tisdag 30 april 2019

Vardagsterrorism.


I vår lilla skog finns en enormt stor myrstack, en av de största jag någonsin sett.

Eller rättare sagt, det fanns en enormt stor myrstack. I början av april var det bara en krater där det tidigare byggnadsverket funnits. Det är samma historia varje år. Innan kylan och snön kommer finns det en myrstack och när våren börjar närma sig finns den inte längre kvar.

Det är våra egna lokala terrorister som bär skulden. Skogens VS-krigare som raserar och förstör för att komma åt den värme som miljarder myror genererar under sin vintersömn.

Tror jag? För varför ligger det annars två feta VildSvin och sover i den krater som de bökat upp där myrstacken tidigare reste sig? Hela vintern?

Terroristerna ligger i vägen, för stigen som vi vandrar dagligen ligger bara en dryg meter från deras värmekälla. Vi löser det genom att prata högt, hosta och hojta långt innan vi kommer fram och hittills har det fungerat, även om hunden är helt övertygad om att de inte är så långt borta.

Värre var det för vår granne - utan hund - som skulle hämta lite granris till en krans före jul och traskade rakt på nassarna. Den som blev mest skrämd var hon eftersom hon inte märkte något förrän hon nästan hade passerat. Grisarna brydde sig inte nämnvärt, men grannen fick tvångstankar och var tvungen att smyga upp flera gånger i veckan för att titta om de låg kvar. Vilket de gjorde, fram till att vårsolen skapade nya och mysigare ställen.

Men vi ska vara tacksamma över att de bara är två. Hela området kryllar av vildsvin och på hösten har de skördefest på åkrarna runt om oss och då är de betydligt fler.

Nu är det vår igen, ”våra” vildsvin ägnar sig åt andra aktiviteter på andra platser och miljarder myror arbetar som attan med att bygga upp det som raserats. Varje dag stannar vi och följer arbetet och det är imponerande att se hur de sliter för att återställa allt.

På precis samma ställe?
Ingen lämnar det hopplösa läget, det är bara att ta nya tag och förbereda sig på nästa attack. Varje myra släpar sitt eget barr och det verkar inte finnas några som sitter och chillar i värmen och delar ut order, skapar en värdegrund eller svamlar om visioner.

Jag vet inte varför jag tycker det är så spännande att sitta på huk vid en myrstack och iaktta hur effektivt de samarbetar? För egentligen är det ju rätt deprimerande att veta att allt arbete och all möda de lagt ner på att bygga upp ett nytt fungerande myrsamhälle kommer att vara förgäves när vildsvinen återigen bökar ner sig för vintervila när kylan kommer.

Ibland funderar jag på att bygga ett staket.


9 kommentarer:

 1. I en saga paraderade en sekt. "-Mörka krafter skymmer ljuset!" skrek sekten. Det var den politiska skymningen som låg likt en mörkgrå filt pga sektens oförmåga. "-När det går bra har man bottensiffror i opinionen, men det sistnämnda rår man inte för själv" avslutade sekten sin parad med att säga.

  SvaraRadera
 2. hjälp myrorna skaffa ett bilbatteri och elstängsel till nästa höst starta en insamling

  SvaraRadera
 3. Hm. Är inte den här fabeln blivande klassiker?
  Eller var det sant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir lite osäker på din fråga? Men om den inte gäller Anonym 18:12 så kan jag lova att våra VS-terrorister i högsta grad existerar och att myrstackarna har ett rent helvete varje år.

   Arbetet med stacken fortskrider med imponerande resultat och du ska få ett nytt foto inom kort.

   Men medge att situationen är tankeväckande.

   Radera
  2. Jag tyckte den hade kopplingar till samhällsläget så jag undrade om det var en fabel. OK jag fattade att det var en sann historia men kan dock betraktas som en allegorisk berättelse.

   Radera
  3. När några felaktiga ord om mjölkproduktionen kan göra dig till rasist, ett kosläpp kräver polisbevakning, nyhetsrapporteringen är annorlunda i andra länders tidningar än här, en demonstration för hemlösa fattigpensionärers rättigheter rör upp en storm av nazistanklagelser – då känns det inte direkt lockande att fritt använda sig av det fria ordet hur som helst. Samtalsklimatet i Sverige är lägre än lågt och så bedrövligt att jag vrider och vänder på varje ord och aldrig i livet skulle erkänna att det ligger några andra tankar bakom en berättelse om myror och vildsvin än just myror och vildsvin.

   Men den kan i och för sig också uppfattas som en fabel, beroende på vem du är och hur du tolkar orden. 😉

   Radera
 4. I Mölndal och Onsala får man trädgårdarna helt uppbökade av vildsvinen. Så har det varit i 30 år.
  De var utrotade i Sverige, men sedan var det några godsägare som planterade in dem för jakt och de är nu en landsplåga.

  SvaraRadera
 5. Varför ska dom stackars offren alltid anpassa sig efter terroristerna? Tänk om vi människor gjorde så? Då skulle ju inte svenska obeslöjade flickor våga gå ut på kvällarna längre.
  Nej angrip problemet och skjut svinen.

  SvaraRadera