tisdag 8 december 2015

Myten och helgonförklaringen av Margot Wallström.


 "Kommer ni ihåg när "alla" förklarade att hon vore oslagbar som S-ledare? På vad baserade man det?!" .. undrade Fnordspotting på twitter i samband med Margot Wallströms senaste dikeskörning.

Nu har jag inget twitterkonto så frågan har legat irriterande obesvarad och gnagt i bakhuvudet ett par dagar. För jag vet svaret ..

Margot Wallström är en klassisk sossebroiler helt utan akademisk utbildning, men med ett förflutet som ombudsman för SSU när hon var 20-23 år, riksdagsledamot när hon var 25 -31 år, biträdande civilminister när hon var 34 - 37 år, kulturminister de följande två åren och ytterligare två år som socialminister fram till hon avgick som politiker 1998 efter en konflikt med dåvarande statsminister Göran Persson.

Margot Wallström gjorde inte mycket väsen av sig under den här perioden, var ingen väljarmagnet och syntes inte mer i media än när hon blev överkörd av Göran Persson i samband med maxtaxelöftet valet 1998.

En typisk broilersosse-karriär som gav utdelning för lång och trogen tjänst .. men inget mer. Ingen helgongloria, inga partiledarerbjudanden.

Tråkig .. det var det allmänna omdömet om Margot Wallström och som vanligt när det gäller tråkiga lite oanvändbara politiker så skeppades hon vidare till EU där hon utnämndes till ledamot i Europeiska kommissonen.. Där var hon kvar till 2009 och när tidningen The Economist under hösten 2009 summerade EU-kommissionens arbete beskrevs Wallströms insats som en besvikelse (dock utan närmare motivering).

Men det var under den här tiden som myten om Margot Wallströms fantastiska prestationer i Europeiska kommissionen, hennes förmåga att rädda partiet och hennes politiska skicklighet bildades.

Det finns två problem med den myten .. för det första är den inte är sann och för det andra att Margot Wallström själv tror på den.

Det enda .. men verkligt minnesvärda och djupt berörande .. tillfälle då Margot Wallström verkligen sågs och hyllades av svenska folket var vid Anna Lindhs begravning, där hon höll ett oförglömligt tal .. hjärtekrossande, inlevelsefullt och direkt adresserat till Anna Lindhs barn.

Jag grät själv när hon höll det och jag kände också både värme och tacksamhet för att hon släppte in både mänsklighet och kärlek i den statsbegravning som jag inte tror att Anna Lindh själv skulle ha valt.

Sedan försvann Margot Wallström tillbaka till EU och kvar fanns minnet av en empatisk och god medmänniska som gav sin bästa väninnas barn sitt oreserverade stöd vid en stor förlust.

Det var vackert, men handlade varken om politik eller politisk fingertoppskänsla, men trots det helgonförklarades Margot Wallström i sitt eget parti och av media. Hon blev den som skulle rädda partiet, samla partimedlemmarna och bygga upp det som rasat ner.

Hon förvandlades till .. om inte Moder Svea .. så i alla fall till alla sossars eget Heliga Moder.

Så nu vet du det, Fnord. Hittar du orden som går rakt in i hjärtat på svenska folket så behöver du mindre än en timme för att uppnå full helgonstatus och får dessutom hela makten och härligheten inom räckhåll.

Sedan är det "bara" förmågan att hantera förtroendet som saknas.


7 kommentarer:

 1. Hej.

  Maggan kan som ingen ann'
  få var man (och kvinna) att ta sig för pann'

  Annat var det under Dags dagar
  och såsseriet vilar på Hammarskölds lagrar
  Nu allt fler Maggan agar
  och bleknar gör hennes högdagrar

  Men en sak hon har gjort som få har kunnat
  Så låt det vara henne förunnat
  Att hon som ingen ann'
  Förenat såväl saudisk som israelisk man (och kvinna)
  I att henne och vårt land se i förundrat förakt
  Kanske det är vad hon uppnår med sin makt

  Med ursäkt för kryckiga rim såhär nära jul
  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Jag har försökt hitta något av hennes insatser i EU och FN men tyvärr är det inget som går till historien bara till hennes plånbok för hon betalade inte skatt under FN åren bara lyfte förmåner. Skatten i FN är frivilligt att betala till sitt land.
  Hon är en som flyter runt på räkmacka, inget att bry sig - om hon inte vore utrikesminister. Rekordet är inte Israel utan att bli osams med Finland är en prestation.

  SvaraRadera
 3. Det gäller att se saker från den ljusa sidan.

  Varje gång jag ser vår statsminister göra bort sig framför kamerorna tänker jag: vi kunde haft Margot istället. Och då tackar jag Gud för Stefan Löfven.

  SvaraRadera
 4. Såssarna har numera ytterst svårt att finna kompetenta företrädare. Kan det vara för att man är otidsenliga och driver förlegad politik? Maggan företräder egenintresset i kvadrat och jag antar att den förda regeringspolitiken delvis beror på att "någon" lovat henne välbetald plats i FN, men vad vet jag?

  SvaraRadera
 5. Det här är en intressant intervju med Emily von Sydow, som skrivit en bok om Margot Wallström.

  http://samtiden.nu/2793/vardinna-dar-politiker-har/

  Här är ett utdrag ur boken:

  http://makthavare.se/2009/10/23/persson-bekamparen/

  MVH, Johan

  SvaraRadera
 6. Margot W har varit borta så länge från Sverige och svensk politik att hon inte längre förstår att Olof Palmes utrikespolitiska generalrecept att helt enkelt bortse från fakta och i stället hålla brandtal om sina egna åsikter inte längre är gångbart i Sverige med omvärld. Det 'tjusade' sossar och många gräsrötter då på Palmes tid och MW tror att det fortfarande tjusar sossar och ännu fler av oss gräsrötter idag... Trots att det är 35 år sedan och världen har förändrats väsentligt.
  Men världen har tyvärr inte förändrats ett dugg i Margots ögon och hon tar vid där hon slutade för ca 25 år sedan då hon stötte sig med Göran Persson... Gamla kongressbeslut inom sosseriet kan helt enkelt aldrig självdö pga för hög ålder och en förändrad omvärld för en troende sosse med rötter i SSU... Trist för Sverige! //Gunilla

  SvaraRadera
 7. Men ärligt talat! Är detta det bästa S kan få fram? Finns det inga fler? Är det därför man gick med på att släppa in MP? För att inte det skulle märkas vilken låg nivå det var på S?

  SvaraRadera