Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 15 november 2013

Jag måste sluta ..

.. läsa kvällstidningarna på nätet också, har jag upptäckt.

Det är mer än ett år sedan vi helt slutade köpa Aftonbladet som papperstidning och Expressen köper vi bara i undantagsfall, när någon av oss behöver något att läsa på tåget, ensam på en servering eller i ett väntrum någonstans.

DN kommer varje morgon i brevlådan .. med undantag för helgdagar .. och SvD:s nätupplaga betalar jag för, det får räcka från och med nu.

För jag inser att jag påverkas av vad jag läser och att jag påverkas negativt på ett sätt som jag inte tycker om. Plötsligt upptäcker jag att jag förhåller mig till vad enögda, högavlönade journalister i Stockholms innerstad får betalt för att ösa ur sig i ledar- och debattartiklar eller krönikor?

Alltså, jag förhåller mig till och försöker bemöta de "sanningar" som de vill att läsaren ska agera efter och inte till hur jag själv tänker och tycker .. hur korkat och skruvat är inte det? Varför gör jag så?? Ingen av alla dessa författare av politiskt färgade krönikor, ledar- och debattartiklar skulle väl någonsin vända sig till mig för att ta reda på vad jag tycker?

Varför är det då så viktigt för mig att försöka tala om var jag står .. i en fråga som jag aldrig själv skulle ha kommit på och som bara intresserar den som skriver om den??

Det är mycket möjligt att Aftonbladets ledarskribenter verkligen tror på det de skriver och omfamnar de åsikter de för fram, kanske är det deras absoluta sanning .. men det är också själva förutsättningen för deras löner och anställningar, eller hur?

När jag förhåller mig till och reagerar på de allra mest vinklade alstren hamnar jag på vägar som  jag aldrig skulle ha gått på ensam, hamnar på platser som jag inte ens visste fanns och tänker tankar som jag aldrig skulle ha tänkt av mig själv .. det är en lite skrämmande upptäckt och jag är inte helt nöjd med mig själv, måste jag erkänna.

Men, det som känns sjukast är att Aftonbladet är så synonymt med Socialdemokraterna och att det jag läser gör att jag misstror partiet lika mycket som tidningen. Dessutom får mina egna reaktioner mig att förstå .. verkligen förstå .. varför ett parti som Sverigedemokraterna ökar så kraftig trots den intensiva motelden från Aftonbladet. Aftonbladets moteld verkar vara själva bränslet till sverigedemokrati-raketen .... som tidningen dessutom riktar in direkt mot det parti som de säger sig stödja?

Johan Westerholm skriver .. "Skulle jag vara representant för ägaren Schibstedt i fallet med Aftonbladet och verkligen menade allvar med att ta upp kampen så skulle jag rensa rätt friskt på ledarredaktionen",  .. själv skulle jag rekommendera en helt ny ansvarig utgivare och en helt ny ledarredaktion.

Med sådana vänner behöver Stefan Löfven och hans partikamrater inga andra fiender.

Och inte blir det bättre när de partistrateger som partiet skakat fram till sosseledaren, skriver svamliga, uppblåsta, orealistiska och innehållslösa önskelistor som han får signera för publicering i de stora morgontidningarna. Jag vet inte riktigt vilka det senaste alstret .. "Välfärdens yrken måste få sin frihet och status åter" .. vänder sig till, men språket är definitivt inte avsett för den vanlige läsaren/väljaren.

Men jag kan ju glädja mig åt att jag i varje fall inte reagerar varken negativt eller positivt utan förblir lika likgiltig som inför alla de tidigare.

Förmodligen kommer jag att lida av en viss abstinens framöver, nu när jag försöker komma ur mitt missbruk av kvällstidningsjournalistik? Det påminner lite grand om första säsongen av Big Brother som jag verkligen inte ville se mer av efter de första veckorna .. men som jag ändå följde till det totalt meningslösa slutet.


Uppenbarligen har jag en dragning till det obehagliga, sensationella, orimliga och snaskiga som jag behöver ta i tu med.

18 kommentarer:

 1. Sunt av dig!

  Själv är jag redan där, men det var lätt för mig för jag började aldrig. Tror jag varit inne på dessa tidningar total sett 10 gånger det gångna året och då alltid för att någon referat till dem.

  SvaraRadera
 2. Även mestadels skumning över rubrikerna i aftonpressen har blivit på gränsen till självskadebeteende :-/

  De enstaka bättre nyheterna/artiklarna är inte värt plågan med de sämre, men lika förb-t finner jag att fingrarna kan styra till de sidorna om jag har några minuter över ... måste bättra mig.

  /Majsan

  SvaraRadera
 3. Majsan .. vi får starta AABM .. Anonyma AftonBladetMissbrukare och så kan Hmm vara vår kontaktperson när vi känner att det är ett återfall på gång.

