onsdag 4 mars 2020

”Det finns inget värre än aktiv dumhet” …


…sa Johann Wolfgang von Goethe någon gång mellan 1749 - 1832, och inget verkar ha förändrats sedan dess.


Precis som många andra följer jag medierapporteringen och spridningen av covid-19. Jag har lydigt tagit del av all viktig information om handhygien och värdet av att undvika stora folksamlingar. Det sistnämnda är det lättaste eftersom de största folksamlingarna som kan uppstå i min omedelbara närhet är max 10 personer och då handlar det om något verkligt allvarligt.


Coronaviruset smittar genom droppsmitta har jag fått lära mig. Men så helt plötsligt får jag lära mig att de som anses mer bildade får en helt annan information? Då handlar det om aerosolsmitta?

Varför?

Egentligen är det ingen skillnad på innebörden”, menar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.
Aerosolsmitta är en form av droppsmitta, men för allmänheten är vår uppfattning att aerosol uppfattas som ett ord som inte känns igen. Det vi menar med aerosol är små droppar som kommer ut i luften vid till exempel nysningar”, säger hon och fortsätter:Avsikten är inte att ge olika beskrivningar. Utan vi har valt att använda olika ord, som är menade att innebära samma sak”.

Alltså, jag är kanske inte något geni, men jag fattar ordet ”aerosol”. Jag begriper också ett så svårt sammansatt ord som ”aerosol-smitta”.

Jojomensan!! Det kanske är svårt att ta till sig, men så är det.

En korkad tant mitt i spenaten kan också lista ut att det finns en viss skillnad mellan droppsmitta och aerosolsmitta, även om den inte är sååå stor, men faktiskt kan vara betydelsefull.

För om du står och samtalar med mig och hostar eller nyser och jag blir smittad kan det handla om vilket som helst av alternativen. Men om du nyser framför mjölkförpackningarna kan det hänga kvar mikroskopiskt små droppar som smittar även om du själv har förflyttat dig utom synhåll.

Det är en viss skillnad. Särskilt för den som gör allt för att hålla sig på en till två meters avstånd från andra, som rekommenderas vid droppsmitta.

Men Folkhälsomyndigheten anser att detta är för svårt för det dumma folket. Hela grejen med covid-19 har tydligen varit så svår för Folket att all information lagts på en för pöbeln tillräckligt fattbar låg nivå ända fram till nu, när människor faktiskt börjar bli sjuka.

Nu fattar inte ens de som står för beslutsfattandet vilka beslut som ska fattas så ska det fattas några beslut så får vi fatta dem själva?

Nu ska vi helt plötsligt börja planera själva, utan att ha fått någon som helst information om vad vi borde ha tänkt på från början?

Om Folkhälsomyndigheten, alla andra berörda myndigheter samt regeringen hade talat i klartext redan i januari och informerat om sin egen oförmåga och materialbristen på våra sjukhus hade vi faktiskt kunnat köpa egen skyddsutrustning, både till oss själva och den vårdpersonal som tvingas bära ansvaret för vården i stället för att behöva klättra in eller ut från sjukhuset via ett fönster för att undvika att smitta personal och patienter.

Jag har ingen sjukvårdsutbildning, ingen större kunskap om smittspridning, men en sak börjar jag förstå – det finns inget värre än aktiv dumhet. Oavsett om vi har fostrats till den, valt den själva eller fått den serverad genom andras val.

Jag väntar med spänning på nästa avslöjande av ”svåra ord” som allmänheten antas sakna förmåga att förstå - prioriterade, kroniskt sjuka, procent, krishantering, materielbrist, ansvarsområde .. osv.

För egen del nöjer jag mig med en länk till en sida där jag kan lära mig att bygga min egna, enkla och lättfattliga respirator.  


9 kommentarer:

 1. Oj oj oj. Nu har du gjort bort dig. Eftersom du är intelligentare än vad som förväntas av en tant i spenaten, och dessutom bloggar om det, så blir du ju ett hot mot systemet i och med att du drar ner byxorna på makthavarna. Detta kommer du inte att få göra ostraffat. om du har tur blir du bara smutskastad eller brunsmetad. I värsta fall kommer dom och tar in dig för avprogrammering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ihhhh!!! :-O
   Jag tänkte inte på det! Jag bygger genast en koja i skogen och gömmer mig de närmaste månaderna.

   Radera
 2. Hej Any

  I en verklig kris ser du vilka som är dina uppriktiga vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en verklig kris upptäcker man kanske att man inte har några vänner alls? :-(

   Men, vaddå, jag är inte bitter. Bara extremt desillusionerad. Det är inte särskilt kul det som händer just nu, men det är ju "bara" äldre och svaga individer som kommer att stryka med under de kommande månaderna, så det är ju ingen förlust.

   Snarare en vinst för regeringen!

   Radera
 3. Demokrati anses ju vara ett för svårt begrepp i sverige.
  Därför i stort avskaffad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati - det är farliga grejer det! Något som inte ska slösas bort på den korkade pöbeln.

   Sa hon, ganska surt! ;-)

   Radera
 4. hahaha,vår överhet förnekar sig aldrig. pekpinnar och tron att folk är likadana idioter som de själva. det här viruset kommer lamslå Sverige, i all sin oduglighet har myndigheterna lyckats åstadkomma motsatsen till denna rätt harmlösa smitta, nämligen hamstring, massiv misstro mot officiella råd/rön, halvpanik i stugorna, etc. ni kommer få se ett kraftigt baklås i ekonomin pga deras dumhet och övermodiga mästrande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Anonym - pekpinnar och mästrande istf att tala klarspråk. Hälsningar från en tant i spenaten

   Radera
 5. I en amsaga fanns ett land där alla mål om låg arbetslöshet havererat för länge sedan. Det var där man tyckte att arbetare borde få högre pension. "-Hur ska de kunna få det, i det landet?" undrade en ödla. Den ödlan bjöds inte in till några soffprogram..

  SvaraRadera