måndag 30 december 2019

2010-talet går mot sitt slut, vi närmar oss det nya 20-talet och ..


.. det saknas inte samhällsvetare, krönikörer, journalister och andra skribenter som fyller sida upp och sida ner med analyser om varför 10-talet blev som det blev istället för att bli som det borde ha blivit eftersom alla hade fel när vi klev in i 10-talet som inte alls såg ut som 00-talet vilket medförde att ingen kunde göra som de borde ha gjort eftersom de som var före dem och hade haft möjlighet att uträtta allt det som borde ha gjorts inte redan hade gjort det, vilket hade till följd att de som tog över inte heller kunde göra det som borde göras eftersom det redan inte var gjort?  Eller hur man nu ska se det?

Sammanfattningsvis landar de flesta i slutsatsen .. att det blev som det blev och inte som det borde ha blivit är Sverigedemokraternas fel. För om inte de dykt upp och förändrat hela spelplanen så hade ALLT sett HELT annorlunda ut.

Nu dyker Socialdemokraterna i opinionsmätningarna och full panik råder i partiet. Det är helt begripligt. Socialdemokraterna är ju jättepartiet SOCIALDEMOKRATERNA som ALLTID varit landets största parti? ARBETAR-PARTIET! VÄLFÄRDSPARTIET!

Vad hände? Hur är det möjligt att ett Annat Parti kan ligga på samma eller högre procentandel av väljarsympatierna?

Det ena förslaget på nya budskap och ny taktik avlöser de andra och eftersom allt är kopierat från tiden då sossarna kunde luta sig tillbaka med 40% av rösterna i riksdagsvalet så är förslagen både gamla och otidsenliga, för vem tror fortfarande på att det gamla folkhemmets trygghet ska återuppstå ur dagens ruiner?

Men försöket att tysta oppositionen med att det är odemokratiskt att bilda egna majoriteter var lite otippat och gav reaktioner som det var rätt kul att ta del av och som till och med bildade en tydlig gemensam röst när de klipptes ihop …

Definiera hyckleri: Löfven beklagar sig för att 4 partier utan nåt gemensamt går ihop för att de är emot nåt!

Löfven anser alltså att opposition ska hålla käft annars är det ett problem för demokratin. Jag trodde det var ett problem för demokratin om man inte fick vara i opposition, vad fel jag verkade ha då. Skulle säga att Stefan Löfven fått saker om bakfoten här. Även om det är obekvämt för regeringen, är en av de centrala delarna för en demokrati att det finns en fungerande opposition. Att den kommer från vänster borde dessutom glädja en socialdemokrat.

Viktigare för Löfven att angripa Vänsterpartiet, än högerpolitik och rasism. Säger mycket om samtiden. Löfvens höjda tonläge lär innebära att riksdagens opposition fler gånger behöver tydliggöra att han leder en minoritetsregering. Det tror jag händer under 2020. Löfven undviker sanningen att Vänsterpartiet tryckte gult var något som var villkorat & redan då tydliggjorde V sina röda linjer. I det här läget borde JÖK partierna har lärt sig sin läxa nu: att under den här mandatperioden är det enbart V som har vetorätt över JÖK.

Nu har jag nog försvarat Löfvens dumheter för sista gången. Det här var ta mig tusan det mest korkade jag hört på länge. Kasta sten i glashus är ju ett extremt understatement. Det enda partiet i samma block de kan samarbeta med är ju numera också ett högerparti. Så vad menas? Snacka om att åka slalom mellan det senaste årets skeenden i ett sällsynt enögt försök att skuldbelägga andra partier. Som inte ens är nära samma oväntade samarbeten som Löfven själv förordar så vackert, i demokratins namn. Parodi eller tragik? Hårfin skillnad. Det har väl gått så lång tid sedan socialdemokraterna prioriterade att få igenom sin egen politik att de inte längre förstår att andra partier fortfarande kan vilja det.

Men har Löfven ingen som hjälper honom inför intervjuer. Att påstå, att Vänsterpartiet hotar demokratin med sitt hot om misstroendevotum. Ett extremt okunnigt och pinsamt osakligt påstående.

Jag tror partiet har kastat honom under bussen redan och väntar. När han säger något som är extremt konstigt så blir det anledningen till partiledarbyte.

”Vi kan inte ha ett parlament som stör regeringsminoriteten, vi måste nämligen respektera parlamentarismen.” Förstaåringar på samhällsprogrammet fattar att detta är fel, men inte vår regeringschef sedan drygt fem år. Hur är det ens möjligt?? Det är inte regeringschefens förtroende för riksdagen som är relevant utan precis tvärtom. Parlamentarism handlar om att regeringen är beroende av parlamentets förtroende. Det måste vara jobbigt att inte få vara diktator i en demokrati.

"Sluta vara en opposition så att jag kan regera ifred"? Det finns inga krav på att oppositionen ska ha några gemensamma förslag eller program. Om regeringen försöker driva politik som inte har stöd i riksdagen åker den på pumpen. Det är demokrati och inget som helst problem. Det är inte en oppositions uppgift att curla regeringen.

Hallå där, I Sverige väjer vi statsminister efter värdegrund, inte kompetens. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.

Ja tänk hur det är. Ohederliga majoriteter som uppstår för att undergräva demokratin när partier som egentligen inte har någon gemensam idéplattform. Senast detta otyg hände var i januari mellan S-MP-C-L.

Men underhållningsvärdet sjunker vid tanke på att detta faktiskt är en taktisk manöver framtagen av det största regeringspartiets toppstrateger som dessutom ska hjälpa Löfven att navigera Jök-skutan under ytterligare 986 dagar.

Den stora frågan blir då inte om Löfven får sitta kvar eller om Socialdemokraterna överlever utan om hur många som kommer att offras och hur skadat Sverige kommer att bli under deras blinda kamp för att klamra sig fast vid Makten .. eller styråran, som Stefan Löfven uttryckte det när han satte sig på den.


3 kommentarer:

  1. Verkligheten har fel värdegrund, som det står på min T-shirt.

    SvaraRadera
  2. Om du menar den verkliga verkligheten så instämmer jag helt med budskapet på din t-shirt :-)

    SvaraRadera