måndag 17 juni 2019

Glassorgasm!


Vi tog en tidig semesterdag i dag, Maken och jag. Eller semesterdag och semesterdag .. jag fick förmånen att följa efter honom i en dryg timme när han skulle lämna in sin bil och sedan se till att han kom lyckligt hem igen.

Belöningen för denna solidaritetshandling var ett besök i Söderköping, en stad jag aldrig varit i, trots att vi bodde i Norrköping under något år för länge sedan.

Det är något särskilt med småstäder som Söderköping, Vadstena, Trosa, Mariefred mfl. Smala kullerstensgator, gamla hus och trädgårdar, där det känns som om Pippi, Tommy och Annika ska dyka upp i närheten av varje godisaffär och att Madicken, Lisabet och Alva ska korsa vägen när som helst.

Det måste vara bra för själen att bo en i sådan miljö. Men när jag hittade min drömbostad var det inte inne i själva staden utan ovanför den. En eremitbostad där jag kunde inreda ett nostalgihem och låtsas att verkligheten inte var verklig.


Att det gick att engagera Maken i ett besök i Söderköping berodde helt och hållet på att staden är känt för sin glassrestaurang Smultronstället. Jag vet inte hur många bekanta som uttalat sig lyriskt om glasskapelserna som erbjuds och uppgivet suckat över de evighetslånga köerna som ledde till dessa delikatesser.

Vi valde rätt tid på året. Det var inga köer alls. Men utbudet var lika enormt som beslutsångesten. Till slut bestämde jag mig för en Pavlova för drygt 120 kronor och Maken slog till på ett Stjärnskott till samma pris.

Alltså, första skeden var en ren njutning. De följande gav mig mitt livs första glassorgasm. Det var en ren glass- och godisorgie som pågick tills halva portionen var uppäten – sedan följde en sockerchock följd av en frosserikollaps som jag fortfarande inte har hämtat mig från.

Min Pavlova var min absolut största glass/godis/efterrätts-upplevelse någonsin .. men jag kommer garanterat aldrig att göra om det.

En del saker gör man bara en gång!


Men jag var inte värre däran än att jag lyckades spana in en utförsäljning av skor där jag fyndade lite sommarlycka till trädgårdsarbetet.

Jag tror jag behöver fler sådana här dagar som kompensation för det senaste årets besvikelser och dysterheter. 

12 kommentarer:

 1. Svart-Malin18/6/19 11:52

  Låter fantastiskt! Sådana dagar är helt nödvändiga för hälsan och vilket hus du hittade sen! Vem skulle inte vilja ha det?

  Jag gjorde en liknande resa för inte så länge sen när jag åkte till min gamla hembygd för att hälsa på en barndomskamrat som bor kvar. Gröna lummiga ängar, och åkrar som ligger där de alltid legat. Gamla hus och inget skräp på marken. Mina axlar slappnade snart av och det kändes som efter en halvtimmes massage att vanka runt där.

  Det enda störande i omgivningen var att nästan alla pratade stockholmska (i en bygd låångt från Stockholm) och få berättat för mig att hela byar ligger öde på vintern nu. "Stockholmarna" har drivit upp huspriserna till svindlande nivåer och inga lokala har längre råd att köpa hus där.
  Det finns undantag, alla byar är inte attraktiva som sommarbostäder. Inte om det bor för många infödingar där fortfarande :)
  Så hoppet lever. Jag kanske vinner på lotto och kan flytta till en infödingsby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte vara rik för att bo på en plats som är garanterat fri från"Stockholmare". Jag bor ca 1-1,5 timmes bilväg från Sthlm och nästan alla stora gårdar här har lägenheter som man kan hyra.

   Att vi har hamnat här är nog den största vinstlotten jag dragit i mitt liv. Hela den underbara naturen och ett rikt djurliv precis utanför dörren. Om livskvalitet mättes i pengar så skulle jag kunna säga att jag är miljardär! :-)

   Radera
 2. Hej

  Instämmer, deras glass är fantastiskt!
  Men man som jag är så nöjer jag mig med två kulor...;-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en klok man till skillnad från Maken som för första gången i sitt liv inte lämnade en helt uräten glasskål. :-)

   Radera
 3. Bott i Norrköping? När då? Själv bodde jag där i förskingringen i tre år.

  Hade en sådan vecka nyss när sonen fyllde år och hyrde ett ställe i skogen. Den närmaste lilla staden såg ut att vara helt opåverkat av det nya Sverige.
  Jag kände mig som utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma var född och uppvuxen i Norrköping så jag reste regelbundet på släktbesök ända tills jag kunde lämnas ensam hemma. Sedan provbodde vi en tid på 70-talet men trivdes inte riktigt.

   Men om du vill vandra utomlands så rekommenderar jag fortfarande Sörmlandsleden söderut. Säg bara till så hänger jag en skylt på grinden.

   Radera
 4. "only one Child, I presume"...
  Apropå or----men!
  Passerat S tvenne gånger på egen köl.
  Trevliga resor. Sedan började livets allvar.
  Eftersom jag ej visste om stället blev det tre glin för oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) .. nu fick du mig att bli svarslös, för du har alldeles rätt - vi har bara ett barn. :-D

   Radera
 5. gott med glas och vackert i den där större byn=) Åt en bägare igår här i shtaan, fick lämna hälften och skippa middan- snopen men vilken jävla portion!!

  SvaraRadera
 6. Söderköping är känt för att dels ha utnämnts till Sveriges tråkigaste stad och dels för afghanen som förgrep sig på en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger och sedan hölls om ryggen av vänsterkvinnor. Han var också känd för att vara med på bild med en flinande statsminister och för att han släpptes ur migrationsverkets förvar för att han var så populär i sociala media.Men glassen verkar god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg den tätort som INTE har sin alldeles egen liknande historia? Bortsett från bilden med en "flinande statsminister". Finns det någon så åker jag gärna dit i studiesyfte.

   Radera
 7. Men herrejösses vilken glassupplevelse! Vågen i mig är en riktig glassfantast. Den där bilden får ju glass suget att vakna till liv. Men nu vet jag vart jag ska åka vid tillfälle. Kram på dig din fresterska. =))))

  SvaraRadera