torsdag 21 juni 2018

(S)kolan och folkomröstningen om Välfärden?


Det verkar inte finnas några gränser för vad sossarna kan använda skolan till.

Till att börja med fick Miljöpartiet skolan som inflyttningspresent när de hjälpte Stefan Löfven att bilda regering och Gustav Fridolin blev känd som ministern som lovade att lösa alla skolans problem på 100 dagar genom uppmuntrande youtubefilmer riktade till lärare och elever och löften om att "Alla barn ska få en ärlig chans i skolan. Alla elever ska få den tid och det stöd de behöver av sina lärare. Det kräver att fler får brinna för, och stannar, i läraryrket."

Det blev inte riktigt så.

Sedan kom flyktingströmmen och Migrationsverket fick använda sig av skolan tack vare att ”Alla barn som söker asyl i Sverige har rätt att gå i skolan. Kommunen ansvarar för att ge asylsökande barn som bor inom kommunen möjlighet att gå i skolan på samma villkor som andra barn som bor i Sverige”.. oavsett om de förstår språket eller inte.

Dessutom fick skolan ta ansvaret för alla, med påstådd ålder under 18 år, som beviljats uppehållstillstånd trots att det i många fall var oklart vilka de var, varifrån de kom eller hur gamla de var.

Skolan lyckliggjordes också med ansvaret för kontakterna med barnens familjer och deras krav, utifrån den kultur och religion som de bar med sig hemifrån, och skolan fick på så sätt också bära en stor del av det integrationsarbete som regeringen inte tyckte behövdes när de tillträdde.

Något som skapade en helt ny situation för lärarna som fick helt nya ”utmaningar” med hot om våld, hämnd och en otrygg tillvaro för dem som hittills levt i tron att skolan var en jämlik plats utan religiösa förtecken. Den feministiska regeringen har kanske lyckats få lika många kvinnor som män bakom sina stängda dörrar, men ingen kan påstå att unga kvinnor har fått ett tryggare och mer jämlikt samhälle att navigera i sedan de tillträdde.

Skolan får också hyfsa arbetslöshetssiffrorna genom att alla .. oavsett ålder .. som uppger sig vara under 18 år ska in på gymnasiet oavsett om de har möjlighet att tillgodogöra sig undervisningen eller inte och skolan får också vara med och lösa den rödgröna regeringens problem med att hålla ihop fram till valdagen genom att ta emot 9000 unga afghaner som fått avslag på sina asylansökningar.

Nu får tydligen skolan också ansvaret för Socialdemokraternas valkampanj och planerade valseger? Partiet har nämligen talat färdig om migrationen och ska nu göra valet till en ”folkomröstning om Välfärden”.

Tänk jag trodde att skolan ingick i begreppet välfärd?

Men å andra sidan, vad har de att välja på?

Äldreomsorgen kan de ju inte tala om utan att förlora sina tappra kvarvarande kärnväljare. Det framgår alltför tydligt att sommarens generösa vallöften inte kommer att kunna infrias innan de flesta av dem som behöver hjälp och stöd nu och inom de närmaste åren är döda och begravda.

Sjukvården kan inte heller duga som ”folkomröstningsfråga”, för tänk om någon börjar fråga om vad som hände med förra valets löften om snabbare och bättre vård? Inte ens den mest hängivne och tungomålstalande sosse kan väl påstå att det löften har infriats?

Situationen för funktionshindrade vill väl ingen belysa så här nära valet och minst av alla Socialdemokraterna som aktiv försämrat villkoren för de assistansberättigade på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Dessutom vill väl ingen diskutera skillnaden mellan orden ”besparingar” och ”kostnadstak” som regeringen påstår vara helt avgörande förmånligt för den pågående utredningen?

Samma gäller sjukförsäkringen som nu påstås ska bli generösare och mer tillgänglig – någon gång efter valet, om det finns ekonomiskt utrymme när allt annat plockats in i en budget som redan innan kommer att vara ansträngd till bristningsgränsen.

