torsdag 29 december 2016

Re(s)pekt??


"Sedan vi tog makten har den genomsnittlige pensionären fått 500 kronor mer i plånboken varje månad – och vid årsskiftet höjs garanti- och inkomstpensionen med i genomsnitt 280 kronor till" .. berättade Stefan Löfven stolt i sitt jultal.

Vad han inte berättade var att riksdagens ledamöter fick 1200 kr mer varje månad år 2014 och 1400 kr mer varje månad år 2015 och år 2016.

Statsministern själv får en årlig höjning av lönen med 4000 kr mer varje månad varje år på samma sätt som övriga ministrar berikas med 3000 kr mer varje månad varje år.

Men 780 kr i genomsnitt(?), utslaget på två år, minus höjda levnadsomkostnader .. mer i plånboken till den genomsnittlige pensionären(?) räcker inte, säger statsministern generöst. Vi ska fortsätta att förbättra ekonomin för de pensionärer som har det tuffast, och steg för steg göra så att lön och pension beskattas lika.

Den respekten ska vi visa för de som byggt landet.

?????????????

Är det något som lagt en skugga över årets julhelg så är det den sista meningen .. den respekten ska vi visa för dem som byggt landet.

Vad innebär ordet respekt för socialdemokraterna och miljöpartisterna i regeringen, nu när fattigpensionärerna blir fler och fler och antalet hemlösa äldre ökar dramatiskt? Vad innebär feminism för den feministiska regeringen när det främst är kvinnor som anses kosta för mycket?


Respekt .. är det en smörgås till middag på julafton? Ingen middag på julafton? Filmjölk, gröt eller ostkaka till middag året om? 

Maten som serveras våra äldre .. som de själva betalar för .. är sämre än den som serveras helt kostnadsfritt på skolor, fängelser och asylboenden. Den är till och med så näringsfattig att den som får en åtråvärd plats på ett boende omgående tappar i vikt på grund av det dåliga näringsvärdet, vilket också .. som av en händelse .. leder till en snabbare död.

Respekt .. är det underbemannade äldreboenden där personalen inte ens har tid att tvätta händerna mellan behandling av sår, byte av blöjor eller fördelning av mat? Risken för sjukdom och en snabb död verkar nästan vara beställd?

Respekt .. är det att vara fullständigt rättslös när otaliga, helt okända människor .. med kommunens godkännande .. får tillgång till hjälpbehövandes hem och tillgångar och utnyttjar det till sin egen fördel?

Respekt .. är det att förses med ett morfinplåster som gör att du inte är så "svårskött" och dessutom dör lite snabbare till en lägre kostnad för samhället?

Respekt .. är det att dö ensam liggande på golvet i sitt eget hem, för att hittas av sin närmaste anhörig med en lapp från läkaren som konstaterat dödsfallet, men lämnat kvar kroppen som dagens sopor?

Respekt .. är det att tillbringa livets sista dagar i en säng, genomdränkt av urin, trots en .. många gånger outbildad .. hemtjänst som den hjälpbehövande själv betalat för?

Respekt .. är det ofrivillig isolering utan julljus till jul, utan att någon uppmärksammar din födelsedag, utan möjlighet till utomhusvistelse .. varje ensam dag, varje ångestfylld månad, varje innehållslöst år .. till döden kommer som en befriare?

Respekt .. är det att få duscha varannan eller var tredje vecka av en hemtjänst som tvingas hasta över tänderna så bristfälligt .. eller inte alls .. att det medför tandlossning, karies, tandvärk .. och i värsta fall hjärtbesvär som effektivt avslutar livet och därmed kostnaden för hemtjänst?

Våra folkvalda har talat så mycket om behovet av nya människor i arbetsför ålder för att möta effekterna av den växande andelen äldre i landet.

Det kanske är dags för den socialdemokratiska regeringen att också berätta HUR gärna och på vilket sätt de vill bli av med "de som byggde landet"? För de som nu med fast och målmedveten hand föses mot den nya tidens ättestupa är till stor del deras egna väljare. De som demonstrerade, bar banderoller med ordet SOLIDARITET och sjöng Internationalen på första maj .. den tiden då det fortfarande fanns socialdemokrater i det socialdemokratiska partiet.

