fredag 3 april 2020

Vård, stöd, hjälp och coronavirus till ett förmånligt pris?


Så fort jag klickar in på någon av tidningarnas hemsidor möts jag av skrämmande siffror om döden i äldreomsorgen. Till och med Anders Tegnell verkar förbryllad över de ökande dödstalen och ingen verkar se ett samband med det ”kompetenslyft inom äldreomsorgen där bland annat förstärkning av extratjänster ingår” som Ylva Johansson på sin tid var så stolt över.

Extratjänster är alltså det som också kallades för Enkla Jobb. Dvs lättare uppgifter på tex äldre-, grupp- eller assistansboenden för dem som har stora svårigheter att få arbete på grund av språksvårigheter och ”kort” utbildning. Främst unga och flyktinginvandrare som saknar utbildning och erfarenhet av arbete inom vården.

Jag har otaliga gånger gett uttryck för min stora förvåning över att omsorgen och vården av de sköraste, svagaste och mest hjälplösa i samhället har klassats som ”enkla jobb”. Hur tänker våra makthavare när de ser ansvaret för en medmänniskas liv och hälsa som ett ”enkelt jobb”?

Som det ser ut nu verkar det fortfarande inte finnas några som helst krav på att anställda inom äldreomsorgen ska kunna förstå eller göra sig förstådda på svenska.  Enligt ett uttalande, hösten 2018, från Elisabeth Antfolk ordförande i Kommunals sektion för privat vård och omsorg, finns det inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna för att anställas inom äldreomsorgen, då kommunen helt själv bestämmer kraven på svenska språkkunskaper i äldreomsorgen, och hur jag än försöker kan jag inte se att det har skett några förändringar.

Tvärtom, både Expressen, Barometern och många andra har uppmärksammat riskerna med anställda som varken kan tillgodogöra sig information eller kommunicera nöjaktigt.

Men eftersom extratjänsterna är sponsrade av staten och dessutom befriar kommunerna från försörjningsstöd för människor som annars skulle vara arbetslösa, så har de blivit så populära i resurssvaga kommuner att så gott som alla uppgifter inom hemtjänsten har klassats som "lättare uppgifter".

Något som förmodligen har gjort att ”kompetenslyftet” inte bara har skapat arbetstillfällen utan nu också bidragit med en ökad spridningsrisk av coronavirus hos den som inte själv kan lämna bostaden och utsätta sig för de risker som vi andra gör allt för att undvika.

Är det inte många som varnat för det här?

Jojomensan!

Men ingen verkar ha informerat Folkhälsoinstitutet, så därför kommer det som en fullständig överraskning att isolerade vårdtagare, sk ”äldreäldre”, riskerar att bli smittade i sina egna hem.

För att inte tala om att de också betalar för den extra förmånen! För hjälp och stöd i hemmet eller en plats på ett äldreboende är inte gratis, om nu någon tror det.





8 kommentarer:

  1. Jag bävar för hur utgången kommer bli för de äldre i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju bli tokig över bristen på respekt för utbildning och kunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att inte tala om bristen på JÄST! ;-) Här där jag bor är det inte ens ransonering, det har varit tvärslut i flera veckor. Ur led är tiden, sanna mina ord.

      Radera
    2. Har vi i matbrödet, men fungerar inte sååå bra till mumsiga kardemummabullar. Men det går att baka kakor och efterrätter så det går ingen nöd på oss. :-)

      Radera
  3. När anses en regering i Sverige vara ansvarig för något? Är det först efter den suttit i 30 år, går ansvarsgränsen där? Om något händer före det som skötts taffligt, är det då den gäckande N. Annan (någon annan) som bär ansvaret?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vinna ett val är i Sverige som att vinna Melodifestivalen. Den som vinner blir ett känt namn, får förhoppningsvis en lovande karriär med många välbetalda uppdrag samt obegränsat umgänge med gräddan av svensk elit, alla kategorier.

      Ansvar? Det är väl vinnaren av tävlingen som ska belönas och ansvaret bär väl arrangörerna av spektaklet? I det här fallet, svenska folket som plikttroget ställer upp vart fjärde år.

      Radera
  4. min morsa dog för ca 3 år sedan hon var en extrem invandrarvän ansåg att alla som ville få en chans till ett bättre liv skulle ha rätt till asyl men den sista tiden hon levde klagade hon på att många av de anställda inte kunde prata och förstå svenska. Kommunen kickade en massa anställda inom hemtjänst och äldreomsorg och så fort lastiden hade gått ut så plockade de in extratjänstare som inte kunde svenska

    SvaraRadera