fredag 12 augusti 2022

Annie Lööf har kört traktor ..

 .. en händelse som kan upplevas i rörliga bilder på facebook tillsammans med texten:

Landsbygden bygger Sverige.

Här finns maten, den förnybara energin och en enorm drivkraft.

Här finns frihet och gemenskap.

I över 100 år har vi (dvs Centerpartiet, inte bönderna) kämpat för hela Sverige.

För att vården ska finnas nära, för bra skolor, jobb och trygghet.

Vi vet att hela Sverige behövs.

Och så avslutas det hela med budskapet .. Vi vet att hela Sverige behövs.

Jag har valt att bo på landsbygden och älskar varje minut av tystnaden, avskildheten och naturen, men det har naturligtvis ett pris, som allting annat.

Utanför mina fönster ser jag bönderna plöja, harva, så och välta, slå vall, vända, förpacka i stora balar eller marshmallowliknande plastförpackningar med ensilage, skörda, lasta och lasta av. De arbetar ibland hela nätterna, tar hand om skogen arbetar med snöröjning och reparation på vintern och tar vara på alla tillgängliga extraknäck som till exempel tyska turister som betalar för att skjuta djuren med störst hornkronor för att hänga dem på väggen.

Våra grannar på tre sidor är bönder och det är knappast troligt att någon av dem kommer att rösta på Centern och Annie Lööf törs jag inte ens nämna vid namn de gånger vi talar om levnadsvillkoren för svenska bönder.

Landsbygden bygger Sverige. Vad alla borde veta är att Sverige inte är självförsörjande med livsmedel om vi skulle tvingas till det. Det finns för få mjölk-, kött- och spannmålsbönder och för få bönder över huvud taget. Det är väl snarare så att Sverige nedmonterar landsbygden och jag tvivlar på att Nato tillhandahåller matleveranser om de tvingas hjälpa oss om Putins gäng kommer och hälsar på.

Här finns maten, den förnybara energin och en enorm drivkraft. Att landsbygden skulle ha bättre tillgång till mat och energi tror nog bara Annie Lööf. Vi som bor här köper samma mat på samma ställen, till samma pris, som alla andra trots att det kostar mer att komma till affären, ingen bonde kan slakta sin egen gris eller ko eftersom alla djur har EU-registrering och den odlade marken inspekteras, kontrolleras och jämförs med vad bonden tidigare uppgett och levererat. Möjligen kan en mjölkbonde göra en liten svart vinst på någon liter mjölk om dagen, men det finns ju gränser för hur mycket mjölk det går att konsumera.

Vi på landsbygden har samma elpriser och samma tillgång till el som alla andra, oavsett om den är förnybar eller inte. Den hyllade drivkraften beror inte på Centerpartiets uppmuntrande floskler och klyschor utan på ren ångest för att inte kunna betala mångmiljonlånen för de extremt dyra arbetsredskapen som behövs för att det ska vara någon som helst idé att driva den ärvda gården vidare in i nästa generation - som förmodligen kommer att tacka nej och sälja om någon som kan betala tillräckligt mycket så att det räcker till ett anständigt boende och att skulderna blir betalda.

I över 100 år har vi (dvs Centerpartiet, inte bönderna) kämpat för hela Sverige. I slutet på 50-talet bytte Bondepartiet namn till Centerpartiet och där började resan mot en politik där omsorgen om bönderna och landsbygden bara var en del som blev allt mindre och mindre och som i dag endast finns som vackra bilder där Annie Lööf kan le vackert mot sina storstadsväljare som bara sett en traktor på avstånd på semestern och som glatt trampar ner skörden i jakten på naturnära selfies.

För att vården ska finnas nära, för bra skolor, jobb och trygghet. Det är sorgligt att läsa den meningen för på landsbygden är det långt till vården. Det är långt till allt och också långt till skolorna i närmaste stad, eftersom de små skolorna har lagts ner. Därför får många barn tillbringa alltför lång tid i skolbussar som åker runt i upptagningsområdet för att hämta upp och lämna tillbaka dem. Jobben på landsbygden är få, om ens några och tryggheten, ja vad ska vi säga om den? Ringer vi polisen under pågående brottslighet så tar det timmar innan någon, eventuellt, kan bistå oss. När vi hade en drogad man som vandrade runt och knackade dörr hos alla i området, helt övertygad om att vi hade gömda poliser i bodar, garage och hem, fick vi själva försöka lugna ner honom, eftersom den lokala polisen inte vågade komma. Mannen var ju redan känd som en våldsam typ och misstanke fanns om att han både var beväpnad och hade sprängmedel i sin väska.

Vi väntade i timmar på den insatsgrupp som sades vara på väg från huvudstaden, men den som löste problemet var en känd taxichaufför som erbjöd sig att leverera mannen till de väntande poliserna.

På landsbygden är bilen extremt viktig och hur konstigt det kan låta så finns det ingen tunnelbana och bussarna åker inte direkt skytteltrafik. Vi har inte heller hemleverans av pizza och ett besök på McDonalds när ingen orkar laga mat kostar ett par liter bensin extra.

Men kriminaliteten delar vi med storstaden. De miljonslukande arbetsredskapen stjäls eller plundras och eftersom de alla drivs med diesel så verkar det vara väldigt lönsamt att stjäla både från bilar, traktorer, skördetröskor och de dieseltankar som behövs eftersom ingen kan åka flera mil med en jättetraktor eller skördetröska för att tanka vid macken. Det går också att montera ner dyra arbetsredskap med avancerad elektronik för att föra ut det värdefullaste ur landet och inbrott, oavsett om någon är hemma eller inte, fungerar också bra om bostaden ligger avskilt och ingen hör larmet eller när du skriker på hjälp.

Vi fick vår trädgårdsklippare stulen medan vi gick en kort promenad med hunden och fick också lära oss att även fyrhjuliga gräsklippare måste ha fordonsförsäkring.

Jag känner ingen bonde som röstar på Centerpartiet. (Ingen annan heller, om jag ska vara ärlig). De som ärvde medlemskapet i Centerpartiet samtidigt som de tog över gården har för länge sedan gått ur partiet.

Vi (Centerpartiet) vet att hela Sverige behövs.

Ja, hela Sverige behövs, men behöver hela Sverige Centerpartiet? De enda som verkligen, verkligen behöver Annie Lööf och hennes parti är ju Socialdemokraterna och Magdalena Andersson.

Vi som bor på landsbygden tror inte att hela Sverige behöver Centerpartiet. Tvärtom, livet skulle förmodligen bli lite lättare utan Annie Lööfs omsorger.

7 kommentarer:

 1. Mycket bra, bästa Any - en klockren fullträff (kan man säga så?)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag älskar när någon gör sig besväret att kommentera. Det är så sällsynt numera vilket får mig att känna mig ointressant och misslyckad. Så än en gång - TACK!

   Radera
 2. Jag blir mer och mer övertygad om att vi tänker väldigt lika, du och jag!
  Kusinen från landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske blir lika lika med åren som när vi var barn? ;-)

   Radera
 3. Det är fortfarande Ganmankvalitet på det du skriver! Det är som vanligt något av det bästa som finns att läsa i bloggväg. Jag går in varje dag och kollar om det kommit något du skrivit och får en stunds njutning när du gjort det. Bara underbart!

  SvaraRadera