Eller så kan kanske den sk oppositionen förklara varför de stillatigande tänker sitta passiva i ytterligare två år utan att ens reagera, agera eller protestera mot missförhållandena i "äldreomsorgen".

Vi kommer alla att bli gamla och vi kommer att möta samma respekt, solidaritet och empati som visas dem som är gamla nu. Det kan vara en bra idé att förbereda sig för det i tid, innan någon släcker tankeförmågan med ett rejält morfinplåster.6 kommentarer:

 1. Hej.

  Vet du vad, jag läste din text och kunde nästan höra den som ett tal på ett medborgarmöte, eller valmöte.

  Jag har sagt det förut, men jag måste få upprepa det: många av dina texter skulle fungera alldeles utmärkt som opinionsbildande krönikor eller ledarartiklar, och jag hoppas du överväger att börja skicka in dem till olika tidningar - både stora som små. Om inte gammelmedia är intresserade så kanske alternativmedia och bloggar som Det goda Samhället t ex är intresserade av att ha dig som gästskribent.

  Du skriver med ett vanligt folkligt språk fritt från högtravande floskler eller magsur bitterhet (till skillnad från exempelvis jag själv) och du gör det i form av anklagande frågor riktat mot den och de som bär ansvaret - nej, som bär skulden för detta, och det oavsett vilken invandringspolitik man förordar.

  Socialmoderater med stödhjul agerar nu på så vis att den konkreta effekten av politiken är att våra äldre anhöriga riskerar hungersnöd och för tidig död på grund av vård- och boendeformer - att våra äldre själva (i mån av förmåga) och deras anhöriga inte kräver bot i blod av de som fattar beslut om att de gamla skall leva i lidande och fruktan för både inhemsk och importerad ohyra och samvetslösa korrupta ålderdoms-kommissarier är för mig en gåta.

  Det svenska folkets valda ombud har brutit löftet att förvalta landet Sverige enligt svenska folkets vilja och med svenska folkets bästa som högsta mål - vad skyldighet att respektera statens administration finns då kvar?

  Åter: det är ett vemodets hopp du väcker - och fler borde få tal av dina texter, du som kan hålla pennan i styr och inte fara ut i hätska Hektorerande tirader och Hitlerismer (som undertecknad och alltför många andra).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rickard och Anybody

   Få be att ansluta mig Rickards som alltid välformulerade kommentar...

   Radera
  2. Absolut! håller med föregående talare

   Radera
 2. Tack, jag suger i mig varje ord, för bekräftelse är som bomull för själen ;-).

  Men .. nej .. jag har inte ens övervägt att försöka skriva mer publikt. Att skriva "med ett vanligt folkligt språk fritt från högtravande floskler" och utan magsura pekpinnar är inte särskilt gångbart .. kanske till och med ovälkommet .. eftersom det lämnar utrymme för andras idéer, åsikter eller tolkningar. Det värsta som kan hända är väl om "folket" började samtala och agerade utifrån sin egen verklighet?

  Dessutom så har jag ingen längtan efter att bli söndersliten av dem som bygger sin egen försörjning på att rikta människors missnöje i den riktning som gynnar dem mest.

  Jag har ett bra liv, har inget att varken vinna eller förlora på den här bloggen och har den bara för att släppa ut min egen sorg och frustration över hur samhället utvecklas .. eller min glädje över hur fantastisk livet ändå kan vara i det lilla, lilla sammanhanget.

  Men det som verkligen gör att jag fortsätter år efter år .. är du och alla andra som bevisar att jag inte är ensam om mina tankar och funderingar.

  SvaraRadera
 3. Nej, det är du inte!
  Tack för att du orkar.
  Märkligt att Trelleborgsblaskan publicerade texten.
  Kanske det börjar bli så uppenbart nu i större kretsar att de i någon slags anständighet ( konstigt att koppla detta ord till en tidning i Sverige...)
  känner sig tvungna att taga upp ämnet!?

  SvaraRadera
 4. Hej anybody! Välformulerat inlägg! Vi måste protestera, då det är allas vår framtid du beskriver; förutom politikernas, tjänstemännens och Bilderberggruppens!

  SvaraRadera