fredag 13 november 2020

Att vaccineras eller inte vaccineras, det är frågan ..

 .. som jag brottas med just nu och det kan ju låta lite märkligt nu när vi alla verkligen längtar efter ett vaccin som gör att den här fruktansvärda pandemin får ett slut.

Men det finns så många frågor som jag önskar att jag kunde få svar på.

Det finns så många olika vaccin. Sverige ska tydligen få minst tre, eller fyra? Ett av dem tillverkas av samma läkemedelsföretag som Pandemrix som var det vaccin som användes i svininfluensaepidemin och som dessutom bygger på samma ingrediens som Pandemrix.

Eftersom det var det vaccinet som gav narkolepsi som biverkning undrar jag om jag kan få möjlighet att välja bort det?

Pfizers vaccin är 90 procent effektivt efter två vaccinationstillfällen med 3 veckors mellanrum, men hur länge ger det ett effektivt skydd? Den som har haft Covid anses ha antikroppar i minst 3 månader. Många beskriver vaccinets direkta effektivitet men ingen berättar hur många månader jag förväntas få behålla de antikroppar som vaccinet ger?

Är det ens möjligt att framställa ett vaccin som skyddar lika länge som ett ”vanligt” influensavaccin?

Är det någon som egentligen vet det?

En del vaccin har bara 60 procent effektivitet, andra mer eller mindre. Kommer vi att informeras om vilka som är vilka? Att få välja? Köpa själva, om det är en kostnadsfråga?

Jag inser att jag kommer att må dåligt några dagar efter vaccinationen. Det är väl oundvikligt, särskilt för mig som däckade totalt i flera dagar efter en ”vanlig” influensavaccination.

Men med tanke på att testpersonerna som läkemedelsbolagen använt sig av har varit unga friska personer som beskriver de direkta biverkningarna som ”baksmällan från helvetet” så undrar jag vad som händer med dem som befinner sig i de sk riskgrupperna?. 

Finns det någon annan biverkning än ”baksmällan från helvetet” som så att säga är skräddarsydd för äldre och andra mindre motståndskraftiga individer?

Är det värt risken om effekten av vaccinet kan vara lika påfrestande för kroppen som sjukdomen i lindrig form, men skyddet inte räcker längre än några månader och kan vara lika dödligt?

Måste vi vaccineras och bli totalt utslagna två gånger var 3-6 månad för att vara på den säkra sidan? Även om vi bortser från de enorma kostnaderna undrar jag om hela landets befolkning skulle vara motiverade att gå igenom hela proceduren (2 injektioner under en månad) igen och igen (med 3-6 månaders mellanrum) under ett, två eller flera år?

Förmodligen skulle den yngre delen av befolkning glatt låta sig vaccineras EN gång och sedan gå vidare med sina liv. Oavsett om det bara skyddar några månader eller inte.

Men då blir det ju precis som nu? Vi andra måste isolera oss, akta oss och planera varje steg för att undvika den smitta de så generöst sprider omkring sig.

Jag vill verkligen ha ett effektivt vaccin och få tillbaka min fulla frihet, men jag hoppas innerligt att vi får lite mer information innan vi förväntas ta två injektioner med okända biverkningar och okänd effektivitet under okänd tid.


3 kommentarer:

  1. Nej tack, i alla fall de första åren. Och sen är man kanske redan död.

    SvaraRadera
  2. I en sagovärld skulle man göra alla stängningar, restriktioner & förbud sedan någon gång. Då allt var för sent. Det var poängen. "-Men det låter ju helt oetiskt, det låter rent helvetiskt" tyckte en näbbmus.

    SvaraRadera
  3. Det där rävgiftet går jag inte i närheten av. D-vitamin och C-vitamin gör susen.

    SvaraRadera