lördag 22 juni 2019

Interndemokrati?


 Finns ordet överhuvudtaget med i någon ordlista? Och OM det finns, då måste väl också ordet externdemokrati .. vad det nu kan betyda .. finnas?

Men jag kan i alla fall inte hitta det så, det handlar väl om ett internt begrepp som hanteras av särskilt utvalda som anser sig stå över vanlig simpel demokrati, som däremot finns i SAOL, (politiskt system där regeringsmakten i princip företräder folkviljan, sådan den kommer fram genom fria, allmänna och hemliga val och där vissa medborgerliga rättigheter, såsom yttrande- och församlingsfrihet, är garanterade), tillsammans med motsatsordet diktatur.

Det är inte klok vad mycket vi kan lära oss genom att följa vad som rapporteras i medieflödet, bara för någon dag sedan snubblade jag över ordet ”normingenjör” och att det fanns och vad det innebar hade jag inte en aning om förrän jag googlat mig fram till svaret. Tack gode Gud för Google, utan den kunskapen kunde jag ha råkat riktigt illa ut.

Men tillbaka till interndemokratin som tydligen är en intern demokrati som de politiska ombuden använder sig av när de ska företräda partiaktiva och passiva medlemmar, liberalt sinnade invånare och i slutändan hela svenska folket och de partiaktiva och passiva medlemmarna, liberalt sinnade invånarna och i slutänden hela svenska folket önskar sig något helt annat än det ombuden redan från början bestämt sig för.

Ungefär som när Annie Lööf och Jan Björklund gjorde helt om EFTER valet och hjälpte Stefan Löfven till makten för att hålla Sverigedemokraterna utanför viktiga beslut i riksdagen, EFTER det att de gemensamt, och tillsammans med de övriga (och före detta) allianspartierna, avsatte Stefan Löfven med hjälp av just .. Sverigedemokraterna?

Men att avsätta en statsminister kanske inte räknas som ett viktigt beslut i riksdagsarbetet? Bara en vanlig interndemokratisk dag på jobbet, typ?

Något man får räkna med?

På fredag ska Liberalerna välja partiledare. Det verkar som om de partiaktiva och passiva medlemmarna, liberalt sinnade invånarna och i slutändan hela svenska folket föredrar Nyamko Sabuni, medan de väl insatta, pålästa, lyssnande ombuden interndemokratiskt tar självständig ställning för den karismatiske ledaren Ola Ullenhag.

Eller Ullström? Erik? Gunnar? Eller vaddetnuärhanheter? Jag har obegripligt svårt att minnas hans namn .. och utseende .. men visst var han väl minister? Tack gode Gud för Google .. Erik Ullenhag var det!! Han är Liberalernas egen Stålmannen med så många goda egenskaper och meriter att det är omöjligt att radda upp dem här. Men läs gärna vad några av ombuden delar med sig av i Expressen.

Interndemokrati, det ordet känns som en ren förolämpning för mig som är en vanlig människa, en väljare – ja, folk i största allmänhet. Men nu förstår jag varför det var så viktigt för Folkpartiet att byta namn till Liberalerna. Ett parti som vill ha en intern demokrati inom partiet och en extern demokrati för folket utanför kan ju inte påstå sig vara ett Folk-Parti?

Och Interndemokraterna ger kanske lite fel signaler? Om inte sossarna visar intresse förstås, för där är namnet nästan löjligt skräddarsytt för dagens regering.

Men om nu, vaddetnuärhanheter, blir vald på fredag så har folket i alla fall fått lära sig något nytt inför nästa val, som i vanlig ordning kommer att utlysas som ett demokratiskt val, där resultatet kommer att ses som rådgivande, men inte avgörande, i den interndemokratiska processen.




8 kommentarer:

  1. Allmänna vals resultat är i vissa partier också bara 'rådgivande' när det gäller kommun och landsting. Det är t ex ett partis kommunfullmäktigegrupp som beslutar vem som ska bli kommunalråd/oppositionsråd, inte antalet röster en kandidat har fått. Interndemokrati el snarare interndemokratur you know.

    SvaraRadera
  2. Hur känns det nu efter att först ha blivit lurad av folkpartiet och sedan av kristdemokraterna?
    Själv har jag blivit lurad av sverigedemokraterna, som inte heller har någon interndemokrati.
    Sverige styrs av en ny adel på några tusen personer. Politikerklassen tillsammans med journalistklassen. Om en vecka samlas de i Almedalen för att supa och kn*lla tillsammans oberoende av s k partigränser.

    SvaraRadera
  3. Eftersom det var länge sedan jag insåg att inget parti var särskilt intresserat av något annat än makten och pengarna så känner jag mig varken lurad eller besviken. KD har levererad så här långt eftersom jag numera VET hur fruktansvärt illa min egen kommun ligger till och hur handlingsförlamade våra egna kommunpolitiker står inför framtiden.

    Jag hade kunnat gå med i vilket parti som helst i det syftet, men KD var det enda som gav rabatt ;-)

    Årets Almedalsvecka kommer att bli en sorglig soppa av lögner och fria fantasier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste man gå med i ett parti för att få inblick i framtiden för ens kommun?
      Hans Jensevik visar uvecklingen bra på youtube och tillsammans med affes statistikblogg förstår man att det går käpprätt åt h-e!
      Må var och en skydde sig själv!

      Radera
    2. Nej, man behöver naturligtvis inte gå med i ett parti för att se vart kommunerna är på väg. Men det har varit oväntat intressant att möta människorna bakom besluten och dessutom kunna fråga och ifrågasätta direkt på plats. Alla är förvånansvärt uppriktiga när samtalen sker innanför "säkra" och stängda dörrar. Även företrädarna för de andra partierna när de ibland dyker upp vid kaffeborden?

      Radera
    3. Kan de svara på varför de har drivit utvecklingen så här långt?
      Har de kunskaper om ekonomi och demografi?
      Vad är deras mål?

      Radera
    4. :D .. Du skämtar? Kommunpolitiker är helt vanliga människor som lyckats bli invalda på samma meriter som dem som sitter i riksdag och regering.

      Utbildningsgraden och det ekonomiska kunnandet verkar ligga på samma nivå. En skillnad kan vara arbetslivserfarenheten, vilket verkar vara ett minus när det gäller ministerposter i en regering?

      Annars verkar det vara samma regel i kommunpolitiken som i riks/partipolitiken - det viktigaste är vilket parti som får igenom vad än vad som är bäst för kommunen/landet.

      Oavsett vad det kostar eller om det överhuvudtaget är nödvändigt eller behövs.

      Radera
  4. Svart-Malin30/6/19 11:34

    Så blev det Sabuni i alla fall. Jag har hållit tummarna så de är helt stela för Ullenhag :D Inte för att jag gillar honom men för att "Liberalerna" då troligen hade åkt ur riksdagen vid nästa val.
    Jag gillar Sabuni, men ser henne som en variant på EBT. Man gillar båda för att de är klara, tydliga och konkreta i sitt tal och när de svarar på frågor, men det krävs en politik som går hand i hand med retoriken för att det ska göra någon skillnad i praktiken. Jag tror inte att Sabuni skiljer sig så mycket från Ullenhag egentligen när det kommer till politiken, men vi får väl se.

    SvaraRadera