Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 10 november 2013

Man is a child of his environment ..Shinichi Suzuki,1898-1998


Det finns två sorters miljö som formar oss människor. Den ena är den miljö som är grenen vi sitter på samtidigt som vi gör vårt bästa för att såga av den .. och den andra är den miljö som formar våra tankar, våra val och reaktioner.

Var försiktig med ditt val av miljö för den kommer forma dig; var försiktig med ditt val av vänner för du kommer bli som de .. så skrev W. Clement Stone (1902-2002) och så tänker jag när jag lyssnar på debattörernas, politikernas och journalisternas försök att måla upp en verklighet som "folket" förväntas tro på.

Det går .. sådär?? .. tycker jag mig se.

Men ibland kan medial påverkan ge ett tydligt och omedelbart resultat, även om det var vanligare förr än nu. Jag minns när Björn Gillberg tvättade skjortor i gräddersättningsmedlet Prädd i början på 80-talet för att visa att blekmedlet som fanns i tvättmedel fungerade lika bra som blekmedel i gräddersättning. Eller tvärtom.

På mindre än en månad gapade hyllorna med blekt toalett- och hushållspapper och blekta kaffefilter fullständigt tomma. Det var en effekt som jag aldrig kommer att glömma .. INGEN ville ha alla dessa vita fina toalettpapper med diverse blomstermotiv på längre. Över en natt förändrades konsumenternas köpvanor .. jag önskar att vi kunde få se sådana reaktioner igen.

Men i dag tror ingen längre på media eller de senaste larmrapporterna.

Där finns också en ganska tydlig förändring som åtminstone jag kan datera till den dag då Jan Hellin tillträdde som ansvarig utgivare för Aftonbladet.

För på min återvinningsstation har det från 2008 och fram till nu skett en tydlig förändring. Det blir färre och färre återvinningscontainer för tidningar år efter år och de som finns är inte längre så knökfulla att man riskerar liv och lem för att bli av med gamla nyheter.

Jag har själv inte längre så mycket tidningar att klämma dit heller, för varför ska jag betala 15 kr för något som jag varken tror eller litar på är sant? Däremot så klickar jag mig vanemässigt in på både Expressen och Aftonbladets hemsidor för att läsa ledare och rubriker. Mest för att jag inte kan låta bli på samma sätt som när något hemskt eller motbjudande händer .. det är svårt att styra blicken någon annanstans.

I dagens AB erbjuds läsarna av sk plustjänster/betalläsning bland annat följande guldkorn ..

.. Dokument - inifrån stripklubben som delar Kiruna.

..Toppa formen på 10 dagar .. supersnabb och effektiv träning

.. Här är prylarna som gör dig rik. (en uppmaning att leta på vinden eller källarförrådet där det         kan dölja sig klenoder för miljoner?)

.. Dietisten slår larm - (det verkar vara att det är ca 40 bitar socker i en liter läsk?)

.. Sålde bilen - tvingades betala allt själv (bedrägeri vid privat bilhandel utan skyddsnät?)

.. Är du trött på att fasta? Så sover du dig i form. (????)

Jag har alltså inte någon plustjänst. Det finns liksom ingen anledning att betala för att få ingenting, som dessutom stjäl tid och skapar missnöje.

Det finns TV på Aftonbladet också. Mer och mer TV .. klickmonster, kopierade Youtube-klipp med ny rubrik, shower med mer eller mindre amatörmässigt innehåll men med lockande, vilseledande rubriker och TV som ska föreställa någon form av nyhetsrapportering som till exempel ..

.. Såg en arm från graven - där låg en levande man!!

.. Aftonbladets TV-höjdare: Ny uppfinning ska förhindra våldtäkt. Verkar vara en urusel idé. (???)

Dessutom så har Aftonbladet börjat med något som kallas "Sponsrat innehåll", vilket är reklam för till exempel banker .. förklätt till nyhetsrapportering. Alltid lurar det någon, är väl tanken?

Jag klickar ALDRIG in mig på kvällstidningarnas TV-höjdare. Men som sagt, ledarna läser jag så länge de är gratis.

Katrine Kielos är i dag missnöjd med Sverige och svenskarna. Själv bor hon i Storbritannien där folk har en mer avslappnad attityd till att meningsmotståndare kastar saker på dem.

"Vi är inte tillräckligt macho i Sverige".

"Vi är ett land där rasistiska hot mot folkvalda och journalister är vardagsmat."

"Vi tenderar att se tårtorna som ett hot mot demokratin - inte som en del av den."

"Sverige är ett ängsligt land"

Vilka VI är det Katrine Kielos skriver om egentligen??

VI som bor i min verklighet reagerade inte i första hand mot tårtan i Jimmie Åkessons ansikte utan mot det som liknade en amerikansk lynchmobb i amerikanska södern - men som var vänsterextrema människor som hävdade sin rätt till Södermalms gator. Den officiella rapporteringen stod Katerine Kielos kollegor för .. det är inte VI som "gör martyr av en fjäder". DET tycker många med mig var ett hot mot både demokratin och friheten att uttala en åsikt var som helst, när som helst.

VI som bor i min verklighet är INTE rasister och hotar varken folkvalda journalister eller folkvalda .. det gör de som Katrine Kielos och hennes kollegor piskar upp och släpper fram i sina egna kommentarsfält där de för säkerhets skull har blockerat mer nyanserade bloggkommentarer.

VI som visades vägen in till "Avpixlat" av Aftonbladets trägna rapportering kunde själva konstatera att Aftonbladets kommentarsfält innehöll värre och grövre påhopp än den "rasistiska sajten"?

