fredag 16 december 2016

Får en sverigedemokrat läsa Astrid Lindgrens berättelser för sitt barn??


Camilla Läckberg har läst en intervju med Jimmie Åkesson i Expressen. Hon RASAR över svaret på frågan .. Har du några andra förebilder?

– Jag brukar aldrig säga att jag har några förebilder, förutom mina föräldrar då så klart. Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt.

Ja, vem har inte inspirerats av Astrid Lindgren? Särskilt inspirerad har åtminstone jag blivit av hennes förmåga att verkligen SE människan bakom den yta som kanske andra tar avstånd från och hennes förmåga att skildra samhällets olyckliga som hjältar, medmänniskor och tillgångar i ett samhälle som vänt dem ryggen.

Men i Camilla Läckbergs själ gör det ONT när hon får veta att Sverigedemokraternas partiledare läser Astrid Lindgrens berättelse för sin son varje dag när han är ledig .. Jag är väldigt glad för det. Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, så jag tycker det är jättebra.

Men det uttalandet landar inte bra hos Camilla Läckberg som annars brukar RASA över hur andra kommenterar hennes egen barnuppfostran. I det här fallet missunnar hon verkligen Jimmie Åkessons son att höra Astrid Lindgrens ord från sin olämplige far. Och det gör mig väldigt nyfiken på vilka sagor författarinnan anser vara lämpliga för barn till sverigedemokrater??

Hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som ’sin’. Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren. Hon var klok, modig och hon stod upp för de svaga och de utstötta. Hon stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in” .. skriver Camilla Läckberg upprört på sitt Instagram.

Jag har också alltid beundrat kvinnan, människan och författaren Astrid Lindgren. Men till skillnad från Camilla Läckberg tror jag inte att hon "skulle ha vänt sig i sin grav" om hon läst intervjun med Jimmie Åkesson.

Och det som gör att jag tror det, är hur hon bemötte den skinnskalle som ville ta henne i hand och tacka för hennes böcker .. Jag måste få hälsa och ta tant i hand. Jag har läst alla dina böcker och tycker mycket om dem. Är du en sån där skinnhead, frågar Astrid. Jo, svarar grabben lite generad. Då tycker jag att du ska sluta upp med att skinnheadsa. Pojken tittar ner i backen och blir röd i ansiktet. Astrid klappar honom på kinden. Jag tycker om dig pojke, men jag tycker verkligen att du ska sluta skinnheadsa.


Så bemötte Astrid Lindgren dem som andra bemötte med hot och hat. Med vänlighet förklarade hon sin egen ståndpunkt .. utan stora åthävor, utan avståndstagande och med sympati och medkänsla för människan bakom åsikten hon ville ta avstånd från.

Om Astrid Lindgren hade varit verksam i dag hade hon inte fått ont i själen över att Jimmie Åkesson läste hennes sagor för sin son .. men hon hade nog inte tyckt om att Camilla Läckberg ifrågasatte det.

Och så kanske hon hade sagt .. Jag tycker om dig pojke, men jag tycker verkligen att du ska sluta sd:a.

Men vad hon .. som krävde livsutrymme för burhöns .. skulle ha tänkt och tyckt om hur dagens mest utsatta äldre tvingas leva, det kan jag inte ens föreställa mig.
16 kommentarer:

 1. OK, där förlorade en medelmåttig författare en svalt intresserad läsare.

  Det som upprör mig mest... Jag är smålänning. Och SD-röstare. Och denna halvdansk tar sig rätten att recensera min rätt till mitt kulturarv, baserat på mina politiska ställningstaganden?

  Stick och brinn!

  SvaraRadera
 2. 2011?
  Ack, då fanns ej Astrid mer.
  Hon försvann mycket tidigare från, bland annat, Furusund...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var blogginlägget som skrevs 2011 .. slarvig av mig. Tack för att du var vaken när jag tydligen satt och sov ;-)

   Radera
  2. Tack själv för dina skriverier!
   Hälsningar till katten, för övrigt.
   Dotterns katt ( Russian blue ) känns ju helt nollad jämfört med din!

