onsdag 27 juni 2018

Har vi hört det förut?


Årets valrörelse är rätt avslagen så här långt. Det folkliga engagemanget lyser med sin frånvaro och jag har en stark känsla av att de flesta redan har bestämt sig.

Kan det bero på att vi redan har hört allt förut och inte riktigt tror på reprisen?

I juni 2014 skrev DN att .. ”Men efter mer än två år som ledare för Sveriges största parti och med knappt tre månader till riksdagsvalet har oviljan att ge raka besked sedan länge upphört att vara en dygd” och att ”Tisdagens intervju i DN (24/6) var ytterligare en uppvisning i konsten att säga så lite som möjligt. Löfven vill väl. Det råder det inga tvivel om, men även när han pressas levererar han framför allt plattityder och generaliteter. Skarpa förslag lyser med sin frånvaro och när de förs fram står de inte i proportion till problemen de ska lösa”.

Huvudledaren från den 25 juni 2014 kunde lika gärna ha varit en dagsfärsk betraktelse över dagsläget i valrörelsen 2018. Stefan Löfven går vidare på samma spår. Skarpa förslag lyser fortfarande med sin frånvaro och när de förs fram står de inte i proportion till problemen de ska lösa.

I den DN-intervju som det hänvisas till talar den blivande statsministern om ”Framtidsplattformen” där du ”har trygghetssystem som fungerar så att du inte kastas ut ur sjukförsäkringen, det måste finnas en arbetslöshetsförsäkring som gör att du kan behålla standarden på väg till nästa arbete”.

Jag vet inte om vi kommit så mycket längre än det löftet?

I ”Framtidsplattformen” var också äldreomsorgen en av de allra viktigaste frågorna eftersom .. ”Nu har vi en äldreomsorg som inte fungerar. Det innebär att över 100 000 människor minskar sin arbetstid eller slutar att arbeta för att äldreomsorgen inte fungerar. Barnomsorgen fungerar inte heller tillräckligt bra. Vilka är det som blir lidande av det? Jo, kvinnorna. Det är en väldigt tydlig jämställdhetsfråga”.

Ja, vad tycker ni? Eftersom de förhatliga skattesänkningarna angavs som orsak till den icke-fungerande äldreomsorgen och barnomsorgen borde vi ju se märkbara förbättringar nu, efter alla de så hett efterlängtade skattehöjningarna.

Blev det så, eller det rent av sämre när Stefan Löfven placerade sig på styråran?

Vi har alltså hört det förut och plattityder, floskler och klyschor blir inte trovärdigare med åren, snarare tvärtom.

När sosseledaren tog upp frågan om skolan blev journalisten inte imponerad utan kommenterade det så här .. ”Oviljan mot att ge tydliga besked blir ibland närmast farsartad. Löfven betonar till exempel att ”vartenda barn har rätt att gå i en bra skola”. Ungefär som om skiljelinjen i den svenska utbildningsdebatten skulle gå mellan dem som vill ha en bra skola för alla barn och dem som inte vill det. Den går snarare mellan valfrihetens vänner och fiender”.

Efter fyra års handlingsförlamat regeringsinnehav står Socialdemokraterna fortfarande och stampar på samma fläck och velar mellan valfrihetens vara eller icke-vara.

Vi HAR hört det förut och det måste finnas en gräns för hur många som tror på det igen?

Eller?

Mitt eget bidrag vid samma tillfälle år 2014 blev ..

Om Stefan Löfven hade varit försäljare .. eller rättare sagt, försäljare av något annat än ett politiskt budskap .. så hade jag inte haft en susning om vad det var han sålde?

Han lovar hållbarhet, full belåtenhet och bästa kvalitet. Men inte ett ord om vad det egentligen är han kränger, vad det kostar, hur vi ska hantera det, om vi ens behöver det eller hur mycket som kommer att levereras .. eller NÄR?