VI som bor i min verklighet är ängsliga av en anledning .. för om vi uttrycker fel åsikt, talar öppet om det som kvällspressen anser vara förbjudet eller fel så hängs vi ut, tystas, hånas och förlorar både heder och trovärdighet i hårt vinklade angrepp.

VI i min verklighet är däremot starka och stöder offren för medias enögdhet i tysthet och under återhållen protest.

VI tycker nog att media tystar mer mod än de uppmanar till.

VI i min verklighet känner oss inte särskilt ängsliga i vardagen .. men vi är ärligt talat förbannade över det åsiktsfilter som lagts över oss i svensk media. De macho-känslor som Katrine Kielos efterlyser jäser, gror och får näring av henne och hennes kollegor och en dag kanske det yttrar sig på ett sätt som varken hon eller jag kommer att tycka om.

Till och med Aftonbladets egen Åsa Linderholm ser riskerna i att låta en kollega göra en intervju när det gäller filmatiseringen av hennes egen bok "Mig äger ingen" .. och därför intervjuar hon sig själv, för att förvissa sig om att det som skrivs bli sant.

Det säger en hel del om varför tidningsförsäljningen sjunker och nättidningarna har blivit någon slags underhållning utan större trovärdighet.

Lena Mellin på samma tidning ser följderna för ekonomin .. men funderar inte ett ögonblick på VARFÖR läsarna sviker. Jag har all förståelse för det .. hon har nog läst det som står i  plustjänsten om att hon måste kunna sova sig i form, så att hon kan skriva morgondagens krönika om det ängsliga svenska folket.

9 kommentarer:

 1. Vad som gör mig riktigt pissed är när folk på vänsterkanten säger "TITTA så bra det är utomlands, så borde vi göra" och håller fram som exempel länder med en betydligt mer restriktiv invandring än vår, med låglönejobb, med en öppen debatt, utan kollektivavtal, utan hundra lager av fördummande SFI-utbildningar, kränkthetsombudsmän, retroaktiv föräldrapenning och Gud och hans moster.

  Det är liksom inte allt de där de vill att vi skall ta efter. De vill bara ta efter de goda resultaten. Äta kakan och ha den kvar.

  SvaraRadera
 2. Fnord .. det verkligt intressanta är att läsa hyllningarna på twitter. Det verkar som om alla tycker att artikeln handlar om "dom andra"?? Själva tillhör de INTE det ängsliga folket som gör "martyrer av en fjäder"?

  Sverige är alltså delat i två delar där den ena delen .. svenska folket .. är ängsliga och konflikträdda och den andra delen .. som är för stora för att ens identifiera sig med ordet "folket" .. är tryggt enade runt ÅSIKTEN?

  Jag har misstänkt det länge .. men aldrig sett det så tydligt.

  SvaraRadera
 3. Ja, de som kritiserar är de enkla och konflikträdda, de som mörkar och skönmålar och som inte vågar kritisera islamism eller stå upp för yttrandefriheten, de är de modiga.

  Anfall är bästa försvar, det är en rätt genomgående taktik från de Godas håll numera. Det är vuvuzelor, det är vuxenmobbning hit och rasiststämplar dit.

  Så man blir illamående.

  SvaraRadera
 4. Inte bara Avpixlat. Det finns Fria Tider och Exponerat också.

  På Fria Tider hittade jag denna. http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303482504579180021524585990-lMyQjAxMTAzMDAwOTEwNDkyWj?tesla=y
  Det är Wall Street Journal som skriver om hur man gör för att ta sig till Sverige. Karlfan har släktingar i USA och Saudiarabien, men Sverige är drömmen att komma till?!

  SvaraRadera
 5. Katrine Kielos skriver: "Vi tenderar att se tårtorna som ett hot mot demokratin - inte som en del av den."

  Då vore det ju lämpligt om Katrine Kielos gick från ord till handling och tryckte upp en tårta i nyllet på någon brittisk partiledare, så vi fick se, om britterna skulle se det som "en del av [demokratin]"...

  SvaraRadera
 6. Anonym 16:52 .. Jag är ingen regelbunden läsare av Avpixlat och har inga som helst synpunkter på varför människor söker sig till Sverige.

  De enda krav jag ställer på våra politiker i den frågan är att de redovisar ..

  1. hur har de planerat för, och var har de tänkt, att alla som kommer hit ska bo??
  2. hur har de planerat för, och hur har de tänkt sig, att de ska kunna försörja sig.

  För det visar på en konstig människosyn att låta människor sitta i åratal på asylboenden eller andra förläggningar år ut och år in .. som en levande arbetskraftsreserv .. utan hopp om förändring och i fullständig passivitet.

  I vissa fall så tror jag att drömmen om Sverige visar sig vara en ren mardröm.

  SvaraRadera
 7. TV4 går från klarhet till klarhet, efter Ken rings gråtande får han nu vara prisutdelare på fotbollsgalan och tårtkasterskan ska sitta å sola sig hos Jenny Strömstedt måndkväll.

  Gissa vem som INTE ska titta på den skiten. Desperat och hänsynslöst mot en person i djup kris och förvirring. Hoppas Jenny frågar om alla domar, heroinmissbruket och annat smått och gott..tittarsiffror mina vänner, gå över lik

  SvaraRadera
 8. Maja: "tårtkasterskan ska sitta å sola sig hos Jenny Strömstedt måndkväll."

  Herre GUD!! :O

  SvaraRadera
 9. blev just påmind om varför jag slutade läsa din blogg.

  Jag är uppenbarligen varken "VI" eller VI.

  SvaraRadera