Polisens och rättssystemets ”utmaningar” fyller bara Morgan Johansson med hjälplös ”ilska och frustration” och dessutom är risken överhängande att någon börjar ställa frågor om de 10 000 nya poliserna som Stefan Löfven ska fylla gatorna med enligt svindyra halvsidesannonser i dagspressen.

Men enligt samma annons blir det skolan som ska lösa även de ”utmaningarna” med .. ”tidiga insatser, vuxna förebilder och en skola som har möjlighet att ta sig tid med skoltrötta elever”.. dvs de kriminella gäng som regeringen inte vet hur de ska hantera.

Och det bästa av allt .. allt som händer och sker i skolan är kommunernas ansvar och därmed deras problem. Eller ”utmaning”, som det heter inom Partiet.

Jag för min del skulle välkomna den ”folkomröstning om Välfärden” som Stefan Löfven talar om. Då skulle vi kanske äntligen få svar hur de olika partier tänker finansiera välfärden, under de förutsättningar som gäller just nu. För jag tror precis som Johan Westerholm, att Socialdemokraterna har allt att förlora på att väljarna börjar ifrågasätta alla deras orealistiska välfärdslöften .. ”Av den enkla anledningen att migrationspolitiken har flyttat in i varje politikområde förutom miljön. Det är fullständigt unikt, har aldrig hänt tidigare att en fråga gjort det”.

Men den stora frågan kanske skulle bli den om vilka som ska/kan/vill lösa skolans problem när sossarna är klar med den?



4 kommentarer:

  1. Vadå förutom miljön om man nu här till de som tror blint på koldioxidteorin som ex MP gör är väl det mest logiska att arbeta för att folk ska flytta från ett land där det går åt enorma mängder energi för att befolkningen inte ska frysa ihjäl på vintern, i stället för att fler ska tillåtas att flytta hit. Invandringen påverkar i högsta grad miljöpolitiken.

    SvaraRadera
  2. Meningen är ett citat från Johan Westerholm. Själv funderar jag på hur ytterligare en stor "befolkningsökning" kommer att påverka grundvattnet när förbrukningen skjuter i höjden?

    SvaraRadera
  3. Westerholm har dock fel.

    Miljöpåverkan när människor flyttar till resursintensiva länder som Sverige är kraftigt negativ. Lägg sedan till de resmönster som uppkommer när familjer med nära relationer sprids över stora områden.

    Migrationen till Sverige är sannolikt det absolut värsta som kunde hända ur miljösynvinkel.

    SvaraRadera
  4. Hej.

    Hans eget parti har länge verkat enligt "Det privata är politiskt". Därför har han fel när han säger:

    ”Av den enkla anledningen att migrationspolitiken har flyttat in i varje politikområde förutom miljön. Det är fullständigt unikt, har aldrig hänt tidigare att en fråga gjort det.”

    Det är fel även om Westerholm citerar någon.

    Någon som minns när kärnkraftsdebatten var allt? Någon som minns när miljöpolitiken gjorde sitt intåg? Någon som minns MBL, löntagarfonder, socialisering av näringslivet, korporativism?

    Någon som minns genus, postkolonialism, och raspolitik?

    Någon som minns islams intåg i socialdemokratin?

    Allt hänger ihop, som de postmoderna säger - därför att den gemensamma nämnaren är inte invandringen, utan socialdemokratin.

    Det är den som likt lymfom genomsyrar Sverige, och därmed blir en fråga som påverkar socialdemokratin en fråga som påverkar Sverige.

    Jag tror inte Westerholm är redo än, eller om är det modig nog, att erkänna att det är hans parti som bär huvudansvaret; hans parti som verkat efter devisen 'intet utanför staten, intet över staten'; hans parti som styrt och ställt.

    Inte än, men snart, lär han ta steget och lämna partiet. Troligen till ett nytt socialdemokratiskt parti bildat ur askan av det gamla tillsammans med de han och hans åsiktsfrände i Folkbladet kallar 'Wigfors-sossar'.

    Tror jag.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera