måndag 21 december 2015

”Svensk ekonomi är urstark. Den går lika bra som en nyproducerad Tesla” .. sa Magdalena Andersson,

.. och det var ju en perfekt liknelse, eftersom Tesla verkar ha lika stora kvalitetsproblem som Sveriges regering.

Consumer Reports, en amerikansk konsumentjätte, rekommenderar inte längre köp av Teslas nya modell och informerar också om att .. "när de äldre bilarna har rullat ett tag ser vi en del bilar där elmotorn måste bytas ut och där laddsystemet i bilen inte laddar batteriet. På nyare bilar ser vi problem med att soltaket inte fungerar som det ska och dörrhandtagen fortsätter vara ett problem".

Så .. ja .. svensk ekonomi går nog lika bra som en nyproducerad Tesla.

Dessutom så vet var och en som arbetat på ett ekonomikontor på ett större företag att detta är den tid på året när bokföringen helt plötslig blir föremål för stort intresse av dem som har ett minst lika stort intresse av att maximera eller minimera vinsterna för innevarande år. Det kan vara väldigt lönsamt att antingen skjuta betalningar framför sig eller låta dem vänta över årsskiftet .. något som både Magdalena Andersson och Anders Borg vet allt om.

Det finns mycket roligt som den insatte kan göra med en bokföring .. om syftet är att lägga problemen i knät på någon annan .. men i längden går det inte att manipulera verkligheten.

Och en prognos är varken ett löfte eller en sanning, utan bara en förutsägelse, framtidsutsikt, förväntad utveckling, kvalificerad gissning eller spådom.

En "besparing" som finansministern kommer att visa upp som en framgång är de miljarder hon kommer att spara in på assistansersättningen 2016. För från och med årsskiftet kommer assistansersättningen att betalas ut i efterskott i stället för som nu i förskott .. vilket gör att det bara blir 11 månaders utbetalning år 2016.

Men på pappret så kommer "besparingen" att användas som ett kvitto på regeringens handlingskraft.

Teslan Andersson försöker le, tala förtroendefullt och hoppfullt för att få svenska folket att känna så mycket trygghet att de inte ifrågasätter budskapet om den urstarka ekonomin. Men verkligheten i de kommuner som drar in på allt som går att dra in på, utan att människor tar direkt fysisk skada, talar emot finansministerns nästan ystra och optimistiska framtidsprognos.
3 kommentarer:

 1. Tycker Fnord sammanfattade det bra i sin Tweet -
  "Luftballongsentreprenörer! Om ni vill fylla på era ballonger gratis så ställ er strax ovanför Magdalena Andersson."

  SvaraRadera
 2. Intressant det du skriver om Teslas problem. Alla ingenjörer på mitt jobb börjar dregla som en Golden Retriever när de ser en sådan (Tesla, alltså) parkerad utanför. Kanske dags att drömma om en Skoda istället.

  Jag ser en liknelse till mellan vår välfärdsstat och en elbil. Elbilen, och även hybridbilen, har ett massivt vridmoment för korta omkörningar. Långa uppförsbackar med husvagn bakpå drar däremot ur batteriet omgående - då är det en gammal dieselspis som gäller. Välfärdsstaten har samma problem - blir belastningen hög, så kollapsar välfärden. Skattesatserna har redan dragits upp till max, ökade försök till uttag ger bara skatteflykt och minskade intäkter, varför varje kostnadsökning måste mötas med minskade utgifter på annat håll - det där med att ställa grupp emot grupp ni vet, som är så fult. Eller så får man låna, varpå det man knaprar på är våra egna barns framtid.

  Skulle vara spännande att höra vad de egentligen har för tankar om framtiden på Finansdepartementet.

  SvaraRadera
 3. Verkligen träffande liknelse med Tesla. Förutom vissa kvalitetsproblem, produceras varje Tessla med vacker förlust, buisnessen påminner om skifferolje/gasproduktionen i USA, dvs så länge det finns ( fanns ? ) tillgång till billiga pengar så snurrar produktionen, men när de billiga pengarna sinar och produktionen måste producera ett plus för att täcka kostnaderna så .... Precis som Sverige, ett vackert skal, men när man börjar se bakom kulissen så ...

  SvaraRadera