onsdag 3 mars 2021

När allt blir normalt och som vanligt igen?

Jag har drabbats av total skrivkramp.

Bara tanken på att besvara ett välkommet mail får mig att rusa in i badrummet och städa hyllor, torka golv och rengöra badkaret samt fylla tvättmaskinen med tvätt som kommer att behöva hängas så snart att det inte ens finns tid att sätta sig vid tangentbordet.

För vad ska jag egentligen skriva? Jag mår bra? Alla jag känner mår bra? Förmodligen är alla mina bekanta delar av de 27 procenten som fortfarande (?) tycker att Stefan Löfven är en gudabenådad statsminister och socialdemokraterna är världsbäst när det gäller skola, vård och omsorg.

Hur ska jag annars tolka meningen – när allt blir normalt och som vanligt igen - som de envisas med att upprepa när vi kommunicerar med rekommenderat avstånd eller via sms eller mail.

När var det senast normalt och ”som vanligt” i Sverige? Sekelskiftet? 2010? 2015? Eller i samband med DÖ- och JÖK-överenskommelserna?

Jag är fullständigt övertygad om att det ALDRIG kommer att bli ”som vanligt” igen och jag skulle nog vilja påstå att det slutade att vara "normalt" redan flera år före covid-19.

I dag skulle jag nöja mig med att våra journalister och större tidningar skulle bli ”som vanligt igen” men till och med det verkar vara en ouppnåbar dröm när nästan vad som helst kan sopas under en matta av anklagelser, spekulationer och påståenden om Ebba Busch privata fastighetsaffär.

Socialdemokraterna är tydligen livrädda för Ebba Busch? Vilket är ett toppbetyg för KD-ledaren som jag förmodar att hon skulle klara sig utan.

Vi har till och med en statsminister som, till skillnad från alla andra partiledare, vägrar att representera sitt eget parti i SVT:s 30 minuter?

När hälften av niondeklassarna känner obehag och rädsla för att vistas utomhus blir det inte några större reaktioner men när en person som har en dotter som praktiserar på en frisörsalong och som behöver kunder att öva på publicerar ett inlägg om det på Instagram och skriver ”Barn, dam och herrklippningar. (Hör av er om ni är intresserade!!)”, då händer det grejer minsann. (läs gärna kommentarsfältet, det fick mig att inse att det inte längre finns plats för sådana som mig på sociala medier.

Herregud, jag inser att jag redan har lekt med den sociala döden de senaste tio åren. Yttrandefriheten handlar mer om vem som har frihet att yttra sig än om allas rätt att yttra sig. (Det har gått så långt att det nästan kändes obehagligt att ens skriva den meningen).

Vi har ministrar som blåljuger väljarna rakt i ansiktet och snart liknar Trump mer än Trump själv, ett regeringsparti som ser elbrist som ett framgångstecken och ett regeringsparti som enbart fokuserar på smutskastning (sk negative campaigning) och lögner i sin valkampanj. Hur ska vi stå ut till nästa val och hur ska vi orka stå ut efteråt? För oavsett vilka som ”vinner” så kommer de att förlora eftersom förväntningarna som majoriteten av väljarna ställer på att det ska bli ”som vanligt igen” och ”normalt” är fullständigt orealistiska.

Och gissa vilka som kommer att få betala för det senaste årets kostnader?

Vi kommer att fortsatt ha en äldreomsorg som inte ens är värd namnet och som endast har som uppgift att ”sysselsätta” arbetslösa utan varken utbildning och tillräcklig språkkunskap för att vara anställningsbara någon annanstans. Det är DET som är det omtalade ”Äldrelyftet” som förmodligen handlar om att lyfta bort så många äldre och arbetslösa som möjligt ur systemet.

Att rösta på den här regeringen efter att ha fyllt 65 måste nästan ses som självmordslängtan?

Pensionerna kommer fortsatt att vara bland de lägsta i Europa, trots att regeringen oavbrutet hela tiden påstår att de höjs och höjs med 10-20 gånger högre belopp än den stackars hundralapp (före skatt) som det egentligen handlar om.

Sverige påstår sig vara ett feministiskt, jämställt, jämlikt land med en guldkantad värdegrund. Ett drömland som har ett öppet hjärta för mångfald, arbetar träget och varmhjärtat mot rasism i alla upptänkliga former och som också värnar om alla minoriteters och alla andras rätt att leva under den beteckning som de för tillfället upplever sig själva som.

Skolans och vårdens problem kommer även fortsättningsvis att skyllas på privata sjukvårdsförsäkringar och privata utförare och antalet poliser kommer förmodligen också att följa regeringens motto – fler civilpoliser vid skrivborden och färre ute på gatorna.

Och om inte ett under sker kommer all framtida krishantering fortsätta att ske så långt från regeringen som möjligt genom att skickas som en het och ovälkommen het potatis mellan myndigheter-regioner-kommuner för att slutligen hamna hos dem som faktiskt måste axla ansvaret utan tillräckligt med resurser.

