söndag 8 november 2020

Dagens sosselöfte om Världens Bästa Äldreomsorg ..

.. är så provocerande att jag nästan får andnöd. Bara rubriken, ”Vi ska bygga världens bästa äldreomsorg”, kändes som ett slag i magen, men den fick mig ändå att vakna upp ur den understimulerade handlingsförlamning som jag degat runt i de sista veckorna, men sedan läser jag den följande debattartikeln.

Hur i helsike understår de sig att påstå att ”den pågående pandemin har understrukit styrkorna med vår välfärdsmodell”? Är det något vi fått bevis för är det väl att det vi förr kallade för ”vår välfärdsmodell” inte ens existerar. Det som ”underströks” var väl snarare att det helt saknades beredskap inför pandemin. Det saknades i princip allt från planering, skyddsutrustning, läkemedel, sängplatser, intensivvård till tillräckligt med personal.

Trots att vi har en statligt finansierad och sossestyrd myndighet som har till enda uppgift att se till att landet har både samhällsskydd och beredskap inför oförutsedda händelser? Styrkorna med vår välfärdsmodell!  Min spontana kommentar kan inte ens publiceras.

Vi ska därför inte tillbaka till hur det var innan. Vi ska bygga något bättre. Det gäller inte minst om äldreomsorgen”, skriver Stefan Löfven, Lena Rådström Baastad, Anders Henriksson och Lena Hallengren.

Nej, minsann! NU är det tydligen dags att ”takten” i det ”pågående arbetet med att stärka svensk äldreomsorg måste öka”.

Takten”?? Vilken ********** takt?? I mina ögon har den sittande regeringen verkat fullständigt handlingsförlamad och orörlig.

Här någonstans börjar jag känna ett starkt behov av att börja röka igen. Vilket ***** PÅGÅENDE arbete handlar det här om? Den alltmer populära palliativa vård som erbjuds vare sig den behövs eller inte?

Eller den valfria smitta som erbjuds till frukost, lunch och middag av outbildad, okunnig och icke svensktalande personal som gör sina påtvingade arbetstimmar i "enkla jobb" inom äldreomsorgen, för få sysselsättningsersättning i stället för till bidrag, för att inte belasta arbetslöshetsstatistiken?

Sedan följer en serie av de vanliga sosseklyschorna och flosklerna om trygghet, stöd, hög kontinuitet, hög kompetens, bättre villkor för personalen och standarduttalandet, ”ALLA FÖRTJÄNAR EN TRYGG ÅLDERDOM”, och blodtrycket stiger till en näst intill livsfarlig nivå.

Jag mår illa och inte mår jag bättre av att läsa –”under förra mandatperioden säkrade vi rätten till arbetskläder. Nu förbättrar vi lagarna som styr användningen av välfärdsteknik”. Herregud, vilken verklighet lever dessa människor i? Det saknas FORTFARANDE tillräckligt med skyddsutrustning och de livsnödvändiga testerna har oacceptabel lång väntetid.

Men ”nästa år kommer yrkestiteln undersköterska att skyddas i lag”!! I brist på anständig lön för oanständigt slit kommer det säkert att ses som en fullgod kompensation för våra undersköterskors framtida pension, som ser ut att bli lägre än den som garanteras dem som överhuvudtaget inte har arbetat alls.

Det verkar inte finnas någon plan, analys eller kostnadsberäkning? Inga uppgifter om hur äldreomsorgen är uppbyggd i andra länder som tydligen erbjuder något sämre än vi. Hela artikeln är en enda önskan om att få väljarna att inte tänka på hur sossarna har hanterat äldreomsorgen under de senaste två mandatperioderna när det är dags för en ny valrörelse.

Men gissa om jag kommer att minnas det jag sett, hört och upplevt!

I den pågående pandemin som understrukit styrkorna med den socialdemokratiska välfärdsmodellen har det hittills dött drygt 6000 människor. Mer än hälften av dem var äldre.

Därför känns avslutningsorden -”Att bygga världens bästa äldreomsorg är en stor uppgift. Det är just därför den är så passande för vårt parti”- som ett slag i ansiktet på alla som har förlorat anhöriga som nekats vård, fått palliativ vård eller förvaring i stället för omsorg, fått betala för vård som inte levt upp till vad som lovats eller som lever i ständig oro för vem som ska komma in genom dörren i nästa hemtjänstbesök.

 

 

5 kommentarer:

 1. löfven och sossarna ljuger. det ät minst sagt ett underbetyg av svenska folkets intelligens att dessa lögnhalsar har över 25% stöd i opinionen.

  SvaraRadera
 2. Ja, herregud. Blodet kokar och blodtrycket stiger.

  SvaraRadera
 3. En lillgroda i en fabel skulle försöka koka potatis...det gick inte! Det blev mos! "-Vad kan du egentligen, kan du rasta en hund? Kan du ansa en lund?" undrade en myrslok.

  SvaraRadera
 4. För den som vill veta hur coronan har hanterats på äldreboendena rekommenderas läsning av Jon Tallingers facebook!
  SYRGAS ÅT ALLA!

  SvaraRadera
 5. I en nattskröna tillämpade man festflyttandets politik. Man flyttade fester från punkt A till destination B. Det ansågs storslaget av media, makthavarna sågs som genier.

  SvaraRadera