onsdag 19 maj 2021

"Köttberget" krymper?

Redan 2004 oroade sig Socialdemokraterna för att pensionärerna skulle bli en alltför stor utmaning för svensk ekonomi. ”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”, sa Per Nuder, dåvarande finansminister, på ett frukostmöte på SE-banken. Men trots att Sverige är ett land med hög pensionsålder och låga pensioner envisas de äldre med att leva vidare och kräva det som partiet bakom Europas högsta skattetryck lovade att leverera.

Då, 2004, lovade den socialdemokratiska statsministern att han INOM KORT skulle tillsätta en utredning för att ge fler unga, äldre och invandrare jobb för att säkra ”försörjningskvoten”.

En akut utredning verkade det som, eftersom finansministern påstod att han var ”väldigt rädd för generationsmotsättningar den dagen som Göran Persson blir ordförande i PRO, och inte alldeles säker på att 80- och 90-talister får det lätt att hävda sina intressen”.

Vi väntar fortfarande på resultatet, eller hur?

Men ingen hade väl då kunnat ana att denna hotande ”utmaning” skulle få sin lösning med hjälp av en global pandemi 17 år senare. Och ingen borde vara överraskad över att majoriteten av de dryga 14 000 döda i covid är äldre, invandrare eller offer från andra kostnadskrävande grupper.

Men Socialdemokraterna regerar vidare. Främst med stöd från pensionärer, kvinnor och invandrare?

Även om det för mig är fullständigt obegripligt att någon över 65 är så självmordsbenägen att h*n ens överväger att rösta på ett parti som sagt sig vara väldigt rädda för att pensionärerna ska skapa generationsmotsättningar så är det så verklig demokrati fungerar.

Men om du tänker värma dig vid en utlovad varm brasa av s-märkta löften efter valet nästa år så bör du nog först tänka på följande citat från Terry Pratchett,


Gör upp en eld åt en människa och han är varm för en dag. Sätt eld på en människa och han är varm i resten av sitt liv.


Beskattning är väldigt likt mjölkning. Uppgiften är att få ut maximalt med mjölk med minimalt muu. Och jag är rädd att jag dessa dagar, bara får muu.

3 kommentarer:

 1. propaganda fungerar, det är skälet till att sossarna/mp fortfarande styr.

  SvaraRadera
 2. Men allvarligt. Kostnaden för att försörja de 14000 som dött med medelålder 83-84 de extra år de levt om inte covid kommit är ju bara en droppe i havet. Gör knappast nån skillnad på det stora hela. Hur många miljoner består hela gruppen äldre, invandrare och andra kostnadskrävande grupper liksom. 14 000 färre under ett par år gör inte mkt skillnad kostnadsmässigt.

  SvaraRadera
 3. Ge en man en fisk och han blir mätt för dagen.
  Lär honom att fiska och han blir mätt för resten av livet.//tompas11

  SvaraRadera