fredag 5 oktober 2018

Malmö Stads Lucia 2018


Medan våra folkvalda sliter med den omöjliga uppgiften att bilda en regering finns det verkligt stora frågor som medborgarna måste finna lösningar på – alldeles själva!


Malmös Lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst, utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor .. skriver gatukontoret på hemsidan.

Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi inte vill begränsa oss till bara kvinnor, säger projektledaren Viveca Byhr Lindén och fortsätter: Sedan kommer vi att intervjua de mest intressanta kandidaterna.

Inte helt oväntat väcker den ”nyheten” upprörda känslor både hos dem som värnar om gamla traditioner och dem som KRÄVER ett könlöst och fullständigt jämställt samhälle.

Eftersom jag är en nyfiken sort blir jag alldeles tvungen att läsa på om VARFÖR vi här uppe i kylan har utsett en skönsjungande, kaffeserverande Lucia till decemberhelgon? Hur gick det till och när började det?

Döm om min förvåning när det verkar som om den allra första Lucian, med ljus på huvudet, som dokumenterats var en .. MAN!!

Pilutta Malmö Stad .. ni ligger ungefär 188 år efter Skinnskatteberg där en bruksinspektor beskrev det hela på följande vis; .. då sex rätter voro förtärde och endast den sjunde, kakan, återstod, öfverraskades gästerna af en egendomlig syn. Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl.

Efter det blev det tydligen mer jämställt ända fram till nu då vi åter känner oss jämlika och frisinnade om vi väljer en man?

Som vanligt kämpar mänskligheten med att återuppfinna sig själv i brist på annat och medan vi gör det kan vi bli både kränkta, upprörda och drabbas av svår ångest när vi inser att vår egen åsikt inte omfattas och älskas av alla?

En ”influenser – jag är inte så bra på vilka de är – tycker att det är ”galet!!” att Malmö Stad låter killar finnas som alternativ till Lucia-jobbet och avslutar sitt budskap till läsarna med .. Jag tycker det har gått för långt! Vi är HAN och vi är HON punkt.

Jungfru Maria var en kvinna, Jesus en man, jultomten en man, påskkärringar är kvinnor, Lucia en kvinna och Rudolf med röda mulen är en ren. En renhane.

Varför ska alla heta HEN? Ska vi bli teletubbies allihop?

Det FINNS modiga kvinnor!!! 

Själv skulle jag aldrig våga skriva något så provocerande, men det är kanske det som influenser-jobbet går ut på? Hur som helst så generar bloggposten 101 kommentarer där majoriteten verkar ha det dåliga omdömet att instämma i åsikten att en kvinna är en kvinna och en man är en man. Något som i och för sig kan ändras på om insidan inte stämmer med utsidan.

Men de finns de som har en annan åsikt. Ytterligare en influenser, som nischat sig genom att recensera andra influenser och kontrollera att de plikttroget betalar skatt för eventuella förmåner, går fullständigt i taket eftersom blogginlägget är så ”bakåtsträvande och förminskande av alla som arbetar med genusfrågor” att hon blir alldeles matt och måste sansa sig för att inte skriva en halv avhandling om det för att dämpa sin ångest.

Men det blev lite upprörd text i alla fall, vilket visade sig vara ett genidrag ur influensersynpunkt eftersom känslorna har svallat mellan högt och lågt och fram till nu har generat 299 kommentarer.

Det är lite märkligt. För 188 år sedan var Lucia en man eftersom ljuskronan ansågs vara för tung för en kvinna och övergången till kvinnliga lucior verkar inte heller ha orsakat någon större uppmärksamhet – men NU är detta en världsomspännande, ångestframkallande fråga?

Vad tycker jag själv, kanske någon undrar?

Den enda erfarenhet jag har i frågan är ett enda uppdrag som tärna i Viggbyholms Luciatåg en kväll för länge, länge sedan. Jag minns det inte så noga eftersom luciatågets deltagare gjorde misstaget att ha Lucia-festen före – och inte som brukligt efter – själva tågandet, men de som såg det sa att det var ”sevärt”.

Det är väl därför som Lucia-firandet är en icke-fråga för mig. Vi firar INTE Lucia hemma hos oss, men Maken hävdar med bestämdhet att Lucia ÄR en kvinna. Det kanske inte är så konstigt, han är en mycket konservativ man som definitivt inte skulle lämna bilen hos en kvinnlig bilmekaniker.

Men jag älskar honom ändå!

Men låt oss för all del begrava alla förargelseväckande och ångestframkallande gamla traditioner och skapa nya som förhoppningsvis kan sprida lite välbehövlig glädje, tolerans och optimism i ett samhällsklimat som stelnat i försiktighet, ängslighet och intolerans.
5 kommentarer:

 1. De som jobbar med genusfrågor SKALL förminskas. Tills de inte syns.
  /Kristian

  SvaraRadera
 2. Hej Any

  Landet? Riket? Nationen??? Samhället!...står och väger...inte enbart kring Lucia..

  SvaraRadera
 3. Glöm inte bort att Kön bara är en social konstruktion.

  SvaraRadera
 4. :-) :-)

  http://pbs.twimg.com/media/DolTAnWXkAIxl6g.jpg

  SvaraRadera
 5. =) TB 2015 https://hexanmexan.wordpress.com/2015/11/24/nu-ska-jag-svara-ordentligt/

  SvaraRadera