söndag 1 december 2019

Hur många pizzor kostar välfärden och tryggheten?


Jag vet inte riktigt hur det kommer sig, men det verkar som att våra politiker och samhällsdebattörer mer och mer går över till att mäta samhällskostnaderna i pizza i stället för i kronor?

Isabella Lövin till exempel, beskriver årets bensinskattehöjning så här ..När man pratar om en bensinskattehöjning låter det som att det skulle driva folk från hus och hem, men det är bara några kronor det är frågan om. En kvarts pizza i månaden. Den sänkning av skatten som samtidigt genomfördes på landsbygden viftas bort med att det var ingenting, det var en pizza. Där får man hålla relationerna klara. Om du exempelvis tankar 200 liter bensin i månaden innebär höjningen en ökad bensinkostnad på 30 kronor”.

Om jag utgår från våra egna pizzapriser på den billigaste pizzan hos den lokala pizzerian, långt från huvudstaden, kan det nog stämma till en viss del eftersom den landar nästan exakt på 60 kr.

Då blir det ju också sant att 200 liter bensin kommer att kosta 30 kr mer i månaden under 2020.

Men då blir det liiite konstigt att påstå att höjningen inte kommer att kosta mer än en KVARTS pizza i månaden, när den i själva verket kostar en HALV pizza i månaden?

Det är ju inte heller enbart höjningen som kostar. Bensinen kostade redan innan höjningen mer än 50 pizzor för den som tankar 200 liter/månad.

Sedan bör vi också räkna med prishöjningen på själva pizzorna. Den pizza som kostar 60 kr här där jag bor, kostar faktiskt 85 kr i grannkommunen och redan 2018 varnade SCB för en ”kraftig prisutveckling för pizzor från pizzerior”. Priset för pizzor från pizzerior hade då ökat med hela 73% räknad från 1995.

2015 var det år som Henrik Schyffert lanserade den nya pizzavalutan för första gången, när han slog fast att asylmottagandet, utslaget på alla vuxna invånare i Sverige  ”.. kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år. Det är inte dyrt.”

Inte undra på att pizzapriserna rakade i höjden.

Annie Lööf kraftsamlade för att rädda de svenska pizzeriorna och gav de arma människorna i den svenska glesbygden ett pizza-skatteförmån på 137 kronor i månaden, vilket faktiskt bara nästan räcker till 3 fjärdedels familjepizza till den ensamma mamman med 3 barn.

Men nu är det ju så beställt att de som bor i glesbygd inte bor i en stad där det finns en uppsjö av pizzerior att välja mellan. För oss vanliga dödliga är det en självklarhet men den nya pizzavalutan tar ingen hänsyn till var du bor eller om det överhuvudtaget finns tillgång till pizzeria inom en 10 mils radie.

Vilket för oss tillbaka till bensinpriset som i år har höjts med en hel pizza eller mer för dem som helt saknar andra kommunikationsmedel än bilen. Hur många pizzor måste de avstå från för att rädda både klimatet och tusentals människoliv?

De är människor som betalar lika många pizzor i löneskatt som de flesta av oss, lika många pizzor i skatt på mat, kläder och all övrig konsumtion samt på plastpåsarna som de transporterar hem varorna i. Men det ser banne mig ut som om de måste avstå från fler pizzor än oss andra för att samhällsbygget ska kunna hålla ihop.

Men den stora frågan återstår, nu när Socialdemokraterna bestämt sig för att hårdsatsa på Välfärden och Tryggheten.

Hur många pizzor kommer det att kosta de svenska skattebetalarna? 

Hur många pizzerior kommer att överleva den attacken? 

Hur mycket kommer de arbetslösa pizzabagarna att kosta samhället och vad ska vi fortsatt avstå från när den svenska pizzavalutan slutligen kraschlandar?

En socialdemokratisk korv,  kokt med bröd?

7 kommentarer:

 1. Jag säger som Magnus Uggla sjöng en gång"Nu lägger jag en Pizza och går ut"

  SvaraRadera
 2. "Nu förstår jag inte riktigt.
  Många pizzabitar blir det."
  ...
  "Ja många bitar blir det...tänkte inte på det.
  Hej då."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många skeppsskorpor går det på en pizza?
   Obevandrad.

   Radera
  2. Det beror nog helt på hur den aktuella växelkursen mellan svenska kronor och pizza ser ut?? ;-)

   Radera
  3. Hej skepparn

   Uppfinnaren från Sundbyberg i Lorry- gänget.

   Radera
 3. I en saga livnärde sig en slottsfru på hummerpizza. En dag fick hon en julklapp av kranförare & bilmekaniker, det var ett fint inslaget litet UFO, ett silverglänsande tefat. "Julklappen har nog en symbolisk mening, undrar just vad den betyder?" tänkte slottsfrun.

  SvaraRadera
 4. Egentligen är det mycket träffande att herr S använde sig av Fanta i sin liknelse. Som all vet, Fanta skapdes i det 3:e Riket ….

  SvaraRadera