Vad vi har MSB till övergår mitt förstånd? Men det är i och för sig rätt kul med statistik, även om det vore mer praktiskt med beredskapslager vid skogsbränder och pandemier?

Alltså, jag orkar inte hålla liv i min blogg längre. Vad KAN jag skriva och VARFÖR ska jag skriva något alls? Jag ser ju att det finns de som läser, men det är ytterst få kommentarer vilket kanske kan tolkas som att det jag skriver är fullständigt ointressant för andra än mig själv.

(Det här är inte ett blogginlägg utan ett mail till Elina/In i skogen, men det kanske inte behövs mer än att en engagerad medmänniska hör av sig för att lösa en skrivkramp?)

29 kommentarer:

 1. Jag tror du har få kommentarer för att du sammanfattar många läsares känslor i det du skriver så att kommentarer känns överflödiga när du redan har satt dessa på pränt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det värmer och jag måste erkänna att jag gör likadant ibland när jag läser andras åsikter. Men jag ska försöka tända till och rycka upp mig.

   Radera
 2. Jag känner igen den där skrivkrampen.Vad ska jag skriva och varför? Jag har tröttnat på mig själv,och vem bryr sig längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att slippa känna sig ensam i den här känslan av hopplöshet. När jag läser om hur många som verkar vara supernöjda med vår nuvarande "regering" så känns det mer än meningslöst att hoppas på någon form av förändring.

   Vi får lov att rycka upp oss .. om det går. ;-)

   Radera
 3. Om skillnaden mellan lika rättigheter och lika utfall: https://youtu.be/DLztFDBK0dY

  SvaraRadera
 4. Nytt försök: Så även du tror på hatpropagandan om Trump. Tror du även att Biden är en hyvens kvalitetspolitiker? Nåväl, med svensk media agerande CNNs filial i Sverige så blir det väl så. Propaganda fungerar. Fast jag inte bloggar så tror jag att jag förstår vad du menar. Det är anledningen till att jag inte börjat blogga. För 20 år sedan vaknade jag till av feministpropsgandan som kablades ut. Jag försökte i god tro diskutera med både artiklarnas författare och med dess läsare. Så småningom engagerade sig folk med utmärkta researchkvaliteter, exvis Pär Ström, och det skrevs böcker som försökte bevisa att det som skrevs om feminism vilade på felaktiga grunder och att slutsatserna var orimliga. Så småningom blev det uppenbart att feminism hade blivit marxistisk maktanalys med kapitalister och arbetare ersatta av kvinnor och män. Argument visade sig vara irrelevanta. Det handlade om rå propaganda förklädd till nyheter och debatt. Och till min stora besvikelse så gick många, många bekanta och vänner på floskler, falsarier och horribelt orättvisa analyser. Sedan blev det värre. Nu har vi kommit till en punkt där dessa krafter(?) via ett fullständigt skamlöst valfusk tagit nästan fullständig makt i USA och nu ägnar sig åt att kriminalisera oppositionen. Och svenska politiker försöker ivrigt lära sig tillämpa metoderna här. Och en majoritet väljer skurkarnas sida! När är det dags att skita i det och låta folk vandra sin zombievandring i fred? Och möta konsekvenserna av sin egen dumhet och feghet? Jag vet inte. Men att passivt låta sig fösas in i slaktfållorna dränerar även mitt liv på mening. Planen är att man inte ska kunna välja att stå utanför det totalitära systemet. Kommer de att lyckas? Kommer de att lyckas göra oss till fullfjädrade ängsliga, maktlösa konsumtionsslavar med omfattanda mentala och fysiska hälsoproblem8. Mycket möjligt. Vi är nog närmare än vi tror. I Sverige har medborgarna bostadsskulder på 6700 miljarder. Det betyder att big money redan äger en mycket stor del av samhället. Steget till att avskaffa äganderätten för oss som inte tillhör härskarklassen är kanske en liten formalitet och de totalt överbelånade svenskarna kanske kommer ta emot det som en stor befrielse? Propagandan fungerar. Corona, klimat, migration, feminism mm, mm. Samma sak i olika skepnader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hatar inte Trump och misstänker att Biden kommer att bli ett större problem i framtiden. Det här inlägget är faktiskt en kopia av ett mail till en person som jag redan avhandlat alla Trump/Biden åsikter med. Så det blev kanske lite råddigt? ;-)

   I övrig känner jag som du. Hela Pär Ström-drevet var en vändpunkt även för mig men aldrig hade jag väl kunnat ana att vi skulle vara där vi är i dag.