Budskapet är att vi ska få NÅGOT .. och att det kommer att vara BRA .. och PRISET meddelas vid FÖRSKOTTSBETALNINGEN före LEVERANSEN som sker när tillräckligt många köpt vaddetnuär de köper?!

Plus full garanti att varan fungerar om den fungerar .. fast kanske lite senare?

Dessutom förbinder vi oss att köpa ytterligare okända produkter från andra producenter till ett lika okänt pris under en period av fyra år ..utan närmare angivelse om vilka försäljare vi tvingas handla av, hur ofta, hur mycket, till vilka villkor eller till vilken kostnad?

För annars kan inte Stefan Löfven leverera det som han lovar att leverera .. någon gång .. om det går bra.

Leveranserna av de okända .. men BRA grejorna .. är helt beroende av att de olika leverantörerna kommer överens vid produktionsbandet. Den ena varan är beroende av den andra och kan därför påverka innehållet i den tredje produkten som då inte alls stämmer överens med det du kanske trodde att du köpte?

Men å andra sidan så vet ju ingen säkert vad det är, så det kanske kvittar?

Om vi tvekar så finns det en möjlighet att det ingår en eller annan "populär" artist .. som närmar sig sitt bäst-före-datum-och-behöver-en-stadigvarande-försörjning-i-hög-inkomstklass .. i paketet. En KÄNDIS som kan informera oss om nödvändigheten av dessa okända nödvändigheter utan ångervecka eller returrätt. Naturligtvis utan att beröra den ohyfsade frågan om kostnaden som naturligtvis kommer att uppenbaras på en faktura lite senare .. som en "glad" överraskning?

Allt går tydligen att sälja med "rätt" reklam skapad av "de Allra Bästa i Branschen" som skapar sanningar som du inte visste fanns? För en stor del av svenska folket verkar tycka att det här upplägget känns väldigt tilltalande, tillförlitligt och trovärdigt?

Köp nu .. låt dig överraskas .. betala mer än du tänkt dig! Är det knepet som kommer att skapa en försäljningssuccé i Almedalen den kommande veckan?

Hur det gick i valet 2014 vet vi och nu vet vi också vad som fanns i den ”hemliga lådan” som Socialdemokraterna” sålde till väjarna.

Är det tillräckligt många som är nöjda med innehållet kan vi få ytterligare fyra år till samma pris.

Köp nu .. låt dig skrämmas .. betala samma pris för det som inte levererades för fyra år sedan! .. är det budskapet som ska sälja i Almedalen den kommande veckan?

4 kommentarer:

 1. Fast det är ju praktiskt för dig: du behöver inte skriva nytt, det är bara copy-paste.
  Det var fantastiskt roligt. Jag såg inte den blogg-posten för 4 år sedan, men den känns sprillans ny och aktuell idag.
  Mycket bra!

  SvaraRadera
 2. Jodå, visst har vi hört den förut. Och utifall partier nu börjar inse att källaren är översvämmad, så föreslår de på sin höjd att det ska börja ösas med tesked. Samt att vi ska stå för räkningen .

  Dock är jag optimistisk inför valet. Vi har tre månader framför oss där journalisterna kommer trycka mikrofoner under näsan på Löfven. Sossarnas falanger väntar på rätt ögonblick att sätta krokben för varandra genom att läcka skandaler.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Båda de politiska blocken (som påstås finnas) har haft egen majoritet och resursutrymme för omfattande förändringar, men har inte genomfört dessa.

  De äger ansvaret att förklara varför.

  Men röstar man på de Gröna Khmererna, Kommunisterna, socialmoderaterna eller Ajjijangsen så får man skylla sig själv.

  Det finns som bekant bara två sätt att vinna 'hitta ärtan': led spelet själv eller avstå.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Sällan har så få skrävlat för så många om så väldigt lite. Alliansen fick ju tuffa frågor från media på slutet om den s.k. arbetslinjen. Har journalisterna bildat kartell med staten sedan dess & avlönas därifrån? Sämre politisk journalistik finns nog inte i någon demokrati.

  SvaraRadera