tisdag 10 mars 2020

Om exakt en månad ..


.. öppnar Elmia mässan i Jönköping för Skandinaviens största bil- och mc-mässa som förra året besöktes av ca 77 000 motorentusiaster från hela landet.

77 000 människor på en och samma plats under 3 dagar är rätt många, särskilt i tider när vi rekommenderas att ”inte vistas i miljöer där det samlas många människor” av hänsyn till dem som riskerar livet vid spridning av coronavirus.

Jämförelsevis framstår Melodifestivalens 27 000 åskådare på Friends Arena som en liten intim och privat historia och trots att andra länder har fotbollsmatcher utan publik, stänger museer, skolor andra offentliga rum där många människor samlas, kommer väl ingen att begära att något som genererar sååå mycket pengar och intresse ska ställas in för att minimera spridningen av COVID-19 i hela landet?

Herregud, Elmia-mässan ligger ju i Jönköping och inte i Stockholm, så då är det väl inte så farligt!

Och vad skulle det göra för skillnad? Den här veckan bjuder Stockholmsmässan på Sveriges största båtmässa som förra året besöktes av ca 70 000 personer, vilket ansågs vara ett bottenrekord och redan den 20-22 mars är det dags för sportfiske- och cykelmässan som sedan följs av den omåttligt populära Trädgårdsmässan, som säkert kommer att locka omkring 60-70 000 under tiden den 26-29 mars.

Men jag undrar, MSB-myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vad GÖR de egentligen? Är det de eller Folkhälsoinstitutet som har koll på vilka arrangemang eller platser som kommer att samla riskabelt många människor på en och samma plats under högrisktider?

Har de överhuvudtaget någon aning om när och vilka evenemang som kommer att engagera tusentals människor på våra mässhallar på olika platser i landet.

Eller är det upp till oss själva att avgöra hur många äldre, anhöriga eller bekanta med eller utan begränsande diagnoser som vi tycker att det är värt att riskera livet på genom att umgås med dem efter en häftig helg på Elmia-mässan?3 kommentarer:

  1. I en fabel var inte mängden vårdplatser det som ett vänsteretablissemang diskuterade, man pratade istället harmset om "troll med bristande lyhördhet & hög skeptisk tröskel".

    SvaraRadera
  2. Du måste vara Sveriges just nu inflytelserikaste bloggare. Nån i regeringen har tydligen läst din blogg och reagerat. Nu förbjuds alla folksamlingar med fler än 500 pers. Bra jobbat:)

    SvaraRadera
  3. Hahaha .. om det hade varit så illa hade nog den här bloggen varit borta för länge sedan. :-D

    SvaraRadera