   Det är väl det som är orsaken till motviljan mot att synas på sociala medier - att "svenska politiker försöker ivrigt lära sig tillämpa metoderna (i USA) här. Och en majoritet väljer skurkarnas sida! När är det dags att skita i det och låta folk vandra sin zombievandring i fred? Och möta konsekvenserna av sin egen dumhet och feghet? Jag vet inte. Men att passivt låta sig fösas in i slaktfållorna dränerar även mitt liv på mening. Planen är att man inte ska kunna välja att stå utanför det totalitära systemet. Kommer de att lyckas? Kommer de att lyckas göra oss till fullfjädrade ängsliga, maktlösa konsumtionsslavar med omfattande mentala och fysiska hälsoproblem. Mycket möjligt. Vi är nog närmare än vi tror".

   Jag skriver under på det och har själv blivit urusel på att kommentera det jag läser så egentligen har jag ingen anledning att begära mer av andra. Men jag tror att om vi blir fler som visar vårt missnöje kan vi göra en liten skillnad. Vi behöver faktiskt inte springa i den riktning rubrikerna pekar, eller hur?

   Radera
 5. Nej, sluta inte!!! Vi är flera som läser än son kommenterar.
  /Monica

  SvaraRadera
 6. Jag skulle väldigt gärna se att du fortsatte skriva /Anonym skåning

  SvaraRadera
 7. Brukar inte kommentera men läser alltid. Du har en fantastisk förmåga att sätta ord på vad så många av oss känner så sluta inte!

  SvaraRadera
 8. Som ovan skrivits: Ge f-n att sluta!
  Känns bra ( missförstå mig rätt!)att det finns andra som känner som jag.
  Du behövs!
  Är inte det nog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju en av dem som är flitigast i kommentarsfälten och därmed har hållit liv i den här bloggen de senaste åren och det är jag oerhört tacksam för. :-)

   Radera
 9. Har längtat efter ett livstecken, ett ljus i mörkret.

  SvaraRadera
 10. jag har saknat dig, hoppas att du fortsätter. Och skönt att du mår bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtalsklimatet är ju rena öken när man som jag försöker navigera på twitter, facebook och instagram så ibland känns det behagligare att krypa in i det lilla livet och ge katten i världen utanför. Men jag har som mål att hålla liv i den här bloggen fram till nästa val. Vi får se hur det går?

   Radera
  2. Skall ni säga, madame, som ju har släppt
   in katten i huset...

   Radera
 11. Har följt dig i flera år och aldrig skrivit en kommentar, men någon gång ska vara den första. Instämmer med det mesta du skriver och hoppas verkligen att du fortsätter att skriva.

  SvaraRadera
 12. låser alltid med behållning fast jag inte kommenterar. Fortsätt!

  SvaraRadera
 13. Monica, Anonym skåning, Agneta, Kent, Gunilla och Ulf H .. tack för att ni finns. Jag ska tänka på er när jag ramlar ner i nästa svarta hål, för jag misstänker att det kommer att finnas en hel del sådana på vägen framöver.

  SvaraRadera
 14. Läser alltid vad du skriver och känner igen allt!
  Det blir en instämmande nick mot skärmen istället för att kanske konfirmera det skrivna i en kommentar. Du måste fortsätta , ett avbrott i våra sysslor får vi alla då och då,speciellt i dessa svårare tider då det är lätt för orken att tryta.

  SvaraRadera
 15. Hej Any

  Du kanske har inte insett det (pga "saknade kommentarer"?) hur du lyckas om och om igen att sätta, helt enkelt?, punkt! på "saker och ting".

  Inte att undra på att det inte behövs kommenteras mera!

  Eller hur?

  Manfred

  som ser sedan mera än ett årtionde fram mot dina nästa tankegångar.

  SvaraRadera
 16. Glömde ett "Tack ska du ha"

  SvaraRadera
 17. PS

  Punkten var den över I.et

  DS

  SvaraRadera
 18. Marianne5/3/21 22:02

  Äntligen måste jag kommentera, har aldrig gjort det förr! Sluta inte, jag läser allt du skriver och rekommenderar det för andra också.

  SvaraRadera
 19. Kan också erkänna att jag fått skrivkramp. Jag hoppas verkligen du får tillbaka lusten för du är den som jag hänger kvar hos när jag själv bara blir trött av mina egna ord. Du ger mig ankare att förstå att jag inte är ensam - att det finns andra vettiga människor här som klarar att navigera sig i vardagen utan att radikaliseras åt något håll utan kan hålla sig till sunt förnuft. Som man säger i England, "common sense is not that common"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blev jag verkligen glad att höra och jag hoppas också att du kommer tillbaka, jag har dig fortfarande kvar i blogglistan. :-)

   Radera
 20. PS - för övrigt ett problem att kommentera är den här "verify you not a robot" som ibland får mig att ge upp...
  Denna tycker jag summerar det hela rätt bra...
  https://www.youtube.com/watch?v=LButXcZ57pc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort något ? på inställningen för kommentarer. Oklart vad, men det kanske gör skillnad?

   Radera
  2. Japp nu känns det mycket enklare. Kryssa i att jag inte är en robot mot för att leta dessa förbaskade bilder. Tack!!

   Radera