torsdag 8 oktober 2020

Det är ett hål i Sverige.

Jag lyssnade på ”Panelen” i söndagens ”God morgon, världen”. Medverkande var Anders Lindberg, AB, Malin Siwe, Expressen och Andreas Gustavsson från Expo. Samtalet handlade bland annat om dokumentären om Estonias förlisning. Jag har själv sett den och rekommenderar den till alla som jag kommer i kontakt med. 

Se den!

Teamet bakom dokumentären hittade alltså ett hål i skrovet på Estonia. Ett hål som tidigare dolts bakom de ton av grus och sten som, av en händelse, hävdes ner i havet, precis där hålet var, för att ”stabilisera” – vad det nu var som behövde stabiliseras.

De överlevande från katastrofen och de anhöriga till de döda vill nu ha en ny utredning.

Anders Lindberg tyckte det var onödigt. Haverikommissionen har ju redan bevisat att olyckan berodde på att bogvisiret slets loss, det finns därför inga nya bevis och därför har det ju inte hänt något och ingen vinner på att spekulationerna om vad som hände fortsätter.

Malin Siwe ansåg att det inte var någon idé att göra en ny utredning eftersom ingen i alla fall skulle tro på vad den nya utredningen kom fram till. Utom i Estland då, eftersom de tydligen tycker att den här frågan fortfarande är stor och viktig.

Andreas Gustavsson mumlade lite i samma riktning men höll det inte för otroligt att något litet obehagligt parti skull kunna utnyttja Estoniadokumentären politiskt.

Ingen nämnde att det faktisk finns ett stort hål i fartygsskrovet på Estonia. Ett hål som ingen sett, ingen letat efter och som ingen är intresserad av hur det uppkommit?

Men det finns ju där!

Fast det finns det inga bevis för, enligt Anders Lindberg. Eller så menar han att det inte finns några bevis för att det inte har funnits där hela tiden eller uppkommit i samband med filmandet eller av någon annan anledning som absolut inte är rena spekulationer utan bara bevis för att Haverikommissionens slutsats om bogvisiret är riktig.

Eller nå´t?

Oklart vad?

Eftersom hålet inte fanns förut och därmed egentligen inte borde finns nu?

Trots att det helt nyligen upptäcktes att det verkligen fanns?

Det är intressant att lyssna på människor som verkligen kan sitt jobb, som vet vad som är viktigt och vad de talar om samtidigt som de kan informera lyssnare och läsare om vad som är sant och vad som är falskt.

Eller hur?

Jag skulle önska att det här allvetande gänget kunde diskutera och förklara ett annat hål och haveri som jag upptäckt i själva Sverige.

För det finns ett hål där det egentligen skulle ha funnits en regering. Landet lutar betänkligt åt vänster och haveriet verkar oundvikligt eftersom ”bogvisiret” till skeppet Svea tydligt och samtidigt gapar öppet.

Hur ska jag förhålla mig?

Ska jag låtsas att jag inte ser det, fast att det finns där?

Och om ingen skulle tro mig, betyder det att hålet inte finns, trots att en majoritet av medborgarna klar och tydligt kommer ihåg hur det såg ut INNAN det fanns ett hål i stället för en regering?

 

4 kommentarer:

 1. Faktum är att hålet i sidan inte är någon nyhet. Finskt media (Kaleva) rapporterade om det redan 1997 och varvet som byggt fartget kände också till hålet.

  Mer angeläget vore att lyfta fram hur Sverige betedde sig i samband met förlisningen. Finnarna höll hedersvakt på Utö över de omkomna som bärgats i land. När de omkomna transporterades till Stockholm, stod det finska befälet i givakt på bryggan, iförda sina bästa uniformer då kropparna kördes i land medan Sverige inte hedrade de omkpmna på minsta vis, det flaggades inte ens på halvstång .... skamligt men typiskt svenskt.

  SvaraRadera
 2. Svensk vänster tror sanning är något som är förhandlingsbart, något som allt mera vrickade skrivande fanatiker kan "komma överrens om" i slutna rum, vad det är/inte är.

  SvaraRadera
 3. Det här vore något för Tage Danielson!
  Ett osannolikt hål, liksom...

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte skriva att det ligger en hund begraven här.Men det är ju ca 800 människor som är begravda,samt Sveriges regeringars moral och etik.

  SvaraRadera