tisdag 3 december 2019

Den halva Partisympatiundersökningen från SCB.


Ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns har, under perioden 28 oktober till 26 november, svarat på de frågor som ligger bakom SCB:s partisympatiundersökning som redovisas i media i dag.

Av dem har ..

26,8 procent ej anträffats (inkl. de som har hemligt telefonnummer eller saknar telefon),

3,0 procent har av någon anledning varit förhindrade att medverka

19,5 procent har inte velat delta i intervjun.

Det totala individbortfallet uppgår till 49,2 procent.

Det totala antalet svarande är 4 645, vilket motsvarar 50,8 procent.

Jag läser också att - Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor - något som får mig att misstänka att ytterligare någon procent försvinner även här.

Vi har alltså fått en halv partisympatiundersökning?

Dessutom anger SCB också att - Resultaten presenteras i form av punktskattningar ± osäkerhetsmarginaler. Det intervall som bildas av procentskattningen ± osäkerhetsmarginalen blir här ett 95-procentigt osäkerhetsintervall, dvs. ett intervall som med 95 procents sannolikhet innehåller det riktiga populationsvärdet om inga systematiska fel förekommer.

Jag skulle ge bra mycket för att få veta vad den okända halvan av partisympatiundersökningen skulle ha röstat på om det hade varit val i dag.

Tänk om majoriteten består av hemliga kristdemokrater? Eller några andra okända från ett ”Annat Parti”?


5 kommentarer:

 1. Intressant att S numera tycks kunna magplaska rejält utan att tongivande media bölar? Varför tjöt de då så mycket när siffrorna var högre, kan man undra?

  SvaraRadera
 2. Jag frågade SVT om denna undersökning https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoritet-tycker-att-politikerna-inte-tar-klimathotet-pa-allvar
  De svarade per mail;

  Det är 1088 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år.

  Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

  Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

  Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

  Totalt utgör de som inte svarat 40 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1813 personer. slut citat Svts mailsvar till mig. Det är alltså 40% som INTE svarat, artikeln är ju felformulerad från start iom att man skulle börjat med antalet som tillfrågats Dvs 1813 personer och av dem har 40% INTE svarat, dvs 725 va 1813 personer har inte svarat

  SvaraRadera
 3. Har länge undrat över hur urvalet ser ut, dvs vilka man frågar. Fyller nästa år 75 och har aldrig tillfrågats av något institut hur jag skulle ha röstat om det var val idag. Har både fast och mobilt telefoni och telefonnumren är uppgivna till myndigheterna där så har efterfrågats. /Gunilla

  SvaraRadera
 4. I en fabel skulle en groda förhandla. Det brukade sluta med att han gav bort sina saker i utbyte mot ingenting. Den by grodan vanstyrde hoppades att hans sista förhandling hade kommit. "-Låt oss slippa fördumningen!" ropade en kvinna hest..

  SvaraRadera
 5. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera