fredag 9 oktober 2020

”Demokratins princip är det fullständiga och genomförda misstroendet ..

 .. Endast en buse eller en dåre lägger obegränsad makt i en mans hand och säger till honom: Jag litar på att du inte missbrukar den. Den som är det minsta ärlig och klok skulle säga: Naturligtvis missbrukar du den.”/Viggo Hørup, född den 22 maj 1841, död den 15 februari 1902, var en dansk jurist, politiker, redaktör och minister.

Jonas Sjöstedt viftar återigen med den röda fanan och meddelar att han kommer väcka misstroende mot statsministern, om Löfven inte ger ett besked om att stoppa de planerade förändringarna i arbetsrätten.

Stefan Löfven tycker naturligtvis inte att det är en bra idé. Annie Lööf tycker att det är alldeles galet – ett avtal är ett avtal och ett handslag är ett handslag och ett löfte är ett löfte oavsett om det handlar om lagstadgad arbetsrätt eller röda högerskor!

Oppositionen tror att vänsterledarens hot bara är luft, men säger samtidigt att - ”Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan”.

Liberalerna hukar och hoppas på att äntligen få slippa den trånga tvångströja som de ärvde av Jan Björklund.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson ryter ifrån – ”Man kan ju fråga sig om det verkligen är rätt läge att mitt under en pandemi kasta ut landet i kaos? Om Sjöstedt väljer att fullfölja detta, kan konsekvensen bli att vi får en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna. Och då kan vi vara säkra på att det blir försämringar för landets löntagare”.

Det var ett ofrivilligt roligt uttalande. ”Kasta ut landet i kaos”? - Hur mycket värre kan det bli?

Då kan vi vara säkra på att det blir försämringar för landets löntagare”? - Vilka förbättringar tycker Annelie Karlsson att sossarna har åstadkommit för landets löntagare sedan maktskiftet 2014?

Jag är övertygad om att sjuk- och omsorgspersonalen har en hel del att säga om sina arbetsvillkor ”mitt under en pandemi”, precis som polisen, socialtjänsten och skolan. Går det att försämra villkoren för de här grupperna och ändå få dem att stanna kvar i sina yrken?

Men vi har hört det förut från Vänsterpartiet. Stora ord och högt tonläge. Lite som när kärringen tänkte klippa grisen – mycket väsen och lite ull. Eller så kan man sucka och använda det gamla citatet – fan tro´t sa Relling.

Jag glömmer aldrig när det förväntansfulla paret, Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, passerade journalistuppbådet 2014 på väg in till Stefan Löfven och de förväntade ministerposterna – och hur nära ilske-gråten vänsterledaren var när de bara 10 minuter senare hamnade utanför dörren, förpassade till avbytarbänken.

Min katt, den Förskräcklige Maurice, suckar och säger att Sjösteds uttalande ännu en gång bevisar att vänsterpartiet snott sin politik från det uråldriga KVP(m).

En taktik som användes redan bland de gamla faraonernas katter – fräs och blås upp dig så tror alla att du är oslagbar. Funkar dåligt för dem som saknar päls, klor och svans!

Som vanligt har han förmodligen rätt.2 kommentarer:

  1. "klippa en gris"?
    Med den där tekniken som gav de två flickorna ett välförtjänt Nobelpris i kemi kunde man ju förändra DNA på politiker...
    Det kan ju helt enkelt inte bli sämre än det de redan har!

    SvaraRadera
  2. V är ju outhärdligt för den arbetarklass man ibland pratar om. Vilka murare & bilmekaniker vill ha deras invandringspolitik? Gillar sådana extremfeminism? En samling smygliberaler, jag ser ingen gammal socialdemokrati där (den anses antagligen rasistisk). Och vad är det för stora samhällsförändringar man tror på? Inga alls. Man är ju stockkonservativa i sin tro på socialbidrag & arbetslinje.

    SvaraRadera