Rubriken är ett citat från Lawrence
Durell (1912-1990) .. som jag inte har en
aning om vem det är .. men det passar som handen i handsken när jag läser
om upploppen och bränderna i Tensta.
För min första tanke när jag såg
förödelsen på Rapport var, att detta handlar om dem som Stefan Löfven och hans
sossekompisar vill tvinga in i gymnasieskolan igen för att återuppta den
utbildning som de inte kunnat tillgodogöra sig och redan har förkastat och
underkänt.
Sååå vackert tänkt .. men vilka
härliga framtidsvisioner för alla föräldrar med barn som går gymnasietiden för
första gången och får hela andra-chansengänget i samma klass.
Men så får jag väl inte tänka?
Vi måste ju i allsin dar förutsätta
att alla som nu i ren frustration bränner upp skolan, grannarnas bilar och
kastar stenar genom tillgängliga fönster i sitt eget bostadsområde och på
ordningsmakten och brandkåren .. formligen brinner(!) av längtan efter förlängd
skolgång och en godkänd gymnasieexamen.
Även om jag personligen tycker det
känns som att låsa dörren när huset redan är rensat.
Bästa sättet att släcka en brand är
nog fortfarande att göra det medan den fortfarande är liten och hanterbar eller
se till att ingen tänder den.
Det som borde ha gjorts för de här ungdomarna
borde ha gjorts för länge, länge sedan och bör göras snarast möjligt för dem
som kommer att bränna ner skolan igen, när de blir tillräckligt gamla för att
hata det samhälle som inte såg dem förrän det var för sent.
Bra skrivet utom slutsatsen: "Det som borde ha gjorts för de här ungdomarna borde ha gjorts för länge, länge sedan ... att hata det samhälle som inte såg dem förrän det var för sent."
SvaraRaderaDu skrivet så, därför att du inte har en aning om vad som borde ha gjorts och för att det som bör göras inte faller dig i smaken, nämligen återföra disciplin i skola och samhälle.
Förklaringar som "att inte ha blivit sedd" och dylikt har jag hört sedan det röda 60-talet, först som teorier sedan som reformer. Det funkar inte därför att det bara är vänsterdravel, som numera har anmanats också av liberaler.
Lawrence Durell var författare och är mest känd för att ha skrivit fyra böcker, som kallas för Alexandria-kvartetten.
SvaraRaderaDe är imo vansinnigt seeega och inbjuder inte till läsning - men somliga gillar dessa böcker.
Butcho Näslund har svaret: http://www.youtube.com/watch?v=WMZdA-b2Vdw
SvaraRaderaJajamen .. Du har fel. Det jag personligen anser borde ha gjorts för länge, länge sedan är att man borde sett till att det fanns en tydligare struktur i skolan .. mindre klasser, tydligare regler och snabba stödåtgärder till dem som inte hänger med.
SvaraRaderaI och med "flumskola", "elevbestämmande" och genom att frånta lärarna ledartröjan och ersätta den med maktlöshet och blankettvansinne, så har de elever som behövt vuxenvärlden inte blivit sedda och sitter nu med rätt usla kort på hand. Något som jag inte tror avhjälps med fler år i samma osynlighet.
Tack Johan .. nu vet jag vad jag inte ska försöka läsa .. ;-)
SvaraRaderaTrash .. fullständigt lysande! Naturligtvis är det LOKALER som saknas. Att jag inte förstod det direkt .. suck! ;-)
Anybody, okej, det är delvis vad jag menar med disciplin.
SvaraRaderaSedan finns en ekonomisk aspekt också. Man kan inte lägga hur stora resurser som helst på skolan för att tillgodose alla behov. Lite måste barnen få hemma, också.
Vi har också en invandring av människor med annan temperament där de unga behöver lite stramare tyglar och mer av auktoritär styrning för att inte falla utanför ramarna. Dags att inse det nu.
Hela samhället måste ändra attityd och återinföra vuxenauktoritet. Myndigheter, och då främst polis och rättsväsende, måste också återfå sin auktoritet. Det är mycket som måste göras vid sidan av skolan för att det sa bli ordning och reda igen. Annars kommer dagens 25% arbetslöshet bland unga att bestå och kanske öka. I längden är det ohållbart.
Och visst, Löfven är en drömmare. Men vad kan karln göra när han sitter fast i en sosseideologi utan framtid?
"Hela samhället måste ändra attityd och återinföra vuxenauktoritet" .. där är vi helt överens.
