söndag 22 november 2020

Domens Dag!

Jag vill påminna eventuella besökare om att det är Domsöndagen i dag. Det berättade en läsare vänligt i en kommentar i går, annars hade jag inte haft en aning om symboliken i att statsministern valt just denna dag till att tala till nationen.

Talet ska hållas klockan 19.01 och kommer att sändas på regeringens hemsida och på regeringens Youtube-kanal.

Vad jag förstår handlar domsöndagen om att det är den gudomliga nåden som frälser oss när vi trampar i klaveret 364 dagar om året, men denna enda dag får vi alla stå till svars för våra gärningar. Enligt vad jag kan se brukar dagens evangelietext för det mesta handla om hur Jesus skiljer de lydiga fåren från de mer ohanterliga getterna! Vilket då förmodligen har till resultat att fåren hamnar i kön till himmelriket och getterna någon helt annanstans.

Ett så otroligt passande val av dag! Nu blev till och med jag intresserad, trots att jag kan ana vilken grupp jag själv riskerar att klumpas ihop med.

Men är det möjligt att statsministern denna ödesmättade dag ödmjukt kommer att medge fel och brister i corona-strategin? Be lite grand om ursäkt för att det blev för mycket som blev för lite och för sent? Berätta att det inte bara är folket som gör och har gjort fel utan att också regeringen har sina brister och dåliga dagar? Utan att skylla på andra politiska partier eller myndigheter?

Är det ens möjligt!

Eller kommer det som vanligt vara folket som ska utpekas som de förtappade getter och regeringen och Folkhälsomyndigheten som ska hyllas som dagens fromma lamm?

Jag tror inte jag har tid att följa talet i realtid, men som vanligt är det ju effektivare att läsa statsministerns tal när de kommer upp på Socialdemokraternas hemsida än att höra dem direkt.

Det känns ju liite spännande med tanke på vilken dag det är?

Är du riktigt säker på att du har rätt nu? – undrar Maken uttråkat och ointresserat. Det finns ju så många dagar, kanelbullens, småkakornas, stumpornas och jag vet inte vad. Kolla för Guds skull upp att du inte läst fel och att det är Dumsöndagen i dag?

3 kommentarer:

 1. Typiskt för Sverige att folk inte vet att det är domsöndagen idag! Kyrkodagarna står ju knappt i almanackorna längre så därför tipsade jag igår.
  Löfven lär ju vara religiös,oklart i vilken religion. Men han hustru Ulla är ju ett av de högsta hönsen i Svenska kyrkan.

  Med vänlig hälsning
  Bo Adolfsson Hjo som är både döpt och konfirmerad i denna kyrka, men sedan tio år inte längre medlem

  SvaraRadera
 2. I en sagovärld sa en potatisgubbe: "-Skärp dig nu, lillstruts!" Men då frågade lillstrutsen: "-Är det jag som får sanslöst mycket betalt för att hålla ordning i potatiskällaren?"

  SvaraRadera
 3. Dumsöndagen?
  Den firar väl politiker - och deras väljare - varje dag året runt. I sverige i alla fall...

  SvaraRadera