onsdag 21 december 2016

Jag avstod från Stefan Löfvens jultal i lördags, ..


.. höll mig ifrån medias rapportering och gjorde allt för att slippa bli irriterad och frustrerad nu när jag mer än någonsin försöker mana fram lite julstämning.  Men trots det lyckades jag slå på tv:n och höra avslutningen och .. naturligtvis .. gå i taket av frustration över att det är omöjligt att ställa följdfrågor och få svar.

Jag hörde alltså inte hela talet, men hade verkligen klarat mig utan det jag hörde ...

.. Och så kommer vi då mot slutet av vår livsresa, till ålderdomen. Och jag tror det behövs tre saker för att säkra en trygg ålderdom i hela landet.

För det första: En trygg hälsa.

En trygg hälsa!! Bli inte sjuk, det är ju lysande tänkt! Se till att du håller dig frisk så får du bättre livskvalitet, kostar mindre och kan arbeta längre. I värsta fall kan du arbeta svart för att få möjlighet att dryga ut pensionen så att den räcker till tandvård.

Låt sedan bli att lyssna på s-märkta jultal så håller du dessutom blodtrycket på en hälsosam nivå.

Idag finns förödande skillnader i sjukvården, beroende på var du bor. Se bara till bröstcancervården. På ett sjukhus kan det vara fem gånger längre tid mellan remiss och behandling, jämfört med ett annat. Så kan vi inte ha det!

Nej .. så kan vi ju inte ha det .. men hur ska vi ha det då? Och kom nu inte dragande med vänsterns välfärdsmiljarder som var slut redan innan kommunerna fick dem.

Det är därför vi satsar 10 välfärdsmiljarder i hela landet ..

 .. jodå, här dök de upp. Igen! Lika lite värda som tidigare 

.. för att stärka inte minst sjukvården och den sociala omsorgen. Men vi gör också en specifik satsning för bättre cancervård i hela landet.

Om du får det där fruktansvärda beskedet, så ska du veta att du får snabbast möjliga behandling, oavsett var du bor. Det är inte bara en fråga om rättvisa. Det är en fråga om liv och död.

Men .. skulle det här inte vara "för det första" för "en trygg ålderdom"?? Menar statsministern att de allra äldsta ska prioriteras i cancervården, eller vad menar han? Eller lovar han i största allmänhet, i hopp om att någon ska få något?

För det andra, krävs ett tryggt boende.

Det är ju trevligt att landets regering inser det! Det var oväntat. Men bostäder behöver väl ALLA? Inte bara "för det andra" för "en trygg ålderdom" för de äldre som står sist i den väldigt långa kön av bostadslösa och trångbodda?

Vi tillför nu pengar så det kan byggas fler bostäder för äldre, och gör en miljardsatsning för fler anställda inom äldreomsorgen.

Och eftersom många av de äldreboenden som redan fanns har gjorts om till hem för ensamkommande flyktingbarn så antar jag att Stefan Löfven talar om dem som kommer att vara "äldre" om ca 20 år eller så?

För det tredje, krävs en trygg ekonomi, inte minst för de äldre kvinnor som jobbat deltid, varit hemma med barnen, eller vårdat sina sjuka föräldrar.

Det är så dags att tänka på dem nu! Nu när den sista tanden är utdragen, utevistelse är utesluten, de flesta av dem "som byggde landet" sitter inlåsta i sina hem .. hänvisade till snabbvisiter från stressad och utbränd hemtjänstpersonal. En plats på ett äldreboende eller en död på en palliativ avdelning är nästan lika sällsynt som en lottovinst.

Sedan valet har vi prioriterat pensionärernas ekonomi. Vi har gjort tandvården billigare, bostadstillägget bättre, inför gratis primärvård för alla över 85, och börjat sluta klyftan i beskattning mellan lön och pension.

Men akuttandvård för en fattigpensionär är ändå en tusenlapp minst i jämförelse med den 50-lapp som den papperslöse eller tiggaren får betala, gratis glasögon är väl inte att tänka på för den som bara har garantipension .. och har man inte råd med vårdavgifterna eller läkemedlen före 85 så spelar det nog ingen roll om de är gratis efter? Är det så det är tänkt .. om fler dör före 85 så kan vi kosta på de överlevande lite mer?

Och så har han mage att tala om respekten som vi ska visa för dem "som byggt landet" .. och där någonstans rann bägaren över och hade det varit val i lördags hade jag förmodligen röstat på Sverigedemokraterna som ren protesthandling. Och så kommer då den känslosamma avslutningen ..


Så till dig som tvivlar på framtiden, som tycker att politiken inte kan göra skillnad,
så vill jag svara: Ge inte upp. Vi har en lång väg att gå, men det är möjligt att skapa ett samhällsbygge där alla känner sin del, och ser sina egna livsmöjligheter förbättras. Men vi måste göra det tillsammans. Bara den samhällsförändring som skapas gemensamt blir uthållig och stark.

Och mitt budskap, i juletider och i alla tider, är det jag burit med mig hela livet:
Du är inte ensam.

Du är inte ensam!! Jag blev så upprörd att jag sprang över till grannen och öste ur mig all min frustration och upprördhet över en kopp kaffe. Du är inte ensam?!! Sug på den. Känn efter. När du upplever att du ÄR ensam, känner du verkligen att Stefan Löfven är med dig? Att han står vid din sida .. bredvid dig? KÄNNER du den varma gemenskapen? Va? Va!!! Eller??

Men hon tog det kallt .. han har ju rätt, sa hon. De som förlorar ÄR inte ensamma .. det finns ju jättemånga som har det lika illa, eller hur?

Aha!! Var det SÅÅ han menade. Jamen då så .. då blir det naturligtvis en slags (s)amhällsgemenskap av det hela? Ingen är ensam .. alla sitter i samma båt på väg mot samma okända mål, typ?

När jag ändå var förbannad så läste jag talet i sin helhet på sossarnas hemsida, vilket du också kan göra HÄR. Gör det, det är ett under av innehållslöshet, men den delen där Stefan Löfven talar om "Matproduktionen" är helt klart läsvärd för den som undrar hur vi ska klara den detaljen i kristider.

Påståendet .. jag vet också att många som arbetar och verkar ute i landet, ofta ställer sig frågan: Var är staten? Var är arbetsförmedlingen, försäkringskassan, skattekontoret? .. kan kanske få några fler att höja på ögonbrynen också? Men det är möjligen ett missriktat skämt? Eller ett humorinslag?

9 kommentarer:

 1. Ja, när vi en gång hade gård " på landet", det är ju där - oftast - gårdarna ligger, var givetvis den första frågan vi ställde : var är skattekontoret!
  Givetvis.
  Man är ( var...) välan svensk!
  God Jul från mig om jag får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha .. samma här, jag letar ständigt efter skattekontoret. ;-)

   God Jul på dig själv .. och tack för att du läser och kommenterar.

   Radera
 2. Hej.

  Törs man kika på talet?

  Jahaja, det var ju... något.

  Läste talet som vanligt först och kunde konstatera att det uppnår AK-B-nivåer av dravel.

  Läste sedan om det med Tage Danielssons stämma (den han brukade ha när han pratade i radio) och då föll allt på plats! någon har förväxlat tal. Det som ligger på S hemsida är en parodi på hur en aningslös och inkompetent inbilsk klanthatt till 'stassminister' liksom med besvärjelser söker ställa allt till rätta.

  Så måste det vara, för annars tror jag bestämt det börjar bli dags för att 'storma Bastiljen' på Helgeandsholmen.

  God Jul,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nästan inte att bli besviken på Löfven eftersom förväntningarna är så lågt ställda, men ibland överträffar han faktiskt sig själv. Men det är möjligt att han har en talskrivare med en förunderligt träffsäker humor??

   Jag vill gärna tro på det för att slippa gripas av fullskalig panik!!

   God Jul önskar jag dig också och tack för dina kvalitetshöjande kommentarer det här året :-)

   Radera
  2. Hej.

   Tack, och tack detsamma skriver jag och rodnar i harmoni med både glögg och lack.

   God Jul,
   Rikard, fd lärare

   Radera
 3. Hahaha, en av dina bästa postningar, i alla fall en av de roligaste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som står för det roliga är vår statsminister, men tyvärr så är han inte medveten om det. ;-)

   Radera
 4. Any, jag ger mig 17 på att Aida -jag tog bara ett glas vin - Hadzialic skriver åt honom Hennes första maj tal innan hon blev upptgen i det högsta kastet- lyssna https://www.youtube.com/watch?v=m440h9kW5OE

  som jag hade med i en post 30/6 2014
  https://hexanmexan.wordpress.com/2014/06/30/ss-palaggskalvar-snart-pa-gronbete-pa-en-ang-nara-dig/

  SvaraRadera
 5. Har regeringen åstadkommit annat än prat? Har något litet konkret GJORTS åt någonting (om man inte räknar samordningar & utredningar)? Många kanske tänker: "OM DETTA ÄR VÄNSTERN, VARFÖR BRUKAR DET DÅ ANSES SÅ VIKTIGT FÖR FATTIGT SMÅFOLK ATT GÅ & RÖSTA??"...?

  SvaraRadera