SvaraRaderaMen finns det några vuxna kvar?
Vuxenansvar är att inte skygga för sanningar som måste tas ställning till och att inte svika unga människor genom att lämna över jobbiga frågor till dem att lösa så gott de kan.
Ibland tycker jag att vi är för ynkliga med våra pekande fingrar mot Någon Annan som alltid ska fixa allt det vi inte själva vill bli förknippade eller besvärade med.
Huvudet på spiken, som vanligt. Kunde inte skrivit det bättre själv.
SvaraRaderaJust det här om att bli sedd är så oerhört viktig. Om man inte blir sedd så kämpar man för att bli det. Då kan man ta till det värsta, för då är det alltid någon som uppmärksammar en, även om det blir i ett negativt perspektiv. Kan man inte bli bäst på att vara bäst, så kan man bli bäst på att vara sämst.
Sedan vill jag kommentera det som "jajamens" säger ang resurser till skolan. Man måste se varje individ i ett livsperspektiv. Det är väl använda pengar att satsa på våra barn och ungdomar både i skolan och på fritiden. Går det snett så blir kostnaderna för samhället betydligt högre. Jämför gärna kostnaderna för ett barn i skolan, med vad det kostar att ha en person i fängelse.
@ Cicki
SvaraRaderaJajamen och jag inser, att samhällets resurser är ändliga.
Denna insikt har en praktisk tillämpning. "Man kan", (precis som jajamen skriver): "inte lägga hur stora resurser som helst på skolan för att tillgodose alla behov".
Det är oklart, Cicki, om du är medveten om, att samhällets resurser är ändliga. Men OM du skulle inse det, så inser du inte, hur den praktiska tillämpningen av denna insikt ser ut.
Johan: Självklar är jag medveten om att samhällets resurser är ändliga. Jag menar bara att en klok och genomtänkt omfördelning av resurserna skulle gynna alla parter. Både individer och samhället.
SvaraRaderaNär jag talar om resurser så menar jag många och kompetenta lärare, god mat, modern utrustning, bra lokaler, resor och aktiviteter. Tittar man på allt det så blir det en ganska hög kostnad. Gärna för mig, men i ett land med världens högsta skatt bör man i så fall ta ner på annat. T ex finns ingen anledning att lägga över 1000+ kr per dygn för en fånge.
SvaraRaderaSedan finns inga garantier att alla potentiella bråkstakar och brottslingar blir bättre av sådana åtgärder. Vissa människor är födda med egenskaper som inte går att ändra på oavsett hur mycket resurser samhället lägger ner på skolan, t ex psykopater. Jag tror mer på att det svider riktigt ordentligt när man gör något otillbörligt.
Håller med om att vi vuxna är för passiva, men det finns en orsak till det. Samhället har tagit ifrån oss vår auktoritet. Daskar man till en buse så blir man dömd och skadeståndsskyldig. Säger man till någon idag riskerar man att få ett helt gäng på sig. Tonåringar går med kniv ibland. Situationen börjar närma sig kaos i vissa delar av Sverige och värre lär det bli.
Jag tycker att ni har bra kommentarer men de är också upprepningar av sådant som redan har sagts och som inte leder någonstans. Dags att vrida klockan tillbaka till säg 50-talet och börja om från början.
@ jajamen
SvaraRadera+1000 per dygn på en fånge? Det rcker inte..
"Att ha en (vuxen) person i häkte kostade år 2010 i genomsnitt 2.630 kronor per dygn. En plats på en sluten anstalt låg på 2.744 kronor per dygn".
Men dessa summor är småpotatis inom klientindustrin. "En plats på ett särskilt ungdomshem kostade förra året i genomsnitt 7.000 kronor per person och dygn."
Och det verkliga jackpotten för klientindistrin verkar vara de påstått ensamkommnde s.k. "barnen" - 16.000 per dygn (!) i Sigtuna.
LÄS och begrunda, jajamen (och andra).
http://www.rod.se/ensamkommande-kan-kosta-16-000-dygn
Det högljudda och som framgår kolossalt lukrativa klientindustriella komplexet kommer självfallet inte att tillåta, att klockan vrids tillbaka till säg 50-talet. Så, det kommer (precis som jajamen skriver) att bli m-y-c-k-e-t värre.
-----
PS Penningrullningen i Sigtuna vore väl något för Henrico, att titta lite närmare på...
Tack Johan! Mycket intressant. Kan t o m bli ett inlägg om det på sikt.
SvaraRadera