  SvaraRadera
 4. Välfärdens yrken måste få sin frihet och status åter???? Vad menas måntro?.Nej hur jag än klurar förstår jag inte.Men kanske- Om man nu slänger in arbetslösa utan utbilning som dom vill göra,men nej, det blir väl ingen höjd status av det.Frihet då, nej. Jag får citera ur Viktor Rydbergs Tomten nu när det snart är jul--Grubblar,fast ej det lär båta över en underlig gåta.
  (gammelsvenska)

  SvaraRadera
 5. Mona:
  Folkföraktets köld är hård,
  livstilsreportagen gnistra och glimma
  Alla sova i enslig gård
  djupt ned i rödvinsdimma

  Sen kommer jag inte på nåt bra, men sista raden bör iaf bli "Endast kejsarn'n är naken"

  Själv har jag flera gånger tänkt att för blodtryckets skull lägga ned det här med nyheter helt, men det är nog bara att acceptera att det där är ett dödfött projekt.

  Kvällstidningar lyckas jag dock numera undvika ganska bra, men när det gäller saker som Norgepåhoppet så blir det svårt att undvika.

  SvaraRadera
 6. Fnord .. Norgepåhoppet blev spiken i kistan för min del .. :-p

  SvaraRadera
 7. Ja, det där var verkligen bortom all anständighet.

  Sen vill jag, om någon missat, tipsa om den här länken som Mexan lade upp: http://copyriot.se/2009/03/10/ehsan-fadakar-en-antisemit-pa-nyheter24/

  SvaraRadera
 8. Jag tvivlar på att Aftonbladet verkligen vill nedkämpa SD.

  Publicistens främsta plikt idag är att hålla upplagan och webbklicken uppe. Det görs bäst med braskande skandaler och tuttchocker, tiden då Snillen Spekulerar kunde fånga hela svenska folket är förbi. Ett starkt SD som man kan skriva helvetespredikningar om, och därmed bjuda in Avpixlats kommentatorer till dans, funkar som utmärkt bränsle.

  Jag tror nog Aftonbladets chefer var kväll ber en aftonbön om SDs fortlevnad.

  SvaraRadera
 9. Fnord .. Jisses!! Nu gjorde du det lätt för mig .. en tidning som anställer en medarbetare med de dokumenterade åsikterna och det bagaget kan ingen ha någon respekt för!! Hur i ..... tänker Jan Hellin egentligen??

  SvaraRadera
 10. Fnord- Fint rim.Jag har kommit i ett nytt stadie vad gäller bladen.
  Blodtrycket ligger fint och jämnt och jag ler lite smått hånfullt och roat och tycker mest synd om dom som har ett sånt skitjobb.

  SvaraRadera
 11. Mona: Ah, ja, fast tyvärr måste jag erkänna att det stämmer inte riktigt när det kommer till mitt eget blodtryck.

  Anybody: Han tänker nog som han brukar göra, dvs med r*ven.

  SvaraRadera
 12. Boink! Trillade dit igen och det var inte så farligt den här gången :) Här ska det ses Skavlan ikväll!

  'Historikern' Martin Aagård (Aftonbladet Kultur?) tycker att folk inte ska ödsla tid på Skavlan ikväll, för en norsk Frp:are ska gästa och prata rasism med bl.a Guillou!
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article17845752.ab

  /Majsan

  SvaraRadera
 13. Ja inte tycker jag att Skavlan var direkt någon höjdare.

  SvaraRadera
 14. Fnordspotter; Tack. Som jag scannar cybern efter råttlorten..

  Ni övriga inkluderat bloggägerska. Det är ganska viktigt att "man" får feedback och konsensus öht, och det har ni iaf gett mig. Ni vet då man undrar om upp verkligen ÄR upp?

  =) Jag är rätt nöjd med dessa möten via nätet och skulle gullegulla med er hela högen irl, för jag är verkligt glad och lättad över att inte vara ensam i ett vaccuum i ingenmansland utan en DEL av en besvärlig finne i arslet på åsiktsmonopolets vittnesbärare

  SvaraRadera
 15. Maja: Du brukar ofta bjuda på intressanta länkar, vilket är uppskattat! Får försöka ge dig lite mer cred när jag "stjäl" dem. :)

  Och ja, uppskattar också dessa möten på nätet. De är en bra säkerhetsventil efter att man ägnat en dag åt att diskutera med en vägg, eller när man är på väg att börja tugga på mattan efter att ha läst de senaste tidningsrubrikerna. :]

  SvaraRadera
 16. Jajamän, Fnord och Maja. Och alla andra.
  Jag tycker också det är så skönt att komma in här och inse att jag är alldeles normal och har normala tankar (och det säger jag som egentligen inte är "höger").
  Ibland tvivlar man ju på sitt eget förstånd när "alla" säger att man tänker fel, och ja rent av förbjudna tankar.

  SvaraRadera
 17. Jag har sen ett år tillbaka tvärvägrat att klicka på någonting som länkas till Aftonbladet. Varje gång jag ser en länk tänker jag att den länken kommer att innehålla lögner, smutskastningar, dåligt underbyggda historier, ingen källgranskning och vinklade historier av skitjournalister.
  Då är det inte svårt att låta bli.

  SvaraRadera
 18. Skavlan verkar inte ha kul på jobbet längre. Föreslår att han lägger av innan programmet överlevt sig själv.

  SvaraRadera