måndag 15 oktober 2018

I dag fick ordet ödmjukhet en helt ny betydelse?


Jag har alltid trott att ordet ödmjukhet har var varit synonymt med goda egenskaper som självrespekt, blygsamhet, anspråkslöshet och att en ödmjuk människa var en person med en balanserad självuppfattning, fullt medveten om sina begränsningar?

Fel, fel, fel!! .. som Magnus och Brasse uttryckte det på sin tid.

I dag fick Stefan Löfven talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Hans omedelbara reaktion var - det här kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser från samtliga partier. Det kommer att kräva hårt och troligtvis också ett långdraget arbete.

Med tanke på den ödmjukhet han själv visade när Ulf Kristersson var ute i samma ärende – glöm det!! – är det lätt att förstå vilka som förväntas bidra med ödmjukheten och kompromisserna.

Förra valet, när samma partiledare sökte väljarnas stöd utlovade han en handlingskraftig regering. Det ordet är synonymt med; driftig, flitig, energisk, aktiv, produktiv, drivande, duglig, rask, initiativrik, dynamisk, företagsam, strävsam, vaken, idog. Socialdemokraterna beskrev sin partiledare som en mästerförhandlare med handlingskraft – ett ord som kan ersättas med orden beslutsamhet, driftighet, framåtanda, aktivitet, energi, fart, kläm, go.

Enligt min uppfattning har ordet handlingskraft devalverats och förlorat en stor del av sin betydelse under de senaste fyra åren, men tillräckligt många verkar vara så nöjda att vi riskerar att få leva med liknande handlingskraft från samma handlingskraftige man under ytterligare fyra år?

Det känns så där när jag tänker på det.

Nu sker samma sak med ordet ödmjukhet som tydligen ska tolkas som något som andra ska bidra med om du själv befinner dig i ett knivigt läge?

Det kanske är något som vi vanliga gräsrötter bör utnyttja när vi ställs mot väggen av någon oförstående myndighet som inte inser att vi har rätt till våra lagstadgade rättigheter?

Då kan vi visa lite handlingskraft, hänvisa till Stefan Löfven och säga – jag KRÄVER lite ödmjukhet från er sida nu när jag befinner mig i en så komplicerad situation!!

1 kommentar:

  1. Det kommer bli en vänsterregering med stöd av C och L. Att Jannie sviker sina väljare har naturligtvis ingen betydelse. Svenska väljare är puckon som fortsätter rösta för sin egen avslutade existens

    SvaraRadera