fredag 23 februari 2018

Annie Lööfs smutsiga fingrar?


 I en partiledarintervju i DN får Annie Lööf frågan om en eventuell regeringsbildning. Hon svarar ..

Väljarna ”söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet. Till syvende och sist så är det viktigt att vi politiker tar ansvar för det valresultat som väljarna ger oss på valdagen”.

Smutsa ner fingrarna”? Vad menar hon med det?

Jo .. ”det innebär till exempel att vi går in som en allians, och behöver en alliansregering ökat stöd så måste vi sätta oss vid ett bord tillsammans över blockgränserna med sossarna och Miljöpartiet för att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt”.

Aha, centerledaren se det som hon sänker sig ner i den politiska lervällingen när hon samarbetar med sossarna och Miljöpartiet eftersom det är ”viktigt att vi politiker tar ansvar för det valresultat som väljarna ger oss på valdagen”.

Det känns ju både acceptabelt och okej att få veta hur hon tänker, även om jag stärks i min övertygelse om att Annie Lööf och Centern nog inte blir mitt val i höst.

Men om det nu är så viktigt att ”vi politiker” tar ”ansvar för valresultatet”, hur kan det då komma sig att det inte är hela valresultatet som räknas?

För om Sverigedemokraterna får lika stor andel av rösterna som Moderaterna eller Socialdemokraterna så är det inte bara möjligt utan också ett valresultat som kan ses som ett budskap från väljarna. Något som ”vi politiker” anser det vara viktigt att ta ansvar för, eller åtminstone bör förhålla sig till när det gäller de ideologiska sakfrågorna?

Ta ansvar” kan väl ändå inte vara att ogiltigförklara de röster som ”vi politiker” anser kommer från träskmarker under den politiska lervälling som Annie Lööf är villig att smutsa ner fingrarna med?

Väljarna, är inte det samma personer som ”vi politiker” lite överseende brukar kalla för ”folket”? Ni vet, det där folket som har samma värde som dem som har de fina värderingarna, med undantag för dem som har fel åsikter och då får lägre värde men ändå får lov att rösta trots att deras röster då givetvis inte räknas som ”riktiga” röster eftersom de inte delar de fina värderingarna.

Eller så gör man som Kristdemokraterna .. ger ”folket” en chans att förstå de fina värderingarna med hjälp av en tolk i form av Bert Karlsson som ”vet vad folk vill ha” och ”talar så folk begriper”.

Men fungerar inte det så gör de förmodligen som alla de andra .. bortser från en femtedel av valresultatet av ”ansvar för valresultatet”?

Jag är nog inte ensam om att vara dödligt less på väljarföraktet, lögnerna, halvsanningarna och mörkandet av det som händer bakom den ridå som ingen kommer att lätta på innan valdagen.

Aldrig tidigare har jag upplevt att så många varit så politiskt intresserade och pålästa som nu och aldrig tidigare har så många sagt .. jag har ingen aning om vad jag ska rösta på?

Risken är ju överhängande att din röst gör att det parti som du trodde dig rösta bort i stället får mer av den makt som du ville hålla det borta från.

Är årets bästa valtaktik att välja bort? Ska vi spalta upp alla tänkbara och otänkbara alternativ och sedan stryka dem ett efter ett till det bara blir ett kvar?

Kanske blir det inte det bästa, kanske inte ens något bra .. men det blir i alla fall det sista möjliga alternativet till att stanna hemma och låta Någon Annan bestämma.

6 kommentarer:

 1. Är man politiskt intresserad och säger att "jag har ingen aning om vad jag ska rösta på" så kan jag konstatera att då är man verkligen inte insatt i den politik som partierna står för.//tompas11

  SvaraRadera
 2. Eller så vill man inte skylta med en röst på illa ansett parti för att slippa trakasserier från slöddervänstern?

  SvaraRadera
 3. Annie Lööf var med på DÖskalliansens pakt för att stänga ute SD. Hon var inte ens villig att ta ansvar för Alliansens politik av rädsla för att behöva ta ansvar för Sverige om alliansförslagen skulle vinna med SD:s hjälp. Med DÖ dog oppositionen och den rödgröna regeringen fick en ganska lätt match. Lööf har redan visat att hon är villig att svärta ner hela sig för att slippa styra landet. Hon är tydligen helt inställd på att även i detta val köra/sätta sig över alla väljare som röstar på SD. De lär locka fler väljare än vad Lööf gör med sin inställning till väljare och demokrati.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Jag finner hennes svammel om "vi politiker" mest intressant.

  Inte "svenska folket" eller "valmanskåren" eller "folkviljan" eller ens "centerpartiets idéer".

  Bara "vi politiker".

  Folket mot politikerna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jag reagerade också på det ..

   Radera
 5. Fem smutsiga små fingrar
  på en smutsig liten hand

  SvaraRadera