   Radera
 3. Vi får väl hoppas att Jimmies son slipper höra nån saga av Camilla Läckberg.
  Jag blir så trött på alla människor som inte har förstått att SD inte är problemet.SD är symtomen på problemet, och det är inte SD som säljer vapen till diktaturer och utvisar barnfamiljer. Nej det är våran hycklande feministregering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tummen upp, eller nåt sånt. :-)

   Radera
 4. Any, det är så ofta jag skulle vilja dela din inlägg på facebook eller några andra sociala medier. Det är så synt att inte alla får läsa dina kloka insikter.

  By the way så överger sambon och jag snart tokstan och flyttar till mitt älskade Sundsvall. För mig blir det att få flytta hem igen. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska bo i ett hus som står på marken så Elvis ska få bli utekatt. Om han vill, vill säga. :-) Och kunna umgås med mina barnbarn av kattsläkte, Trulls och Ella. :-)

   Radera
  2. Jag förstår precis varför ni flyttar eftersom jag vet vad ni flyttar från. Och jag hoppas att du på något sätt får kontakt med en av mina allra bästa och roligaste bloggvänner som bor i Sundsvall .. http://mammababsan.blogspot.se/ .. jag tror ni skulle finna varandra direkt.

   Radera
  3. Tack. Jag ska genast koppla upp mig mot hennes blogg. :-)

   Radera
 5. "Astrids stora rädsla: Ryssen
  Barnbokslegendaren avslöjar sitt oväntade stöd för Hitler i dagböckerna"

  "Astrid Lindgren föraktade Hitler och avskydde nazismen, det är inget tu tal om saken. Hon var en sann antinazist.

  Men hur mycket nazismen än skrämmer henne – så finns det något som är värre. Det är bolsjevismen. "


  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article20782189.ab

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Vem är denna Läckberg? Jag har hört namnet i förbifarten, så det kan det vara en av alla dessa dussinvaror till påstådda deckarförfattare? >googling>

  Aha, en relativt framgångsrik deckarförfattare och egenföretagare i klensmides och smyckebranschen ser det ut som. Däremot verkar hon ha dålig koll på litterära genrer. Är det något Lindgrens böcker är (och då särskilt de om Lönneberga och Bullerbyn) så är det nationalromantiska, även om den tidens allestädes närvarande faror (hungersnöd, sjukdomar och alkohol) för en vuxen framstår som tydliga underliggande teman.

  Vi får hoppas att Läckberg aldrig läser Moa o/e Harry Martinsson, Kerstin Ekman, Ivar Lo Johansson, Selma Lagerlöf, Maria Gripe, eller andra som skildrat Sverige när Sverige var svenskt.

  Läckberg gör helt enkelt bort sig via kulturparnassens motsvarighet till när ett egentligen alldeles för gammalt barn av upphetsning eller affekt kissar i byxan, för att parafrasera Ulf Lundell.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 7. Hej anybody! Så klokt inlägga och så insiktsfulla kommentarer! SD är givetvis endast effekten på samtliga andra partiers politik. Det måste finnas opposition för de inhemskt drabbade grupperna, också i Sverige!

  SvaraRadera
 8. Hur var det nu med Astrid.
  Hon skrev väl om negerkung på någon ö någonstans?
  Helt ok på den tiden.
  Vad säger barnbarnen om det?
  Ah, de kanske inte är läskunniga.

  SvaraRadera
 9. Hej Any

  Jag tar del...av en hel del...som skrivs och tänks, som politiseras och stöts och blöts.

  Och så tar jag del av dina tankar...och om och om igen så faller saker och ting på sin plats.

  Lät och enkelt, klart och tydligt!

  Tack för det.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker inte det är fel att säga att AL romantiserade det gamla Sverige. Tänker ex på Bullerbyn, Madicken, Emil m fl. Det betyder inte att hon var nazist. Man kan älska sitt land utan att se ner på andra länder och vilja härska över dem. Det behöver inte vara storvulet patriotiskt där man hävdar att ens eget land är bättre än alla andras. Utan förståelse för att alla älskar sin egen hembygd.

  Tror också att JÅ (liksom Astrid) uppskattar de värderingar som fanns i gamla Sverige. Hederlighet, ärlighet, göra rätt för sig, inte ljuga, ta hand om de som har det svårt. I några av Al's böcker får huvudpersonen också slåss mot de onda krafterna. Precis som Jimmie!!!������

  Jag menar att de som kritiserar JÅ först sätter upp en halmdocka som de sedan agerar mot.

  SvaraRadera