyval, bli av med L, förhoppningsvis även MP, M minskar, C är tack vare den schizofrena Annie bara en skugga av sitt forna själv och du och jag har sopat banan.

  Och äntligen så blir det fullständigt kaos i landet, det som revolutionen skulle beskära oss och som fågeln Phönix så kommer ett nytt, paradisiskt samhälle lyfta ur askan.

  Upp till en sista kamp mon gode kamrat!

  Segern är vår...

  Steffe

  SvaraRadera
 5. Har S & MP kollapsat rent ideologiskt? Har de ingen ideologi längre, sådant anses bara irrelevant där? 1:a maj med S är enbart att betrakta som modevisning med färgen röd, som lika gärna skulle kunna vara blå?

  SvaraRadera
 6. Antingen har S lurat röven av C och L och kommer att för stå till svars för diverse utredningar i långbänk.

  Eller så har S blivit total lurade! Alliansen ska spricka det är det enda S ser just nu så de missar att de själva fått en svekdebatt inom partiet, kanske även en större spricka än de själv anar. Dessutom kan C och L lämna uppgörelsen om S inte följer den, vilket gör S till den stora onda som inte håller avtal!

  SvaraRadera
 7. C och L kommer alltså för stå för utredningarna.....

  SvaraRadera
 8. I en saga var en besynnerlig sorts idealister jätteradikala, råmade & väsnades om hur rättvisa de var. Men bara i 2 dagar. Sedan applåderade de borgarklubbar..

  SvaraRadera